ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Η απομόνωση συνοδεύεται από σπασμωδικές κινήσεις

«Τι αναμένουν οι φίλοι μας σε Αθήνα, Λευκωσία και Δύση; Να καθίσουμε και να παρατηρούμε παθητικά την έξαρση της ισλαμοφοβίας και της αντιπάθειας για την Τουρκία σε ολόκληρη την Ε.Ε.; Άραγε για όλα τα δεινά σε αυτήν την περιοχή την ευθύνη έχει ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Τουρκίας; Οι υποτιθέμενοι σύμμαχοι μας δεν έχουν καμία ευθύνη;» Αυτά ανέφερε πριν από λίγες ώρες στην εν λόγω στήλη, τουρκική πηγή η οποία εδώ και 15 χρόνια παρακολουθεί όλες τις τρέχουσες εξελίξεις από την σκοπιά του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

Η πηγή αυτής της στήλης καταθέτει την δική της ερμηνεία για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. «Στην Συρία δεν υπάρχουν ούτε οι συνθήκες, ούτε και οι προϋποθέσεις για μια περιφερειακή ή παγκόσμια σύρραξη. Ωστόσο, υπάρχουν δυο ανοιχτά μέτωπα», τονίζει η πηγή μας, η οποία προσθέτει τα εξής: «Η τρομοκρατία του Μπασάρ Αλ Ασάντ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας και η παγκόσμια κοινή γνώμη παρατηρεί και προσεγγίζει τις εξελίξεις με παθητικότητα και ανειλικρίνεια. Την ίδια στιγμή, στον άξονα Ιράν-Ισραήλ οι εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Σε αυτό το μέτωπο δεν πρέπει να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο».

Η Τουρκία, η οποία αναφέρεται στην «τρομοκρατία της Δαμασκού» και καλεί την διεθνή κοινή γνώμη να δρομολογήσει την ανατροπή του καθεστώτος της γειτονικής χώρας, διατηρεί στενή συνεργασία με την Μόσχα, η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασάντ.

Πως εξηγεί η Άγκυρα αυτήν την εξέλιξη; Η πηγή μας δίνει την εξής, ενδιαφέρουσα απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα: «Δεν έχουμε συνάψει συμμαχία με τους Ρώσους. Ούτε έχουμε αλλάξει στρατόπεδο. Υποχρεωθήκαμε να συνεργαστούμε με την Μόσχα για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον, την νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, σειρά δυτικών πρωτευουσών ήταν έτοιμες να αναγνωρίσουν την λεγόμενη κυβέρνηση της χούντας που έφερε την ονομασία «Ειρήνη στην Πατρίδα». Δεύτερον, στο Κουρδικό Ζήτημα, οι ΗΠΑ επέλεξαν το στρατόπεδο των τρομοκρατών. Ο Μπάρακ Ομπάμα αποφάσισε να ποντάρει στους Κούρδους και ο κύκλος του Ντόναλτ Τραμπ ακολουθεί αυτήν την στρατηγική».

Σύμφωνα λοιπόν, με την Άγκυρα η συνεργασία της Τουρκίας με την Ρωσία είναι προϊόν «ανάγκης». Αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της περιφερειακής απομόνωσης, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προσεγγίσει την Μόσχα, με την οποία δεν συμφωνεί ως προς την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για το μέλλον της κυβέρνησης στην Δαμασκό. Όπως άλλες πηγές από τον κύκλο του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος έτσι και η εν λόγω πηγή μας αφήνει να εννοηθεί ότι ο κίνδυνος της απομόνωσης για την Τουρκία παραμένει «ζωντανός».

«Η Τουρκία έχει τα δικά της ζωτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάποια πεδία αυτά ταυτίζονται με τα συμφέροντατης Μόσχας και της Τεχεράνης. Σε άλλα συγκρούονται. Το σημαντικό είναι η συνέχιση του διαλόγου με ίσους όρους, μια προοπτική που αποκλείει αυτήν την στιγμή η Δύση, η οποία στο παρελθόν είχε την συνήθεια να διατάζει τις προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις», προσθέτει η πηγή μας.
Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην προαναφερόμενη επισήμανση. Και αυτό για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον, πρέπει να προσεγγίσουμε με μεγάλη προσοχή «βιαστικές» τοποθετήσεις του τύπου «η Τουρκία αλλάζει στρατόπεδο». Δεύτερον, η προαναφερόμενη επισήμανση της πηγής μας ρίχνει φως στο σκεπτικό και τις κινήσεις της Τουρκίας στην Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.

Λίγο πριν τις εκλογές του 2019, στις οποίες διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και κυρίως του οράματός του για ένα νέο πολίτευμα στην γειτονική χώρα, στο επίκεντρο του «εκνευρισμού» και των προβληματισμών της Άγκυρας βρίσκονται το μεγάλο χάσμα στις σχέσεις με την Δύση και τα συγκρουόμενα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μεσοποταμία. Στην Άγκυρα επικρατεί η άποψη ότι «συνωμοτεί το σύμπαν» για να δεχθούν νέα πλήγματα τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Με προσεκτικές κινήσεις το τουρκικό Προεδρικό ταυτίζει τα «εθνικά συμφέροντα» της χώρας, που υποτίθεται ότι βρίσκονται υπό μεγάλο κίνδυνο, με το πολιτικό μέλλον του Τούρκου Προέδρου. Σε πολλές περιπτώσεις η αγανάκτηση, ο προβληματισμός και ο εκνευρισμός στην Άγκυρα σε συνδυασμό με τα αρνητικά μηνύματα και τα «χτυπήματα» της Δύσης οδηγούν την Τουρκία σε σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες με την σειράς τους οδηγούν την γειτονική χώρα σε νέες περιπέτειες με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, το προαναφερόμενο, εκρηκτικό στρατιωτικό-διπλωματικό «αμάλγαμα» εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Αθήνα και Λευκωσία καλούνται να αντιμετωπίσουν με «ψυχραιμία» τις σπασμωδικές κινήσεις της Τουρκίας. Το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι ανεύθυνες τοποθετήσεις του τύπου «θα τους τσακίσουμε» από το στόμα πολιτικών ηγετών οι οποίοι υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν την χώρα στην έξοδο από την κοινωνικοοικονομική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X