ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:39
 

Οι δυσμενείς εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και η δική μας αντίδραση

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες. Η γερμανική κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στη χώρα στο 1% από το 1,8% που προέβλεπε μέχρι πρόσφατα. Την ίδια μέρα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στων ΗΠΑ, επικαλούμενη δυσμενείς εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, εγκατέλειψε την πολιτική αύξησης των επιτοκίων και δήλωσε διατεθειμένη να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, αν τα στοιχεία δείξουν ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να μπει σε ύφεση. Λίγες μέρες προηγουμένως οι οικονομικές ανακοινώσεις από την Κίνα έδειξαν ότι για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες παρουσιάζεται επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης.

Το πιο πιθανό είναι ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα μπει σε ύφεση φέτος, θα υπάρξει όμως επιβράδυνση, η οποία μέχρι πρόσφατα δεν είχε προβλεφθεί. Ειδικά στην Ευρωζώνη η επιβράδυνση αυτή είναι ήδη φανερή. Βεβαίως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει το επιπρόσθετο πρόβλημα της αβεβαιότητας γύρω από τον τρόπο που θα αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι πρόσφατα, το Brexit αποτελούσε την πιο σοβαρή οικονομική πρόκληση για τη δική μας οικονομία στο άμεσο μέλλον για ευνόητους λόγους. Σήμερα προστίθεται μια πιο σοβαρή πρόκληση, καθώς είναι πια δεδομένο ότι γενικά το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον θα είναι πιο δύσκολο από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας για εφέτος κυμαίνονται γύρω στο 4%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει 3,5% και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 4,2%. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι προβλέψεις αυτές πρέπει να θεωρούνται υπερβολικά αισιόδοξες. Υπάρχουν, όμως, δυνατότητες αντίδρασης ώστε να περιοριστεί η επίδραση αυτών των δυσμενών εξελίξεων πάνω στη δική μας οικονομία;

Κατά κοινή παραδοχή τα περιθώριά μας είναι πολύ περιορισμένα λόγω του ότι είμαστε μια μικρή οικονομία που στηρίζεται περισσότερο στην εξωτερική ζήτηση. Μάλιστα, η διασύνδεση της κυπριακής οικονομίας είναι πιο έντονη με τη Βρετανία, όπου επικρατεί η γνωστή αβεβαιότητα αυτόν τον καιρό και με την Ελλάδα, η οποία φαίνεται μεν να ανακάμπτει από τη μακρά και βαθιά ύφεση, βρίσκεται όμως ακόμα σε ένα ευαίσθητο στάδιο. Σημαντικές οικονομικές σχέσεις έχουμε και με τη Ρωσία της οποίας η οικονομία αντιμετωπίζει αυξημένες δυσκολίες ήδη από πέρυσι. Αυτά είναι τα δεδομένα, όμως, θα ήταν λάθος να αφεθούμε σε μια κατάσταση απραξίας ή μοιρολατρίας. Το πρώτο που χρειάζεται είναι να είμαστε σε εγρήγορση σε σχέση με το τι συμβαίνει στη διεθνή οικονομία. Από εκεί και πέρα, είναι απαραίτητο να υπάρξει έγνοια και προβληματισμός για το τι θα πρέπει να κάνουμε, ώστε στο τέλος να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν χειροτέρευση του εξωτερικού περιβάλλοντος. Το ζητούμενο θα πρέπει να είναι η αναζήτηση τρόπων ώστε η οικονομία να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό είναι απαραίτητο για τη γενικότερη ευημερία, αλλά και για την προστασία των οικονομικά πιο ευάλωτων συμπολιτών μας που ακόμα υφίστανται τις συνέπειες της προηγούμενης οικονομικής ύφεσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Σχόλια αναγνωστών

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Γεμίζει ρυπογόνα αυτοκίνητα η Κύπρος

«Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εξαγγείλει πρωτοβουλία ιμίσιη μου για προστασία του ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:34

Πάμπος Παπαγεωργίου: Τελευταία Ενημέρωση

X