ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα διάσκεψη τον Ιούνιο;

Το σενάριο έχει ως εξής: Σε λίγα εικοσιτετράωρα Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφωνούν να δώσουν παράταση στις συναντήσεις τους στην Λευκωσία. Οι διαπραγματευτές εντατικοποιούν τις επαφές και την προσπάθεια τους. Νέος στόχος η γεφύρωση του χάσματος σε πολλά ζητήματα, το αργότερο μέχρι τα μέσα του Ιουνίου.

Στην συνέχεια, εφόσον οι δυο πλευρές κατορθώσουν να σημειώσουν πρόοδο στο ζήτημα της διακυβέρνησης και σε άλλα ανοιχτά κεφάλαια, με την υποστήριξη του ξένου παράγοντα, στα τέλη του Ιουνίου οι εμπλεκόμενες πλευρές επιστρέφουν στην Γενεύη και ανοίγουν εκ νέου τον φάκελο των εγγυήσεων. Με λίγα λόγια, η Διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σε λίγες εβδομάδες με μια καθυστέρηση περίπου έξι μηνών. Με αυτό τον τρόπο, οι εμπλεκόμενες πλευρές προλαβαίνουν τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και κυρίως την έναρξη των νέων εργασιών στις 13 Ιουλίου. Έτσι αποφεύγουμε το οριστικό ναυάγιο στις συνομιλίες και η Κύπρος οδηγείται σε ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, στο προσκήνιο των εξελίξεων έρχεται το νέο σχέδιο για την λύση και φυσικά τα δυο δημοψηφίσματα.

Το προαναφερόμενο σενάριο έρχεται από ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων και ακούγεται στην δική μας πλευρά της Πράσινης Γραμμής. Σε αυτό το σημείο προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα. Ποια η άποψη της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί και της Άγκυρας για αυτό το ενδεχόμενο; Με άλλα λόγια, πως προσεγγίζει η άλλη πλευρά αυτό το «ελπιδοφόρο» σενάριο για το μέλλον του Κυπριακού;

«Η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί εξακολουθεί να στοχεύει στην λύση του Κυπριακού. Βρίσκεται στο σημείο που βρισκόταν πριν από περίπου μισό χρόνο. Είναι έτοιμη να συνεχίσει την Διάσκεψη της Γενεύης», επισημάνουν σε αυτό το μέσο κύκλοι του «Προεδρικού». Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν το εξής: «Όλα εξαρτώνται από τον Νίκο Αναστασιάδη. Μακάρι να εστιάσει στην προοπτική της άμεσης λύσης και όχι τις προεδρικές εκλογές. Σε περίπτωση που ο ίδιος δώσει την συγκατάθεση του για γεφυρωτικές προτάσεις στο ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής των τ/κ στην ομοσπονδία, στο πεδίο των εγγυήσεων, στο ζήτημα των ελευθεριών των Τούρκων πολιτών και κατορθώσει να περιορίσει τις φιλοδοξίες της κοινότητας του στο εδαφικό, σε λίγους μήνες θα συνομιλούμε στο νέο ομοσπονδιακό περιβάλλον, σε μια Κύπρο που δεν θα έχει οδοφράγματα και θα είναι ενωμένη».

Η άποψη της Άγκυρας για την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό είναι πιο διαφορετική από αυτή της ηγεσίας του κ. Ακιντζί. Η τουρκική πλευρά αναλύει τις εξελίξεις στο Κυπριακό σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στην ευρύτερη περιοχή. Η τουρκική πλευρά εκφράζει πικρία για την στάση που τηρούν ΗΠΑ, Ε.Ε., Ελλάδα, ε/κ πλευρά στις σχέσεις τους με την Τουρκία. Σύμφωνα με την οπτική γωνία της Άγκυρας, οι δυτικοί σύμμαχοι και οι γείτονες της Τουρκίας δεν προσεγγίζουν την χώρα με φιλικές διαθέσεις. Επιλέγουν να ορθώσουν το ανάστημα τους και να παραγνωρίσουν τις ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς σε μια σειρά ζητημάτων.

Εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Δύσης και των γειτόνων της Τουρκίας, η Άγκυρα υποχρεώνεται την νέα περίοδο να προχωρήσει στην επίδειξη του hard power της σε Συρία, Ιράκ, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο (υπογραμμίσαμε αυτό το σημείο στην Κυριακάτικη Κ). Με αυτό τον τρόπο, η Άγκυρα επιχειρεί να δείξει στον δυτικό παράγοντα και στους γείτονες της ότι η συνεργασία είναι μονόδρομος στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία.

Στην περίπτωση του Κυπριακού, η τουρκική πλευρά εκφράζει πικρία για την στάση που τηρεί η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό. Μια πηγή από τον κύκλο του νέου προεδρικού μεγάρου της Άγκυρας, μοιράζεται μαζί μας την εξής πληροφορία-εντύπωση: «Το προηγούμενο διάστημα ο κ. Αναστασιάδης μας έστελνε μηνύματα συνεργασίας και φιλίας. Έδειχνε ότι ήταν έτοιμος να πραγματοποιήσει ανοίγματα σε πολλά πεδία. Σήμερα έχει αλλάξει στάση. Αδυνατούμε να τον κατανοήσουμε όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές».

Οι τουρκικές πηγές αυτού του μέσου, εξωτερικεύοντας τον προβληματισμό τους για το μέλλον του Κυπριακού, τονίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια για την λύση στενεύουν απειλητικά. Παράλληλα, υπενθυμίζουν στην Λευκωσία ότι μετά τον Φεβρουάριο του 2018 «τίποτα δεν θα είναι ίδιο στην Κύπρο». Παρόλα αυτά, οι πηγές επιμένουν στο γεγονός ότι η γρήγορη λύση του Κυπριακού, η Διάσκεψη του Ιουνίου είναι εφικτή αρκεί η ε/κ πλευρά να δώσει την συγκατάθεση της για συμβιβαστικές λύσεις για το επίμαχο ζήτημα του «βέτο» των τ/κ, τις εγγυήσεις, το εδαφικό και τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών στην νέα ομοσπονδία. Διαφορετικά, η τουρκική πλευρά θα έχει μια και μοναδική επιλογή: Την εξέταση εναλλακτικών σχεδίων (βλπ. Μοντέλο Γιβραλτάρ).

Τα προαναφερόμενα μας οδηγούν σε δυο βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, η Διάσκεψη του Ιουνίου, πάντα από την σκοπιά της τουρκικής πλευράς, είναι εφικτή αν και εφόσον η ε/κ πλευρά πραγματοποιήσει μια σειρά βημάτων σε σημαντικά ζητήματα-ταμπού στο Κυπριακό (παρόμοιες απόψεις ακούγονται για την τ/κ πλευρά στην δική μας πλευρά της Πράσινης Γραμμής). Δηλαδή, το αναμενόμενο είναι οι γεφυρωτικές-συμβιβαστικές προτάσεις με «παράλληλες-αντικριστές παραχωρήσεις». Δεύτερον, σε περίπτωση που οι δυο πλευρές δεν δείξουν ενδιαφέρον για γεφυρωτικές προτάσεις, το ζήτημα της νέας Διάσκεψης μετατρέπεται σε κομμάτι του περίφημου blame game για το ενδεχόμενο ναυάγιο στο Κυπριακό. Σε αυτή την περίπτωση, η κάθε πλευρά θα προβάλλει την εξής άποψη: «Είμασταν έτοιμοι για νέα διάσκεψη/πήγαμε στην διάσκεψη, ωστόσο η άλλη πλευρά τίναξε στον αέρα την προσπάθεια».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X