ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για την επιστροφή των μετοχών του Συνεργατισμού

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Γενικά, δεν είμαι θιασώτης της οικονομικής πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης. Με την πρόταση όμως να δοθούν μετοχές που σήμερα κατέχει το κράτος στους πελάτες του Συνεργατισμού συμφωνώ. Είναι κάτι το οποίο ανέκαθεν υποστήριζα σθεναρά.
Η πρόταση αφορά το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο σήμερα σχεδόν καθ’ ολοκληρία κατέχεται από το κράτος. Τα οφέλη από την παραχώρηση των μετοχών αυτών είναι, κατά τη γνώμη μου, τα εξής:

*Αφήνεται ανοικτή η πιθανότητα ο Συνεργατισμός να επιστρέψει σε κοινωνική και όχι κρατική ιδιοκτησία. Από τη μια, νομίζω ότι κανένας δε θα ήθελε μια κρατική τράπεζα στη θέση του Συνεργατισμού. Από την άλλη, ούτε η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού θα ήταν μια θετική εξέλιξη. Επί τούτου η εντύπωση που είχε δώσει αρχικά η Κυβέρνηση ήταν ότι θα έψαχνε να βρει ιδιώτη επενδυτή για να πουλήσει τις μετοχές της. Ευτυχώς αυτό δεν έγινε και ελπίζω να μην δώσουν το υπόλοιπο 75% σε επιλεγμένο ιδιώτη.

*Επιστρέφεται ένα περιουσιακό στοιχείο σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που έχει ζημιώσει από την συνεχώς διευρυνόμενη οικονομική ανισότητα. Θεωρητικά θα μπορούσαν να δώσουν τις μετοχές σε όλα τα νοικοκυριά έναντι συμβολικού τιμήματος. Προσωπικά προτιμώ όμως την επικέντρωση στους πελάτες οι οποίοι στην πράξη είναι τα παλιά μέλη του Συνεργατισμού. Αυτή η επικέντρωση επαναφέρει σε κάποιο βαθμό τον κοινωνικό χαρακτήρα του Συνεργατισμού και εκ των πραγμάτων ευνοεί τα λιγότερο εύπορα στρώματα του πληθυσμού.

*Βοηθά τον Συνεργατισμό επιχειρησιακά μια και ο κόσμος θα τον αισθάνεται πιο δικό του. Αυτό εξάλλου είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα του Συνεργατισμού: η διευρυμένη του βάση, η παρουσία του παντού και ο κοινωνικός του χαρακτήρας. Αυτό το πλεονέκτημα είναι γεγονός ότι υπέστη σημαντικό πλήγμα από τα όσα συνέβησαν και τα οποία έκαναν αναγκαία τη διάσωση του με κρατική ενίσχυση.

*Τέλος, με την είσοδο των μετοχών του Συνεργατισμού στο Χρηματιστήριο, ενισχύεται τόσο το Χρηματιστήριο αφού θα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μετοχές ενός οργανισμού με πλατιά μετοχική βάση, όσο και ο ίδιος ο Συνεργατισμός όσον αφορά την κεφαλαιακή του βάση. Θα μπορεί δηλαδή να αντλήσει μελλοντικά κεφάλαια μέσω του ΧΑΚ. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στην Κυβέρνηση να διαθέσει μέσω μιας ανοικτής διαδικασίας το ποσοστό της στον Συνεργατισμό (π.χ. με άνοιγμα βιβλίου προσφορών) παρά να αναζητά ιδιώτη επενδυτή με όλους τους κινδύνους που ενυπάρχουν σε μη διαφανείς διαδικασίες.

Βεβαίως στο τέλος της ημέρας η επιβίωση του Συνεργατισμού θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των ανθρώπων του να υπερβούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εκεί και αφορούν τόσο τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα, όσο και ξεχωριστές παθογένειες του θεσμού αυτού. Η επιστροφή όμως έστω και ενός αρχικού 25% στα μέλη του Συνεργατισμού είναι ένα μέτρο που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης και ανάκαμψής του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Πάμπος Παπαγεωργίου: Τελευταία Ενημέρωση

X