ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσο ρεαλιστική είναι η διχοτόμηση;

Την προηγούμενη περίοδο, σε μια στιγμή που η κυπριακή κοινή γνώμη είχε επικεντρωμένη την προσοχή της στην υπόθεση των διαβατηρίων, ο αντιπολιτευόμενος τύπος της Τουρκίας εστίασε για πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας και στις σχέσεις της Άγκυρας με το βόρειο τμήμα της Κύπρου. 

Ο Καντρί Γκιουρσέλ είναι ένας κεντρώος αρθρογράφος και δημοσιογράφος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξαιτίας των απόψεων που προβάλλει σε διάφορα ζητήματα. Ο κ. Γκιουρσέλ διαφωνεί με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Επίσης, δεν αποδέχεται τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Ο κεντρώος αρθρογράφος την προηγούμενη περίοδο εστίασε στο ενδεχόμενο της προσάρτησης των Κατεχομένων. Η λογική του Τούρκου δημοσιογράφου είναι απλή: Σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση, με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ οδηγούνται από την μια κρίση στην άλλη, στο άμεσο μέλλον η Τουρκία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει σειρά βημάτων, τα οποία ουσιαστικά θα σηματοδοτούσαν το τέλος της στρατηγικής συνεργασίας με την Δύση και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε.; Η προσάρτηση του βόρειου τμήματος της Κύπρου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τέτοιου είδους βήμα; Κλείνοντας την πόρτα στην Δύση και εντάσσοντας στον τουρκικό εθνικό κορμό σχεδόν το μισό κομμάτι της νήσου Κύπρου, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πολύτιμη υποστήριξη και τις ψήφους των συντηρητικών και εθνικιστών ψηφοφόρων, σε μια περίοδο που το ΑΚΡ οδηγείται σε τριχοτόμηση και η τουρκική οικονομία δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο για την οικονομική ηγεσία της γειτονικής χώρας;

Για τον κ. Γκιουρσέλ λοιπόν, η προσάρτηση της «ΤΔΒΚ» αποτελεί μια «λογική» επιλογή για την κυβέρνηση Ερντογάν, σε περίπτωση που φυσικά τελικά επιλέξει να προχωρήσει στην τελική ρήξη με την Δύση. Ο Τούρκος δημοσιογράφος σχετίζει αυτήν την υπόθεση και με τα νέα βήματα που πραγματοποιεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία την φέρνουν αντιμέτωποι με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η προαναφερόμενη απαισιόδοξη πρόβλεψη έρχεται σε μια στιγμή που ένα αντιπολιτευόμενο μέσο της Τουρκίας, η εφημερίδα Μπίργκιουν, η οποία εκφράζει τις θέσεις της τουρκικής Αριστεράς, εστίασε στο ρήγμα στις σχέσεις της Άγκυρας με την ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί. Η Μπίργκιουν προβληματίζεται για το γεγονός ότι ο δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της τ/κ κοινότητας πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, από την στήλη του στην νέα εφημερία της τ/κ κοινότητας, Χαμπερτζί, ο έμπειρος τ/κ δημοσιογράφος Σερχάτ Ίντζιρλι δίνει την δική του ερμηνεία στις τελευταίες εξελίξεις. Ο κ. Ίντζιρλι αποκλείει στο άμεσο μέλλον, το ενδεχόμενο ριζοσπαστικών κινήσεων εκ μέρους της Άγκυρας στο Κυπριακό, για τον εξής απλούστατο λόγο: Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται άμεσα για την τροποποίηση του περίφημου status quo στο Κυπριακό. Και αυτό διότι αυτό το status quo εξυπηρετεί τα συμφέροντα της. Το Κυπριακό παραμένει άλυτο, καμία δύναμη δεν υποχρεώνει την Τουρκία να προχωρήσει σε ανοίγματα, τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η οικονομική εξάρτηση των τ/κ συνεχίζεται και με εξαίρεση το μικρό οικονομικό φορτίο, η Άγκυρα δεν αντιμετωπίζει πιέσεις από καμία κατεύθυνση. Για ποιον λοιπόν, λόγο η Άγκυρα να δώσει την συγκατάθεση της για την τροποποίηση αυτού του καθεστώτος; Για ποιο λόγο να συμβάλλει στην λύση; Και για ποιο λόγο να προχωρήσει σε νέες περιπέτειες, όπως λ.χ. η προσάρτηση, η οποία θα την φέρει σε δύσκολη θέση στο διπλωματικό πεδίο;

Πως θα πρέπει να προσεγγίσει η ε/κ πλευρά τις προαναφερόμενες αναγνώσεις και ερμηνείες; Πρέπει να θορυβηθούμε για τα τελευταία μηνύματα που φτάνουν από την Άγκυρα ή να αισθανθούμε σχετική άνεση και ηρεμία, έτσι όπως μας εισηγείται ο κ. Ίντζιρλι, εφόσον ούτε πολύ ούτε λίγο στο Κυπριακό δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο άμεσο μέλλον;

Υπογραμμίζοντας την σημασία που φέρουν οι προαναφερόμενες τοποθετήσεις την παρούσα στιγμή, τονίζουμε ότι η δική μας άποψη για τα όσα ακολουθούν στο Κυπριακό είναι διαφορετική. Δίχως να κινδυνολογούμε και να εννοούμε ότι η προσάρτηση βρίσκονται προ των πυλών, θεωρούμε ότι στον ορίζοντα της Κύπρου πλέον οι κίνδυνοι είναι ορατοί. Σε περίπτωση που δεν ελεγχθεί δηλαδή, η ένταση στην συζήτηση σχετικά με τις περίφημες εναλλακτικές ιδέες στο Κυπριακό, στο άμεσο μέλλον, δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε de facto σε αχαρτογράφητα νερά. Λ.χ. με το αδιέξοδο στο Κυπριακό να παραμένει επίκαιρο, δεν αποκλείεται να παρασυρθούμε σε συζητήσεις για την συνεργασία των δυο κοινοτήτων δίχως την λύση του Κυπριακού και την άμεση τροποποίηση του πολιτικού καθεστώτος των τ/κ (δέσμη ιδεών Όζερσαϊ, οικονομική αναβάθμιση δίχως πολιτική αναγνώριση ή λύση).

Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε την σημασία δυο παραγόντων. Πρώτον, στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με μια Τουρκία που ανέκαθεν επιχειρούσε να «παίξει το παιχνίδι» με τους κανόνες του, έτσι όπως τις ερμηνεύει η ίδια (ριζοσπαστικές μανούβρες δεν χαρακτηρίζουν την τουρκική διπλωματία). Δεύτερον, από την νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, στην Άγκυρα το περίφημο τουρκικό βαθύ κράτος έχει πιάσει δουλειά (βλπ. Κυπριακό). Αντιμετωπίζουμε διπλωμάτες, αξιωματούχους και στρατηγούς που αναλύουν τις εξελίξεις από την σκοπιά του ιδεολογικού μείγματος τουρκικού εθνικισμού-σουνιτικού Ισλάμ, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΥΓ. Από την επόμενη Δευτέρα, για περίπου δυο μήνες, «πιάνουμε» δουλειά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου θα εστιάσουμε στην σύγχρονη Τουρκία και τ/κ πραγματικότητα. Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει σειρά διαλέξεων με θέμα «ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑ». Οι διαλέξεις θα διαρκέσουν 7 εβδομάδες και θα γίνονται κάθε Δευτέρα, η ώρα 18:00 – 20:00 στην αίθουσα Μ115, κτίριο Millennium, 1ος όροφος, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο 22841600 ή στο 96 314353 ή/και στην ηλεκτρονική διεύθυνση cceia@unic.ac.cy. Κοπιάστε!...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X