ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να βρούμε δραστηριότητες, να ορίσουμε στόχους για την ανάπτυξη

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Είναι φανερό ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπερβολικού δανεισμού και της ανεργίας, η χώρα μας χρειάζεται ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στα επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δύσκολα θα υπάρξει τόνωση της εσωτερικής αγοράς σε μια οικονομία, η οποία τα τελευταία πέντε- έξι χρόνια χαρακτηρίζεται από ψηλή ανεργία, μετανάστευση και συμπίεση των όρων εργασίας για τους περισσότερους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, ο υπερβολικός δανεισμός τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις λειτουργεί ως αρνητικός παράγοντας για την επίταση της ανάπτυξης. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να αυξήσουν τις δαπάνες τους. Οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δεν επενδύουν σε νέα τεχνολογία και νέα προϊόντα.

Χαμηλές οι επενδύσεις στην Κύπρο

Η ανάπτυξη που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο έχει να κάνει με μάλλον ευνοϊκές συγκυρίες κυρίως στον τομέα του τουρισμού και σε αγορές ακινήτων από άτομα που ενδιαφέρονται για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας. Αν εξαιρέσει κανείς τον τομέα του τουρισμού, στον οποίο παρατηρούνται επενδύσεις και κάποια έργα στη βιομηχανία ακινήτων, γενικά οι επενδύσεις στην Κύπρο παραμένουν χαμηλές. Με βάση πίνακα που παρουσίασε την Κυριακή η «Καθημερινή», οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2016, κυμάνθηκαν στην Κύπρο σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα. Η Κύπρος κατατάχθηκε στην 24η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες μέλη της Ένωσης, ενώ θα ανέμενε κανείς μια σημαντική άνοδο των επενδύσεων μετά το τέλος της μακράς ύφεσης.

Ούτε ο δημόσιος τομέας θα μπορούσε να υποκαταστήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε επενδύσεις, αφού και αυτός είναι υπερχρεωμένος. Εκείνο όμως που θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση από κοινού με τις πολιτικές δυνάμεις και τις επαγγελματικές οργανώσεις είναι να καθορίσει πολύ συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας με συγκεκριμένους στόχους ως προς την ανάπτυξη στα επόμενα 5-10 χρόνια. Τέτοιοι τομείς δεν πρέπει να είναι πολλοί για να μην μετατραπεί μια τέτοια προσπάθεια σε ένα κατάλογο στον οποίο θα μπουν τα πάντα. Πρέπει να είναι εκείνοι οι τομείς στους οποίους έχουμε τις δυνατότητες να είμαστε ανταγωνιστικοί και να έχουμε καλές επιδόσεις.

Συγκεκριμένοι στόχοι

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ανάπτυξη του τομέα της εκπαίδευσης. Θα μπορούσε να ετοιμαστεί ένα γενικό σχέδιο δράσεων με βάση το οποίο θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι. Ας πούμε, υποθετικά μιλώντας καθότι δε γνωρίζω τα ακριβή δεδομένα, ένας στόχος πιθανόν να είναι να διπλασιαστεί σε πέντε χρόνια ο αριθμός των ξένων φοιτητών στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο τομέας της κινηματογραφικής παραγωγής τόσο για κινηματογραφικές ταινίες όσο και για σειρές και ντοκιμαντέρ. Η Κύπρος προσφέρεται για κάτι τέτοιο για πολλούς λόγους και άλλες χώρες, όπως η Μάλτα, έχουν ήδη υλοποιήσει τέτοιους στόχους. Το θέμα πρέπει να είναι ποια κίνητρα πρέπει να δοθούν για να έρθουν εδώ ξένες παραγωγές ή και για να αναπτυχθεί η ντόπια παραγωγή. Πόσα λεφτά πρέπει να ξοδέψουμε άμεσα, ποιες ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στη φορολογία, ποιες υποδομές να δημιουργηθούν, ποιες πρωτοβουλίες προώθησης να αναληφθούν.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να εντοπιστεί μια σειρά από τέτοιες δραστηριότητες και να υπάρξει ένα πρακτικό σχέδιο για την κάθε μια με συγκεκριμένες ενέργειες και στόχους ώστε να πετύχουμε στοχευμένα την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε. Απλώς πρέπει να σκεφτούμε λίγο έξω από τα συμβατικά πλαίσια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X