ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιοι «σερβίρουν» την «παραίτηση» του Ακιντζί;

Ο ίδιος και ο κύκλος των συνεργατών του απορρίπτουν με κατηγορηματικό τρόπο τέτοιου είδους ισχυρισμούς. Ο Μουσταφά Ακιντζί, σε σχετική, πρόσφατη ανάρτηση του, με την οποία δεν κρύβει την πικρία του για το γεγονός ότι η Άγκυρα παρακάμπτει τον ίδιον και συνομιλεί πλέον απευθείας με την ε/κ πλευρά, τονίζει ότι η μοναδική αρμόδια «αρχή» που θα καθορίσει την συνέχεια της ηγεσίας του είναι η τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία το 2015 τον ανέδειξε στο υψηλότερο αξίωμα της κοινότητας του. Παρόμοια είναι και η άποψη των συνεργατών και υποστηρικτών του κ. Ακιντζί.

Κατά την δική τους άποψη, ο κ. Ακιντζί παραμένει στο τιμόνι της τ/κ κοινότητας μέχρι τις επόμενες «προεδρικές εκλογές» του 2020 και διατηρεί την πίστη του στην ομοσπονδιακή λύση, και αυτό παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα. «Ο Ακιντζί είναι μια φιλόδοξη πολιτική προσωπικότητα. Δεν αποκλείεται να τον δούμε να θέτει νέα υποψηφιότητα το 2020. Άλλωστε, η ίδια εξουσία είναι πολύ ελκυστική. Όποιος περάσει την πύλη του Προεδρικού δεν ξεχωρίζεται εύκολα την καρέκλα του προέδρου», επισημαίνει σε αυτήν την στήλη, πρώην υποστηρικτής του κ. Ακιντζί, ο οποίος σήμερα εκφράζει προβληματισμό για το μέλλον της ομοσπονδιακής λύσης.

Παρά τις προαναφερόμενες απόψεις και διευκρινίσεις, τις τελευταίες ημέρες, στην αντίληψη της συγκεκριμένης στήλης έχουν έρθει, στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, μια σειρά εξελίξεων που φέρουν σημασία για την τροπή των εξελίξεων στο Κυπριακό. Πρώτον, μια μερίδα πολιτικών και αναλυτών της τ/κ κοινότητας, στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα οι εξελίξεις, δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο και σενάριο για το μέλλον τόσο του Κυπριακού όσο και της τ/κ κοινότητας.

Σύμφωνα με την άποψη αυτών των μερίδων της τ/κ κοινότητας, την παρούσα στιγμή ο κ. Ακιντζί είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής στο Κυπριακό, ο οποίος παραμένει πιστός στην ομοσπονδιακή λύση με βάση το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες εκφράζουν πλέον, διαφορετικές απόψεις. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η Άγκυρα, η οποία πλέον παραγνωρίζει δημοσίως τον ρόλο της τ/κ ηγεσίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν παραμένουν πολλές επιλογές για τον κ. Ακιντζί.

Μετά από μια βολιδοσκόπηση των προθέσεων της ε/κ πλευράς, ενδέχεται να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, παράλληλα με την απόσυρση της ειρηνευτικής δύναμης από το νησί, πλέον έχει έρθει η στιγμή για την ολοκλήρωση του δικού του «mission». Δεύτερον, μπορεί η παραπάνω άποψη να έρχεται κυρίως από τους κύκλους του κεντρώου χώρου και της τ/κ Δεξιάς, και να διαψεύδεται στους κύκλους του «Προεδρικού», ωστόσο αξίζει να υπογραμμιστεί ένα σημείο. Κύκλοι της Άγκυρας στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής προβάλλουν παρόμοιες απόψεις.«Ο Ακιντζί δεν φέρει από μόνος του ολόκληρη την ευθύνη του κλεισίματος του κεφαλαίου της ομοσπονδίας. Πρόκειται για μια ιστορική διαδικασία, στην οποία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο τα λάθη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και κυρίως της ε/κ πλευράς που δεν επιθυμεί να μοιραστεί εξουσία και πλούτο με τους τ/κ», υπογραμμίζει καλά ενημερωμένη πηγή στην Κ, η οποία προσθέτει τα εξής: «Ωστόσο, τίθεται το εξής ζήτημα. Υπάρχουν λάθη και μάλιστα σημαντικά της ηγεσίας Ακιντζί. Υπάρχουν εμμονές, λανθασμένες κινήσεις και ιδεολογικές προκαταλήψεις.

Αυτές δεν είναι δυνατόν να παραγνωριστούν από την Άγκυρα. Μελλοντικά, μια παραίτηση ή αποχώρηση από τις προεδρικές εκλογές θα μπορούσε να αποτελέσει μια έντιμη πράξη για τον ίδιον τον Ακιντζί». Τρίτον, οι φήμες σχετικά με το πολιτικό μέλλον του κ. Ακιντζί έρχονται στο προσκήνιο σε μια στιγμή που η τ/κ ηγεσία οδηγείται σε συνέδριο για να αναδείξει την νέα ηγεσία της. Πρόκειται για μια καθοριστικής σημασίας εξέλιξη για το πολιτικό μέλλον της τ/κ κοινότητας.

Ως γνωστόν, πριν από λίγους μήνες, το Κόμμα του Λαού (ΚΛ) του Κουντρέτ Όζερσαϊ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο της συνεργασίας με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με το σκεπτικό ότι δεν είναι εφικτή η συνεργασία με μια ηγεσία της τ/κ Δεξιάς που έχει βυθιστεί στην διαφθορά. «Αυτή η αντίσταση του Όζερσαϊ θα μπορούσε να παρακαμφθεί σε περίπτωση που μια νέα ηγεσία, με ένα δυναμικό προφίλ, προχωρούσε στην αναδιοργάνωση της τ/κ Δεξιάς. Άλλωστε, στο Κυπριακό αλλάζουμε σελίδα, η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες, οι ουτοπιστές, δηλαδή οι υποστηρικτές της ομοσπονδιακής λύσης δεν θα κρατούν στα χέρια τους δυνατά χαρτιά, όπως συνέβη το 2015», καταλήγουν οι πηγές μας. Ολοκληρώνουμε την παρέμβαση αυτής της εβδομάδας, υπογραμμίζοντας των προαναφερόμενων συζητήσεων-εξελίξεων. Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε ότι ανεξάρτητα από την τροπή των εξελίξεων στο Κυπριακό, η ε/κ πλευρά φέρει μια βασική υποχρέωση: Την προσεκτική και διεξοδική καταγραφή και ανάλυση των εξελίξεων στο τ/κ πολιτικό πεδίο και στον άξονα τ/κ κοινότητας-Άγκυρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ