ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κυπριακή οικονομία και το αβέβαιο εξωτερικό περιβάλλον

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Βρισκόμαστε ήδη στις πρώτες μέρες του 2019. Μιας χρονιάς που ξεκίνησε με μεγάλη αναστάτωση στις αγορές. Αναστάτωση που έχει να κάνει με δυσμενείς εξελίξεις σε διαφορετικές χώρες και για διαφορετικούς λόγους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι η κυπριακή οικονομία θα αντιμετωπίσει έντονες εξωτερικές προκλήσεις πέρα από τα επιτόπια προβλήματα, τα οποία έχουν κυρίως να κάνουν με την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και τον κίνδυνο υπερθέρμανσης σε κάποιους τομείς της οικονομίας.

Η πιο άμεση πηγή εξωτερικής αβεβαιότητας για την Κύπρο αφορά την τελική κατάληξη του Brexit. Αν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν συμφωνίας, πρακτικά δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά πράγματα σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Αυτό βεβαίως είναι το καλό σενάριο για εμάς ή μάλλον, για να ακριβολογούμε, το δεύτερο καλύτερο σενάριο, καθώς θα ήταν πιο συμφέρον να μην αποχωρούσε η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μεγάλες προκλήσεις έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου. Σε αυτήν την περίπτωση, θα επικρατήσει προσωρινά χάος όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις, δασμούς και τα δικαιώματα διακίνησης και εγκατάστασης. Φανταστείτε πόσο θα επηρεαστεί ο τουρισμός αν οι βρετανοί τουρίστες θα χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα πιο αβέβαιο είναι σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία το θέμα του εμπορίου. Αν, για παράδειγμα, επιβληθούν δασμοί στο εμπόριο, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις κυπριακές εξαγωγές. Γενικά, η αβεβαιότητα γύρω από το θέμα αυτό θα επηρεάσει φέτος την πορεία της βρετανικής οικονομίας. Αν η Βρετανία μπει σε ύφεση, η Κύπρος θα πληρώσει κάποιο κόστος, πιθανόν με μείωση στις αφίξεις τουριστών.

Πέρα όμως από το ειδικό θέμα του Brexit, φαίνεται ότι η διεθνής οικονομία θα έχει χαμηλότερες επιδόσεις από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί. Τα αμερικανικά χρηματιστήρια πέφτουν κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, προδικάζοντας απότομη προσγείωση, επιβράδυνση παρατηρείται και στην Κίνα, ενώ οι αριθμοί της ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι χαμηλοί. Το μόνο θετικό από τις επιβραδυντικές τάσεις στη διεθνή οικονομία είναι η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Κατά τα άλλα, η Κύπρος, όσο και αυτό να μηγίνεται άμεσα αντιληπτό, είναι μια εξωστρεφής οικονομία που εξαρτάται πάρα πολύ από το τι συμβαίνει στις άλλες οικονομίες. Αυτό φαίνεται , μεταξύ άλλων και πέρα από τις στατιστικές, από το ειδικό βάρος που έχει ο τομέας των διεθνών υπηρεσιών στην οικονομία τους αλλά και η σημασία που έχουν ο τουρισμός και η ναυτιλία, τομείς εξ ορισμού διεθνοποιημένοι.

Θα χρειαστεί, λοιπόν, μεγάλη προσοχή ως προς την επίδραση τυχόν εξελίξεων στο εξωτερικό. Η αντιμετώπισή τους είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, επειδή ως μικρή χώρα δεν έχουμε μεγάλη εσωτερική αγορά για να αντικαταστήσει αυτή τυχόν απώλειες στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Επιπλέον, το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος δεν αφήνει πολλά περιθώρια επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής σε περίπτωση που θα υπάρξει επιβράδυνση στη διεθνή οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X