ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το τίμημα του Brexit στη Βρετανία, αλλά και στην Κύπρο

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Οι εξελίξεις γύρω από τη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτές τις μέρες δραματικές. Η κυβέρνηση της χώρας αυτής κατέληξε σε ένα προσχέδιο συμφωνίας με την Ε.Ε. το οποίο απορρίπτουν τόσο οι υποστηρικτές του Brexit όσο και εκείνοι που τάσσονται κατά της εξόδου από την Ε.Ε. Το τι θα γίνει στη Βρετανία ενδιαφέρει και εμάς στην Κύπρο σε σημαντικό βαθμό. Η Κύπρος μαζί με την Ιρλανδία και τη Μάλτα είναι οι χώρες που υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν περισσότερο από το Brexit. Μάλιστα, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η αρνητική επίδραση πάνω στην Κύπρο θα είναι πιο μεγάλη, αν η κατάσταση στη Βρετανία οδηγηθεί σε πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Ο κίνδυνος να βραχυκυκλωθεί η όλη διαδικασία είναι ορατός. Η συμφωνία δεν πρόκειται να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο και η κυβέρνηση θα προτιμήσει από ό,τι φαίνεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές παρά να δεχτεί τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος ή να αποπειραθεί να εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Τόσο στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία αποχώρησης και πολύ περισσότερο στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, η βρετανική οικονομία δεν φαίνεται να μπορεί να αποφύγει την ύφεση. Η μεγάλη πτώση στην ισοτιμία της στερλίνας προεξοφλεί δύσκολους καιρούς μπροστά. Αυτή η προοπτική είναι βέβαια εντελώς διαφορετική από ό,τι είχαν υπόψη τους όσοι παράγοντες της οικονομίας υποστήριξαν το Brexit: μια οικονομία που θα αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς έχοντας απαλλαγεί από τους κανονισμούς και τους ελέγχους της Ε.Ε., με χαμηλή φορολογία και με χαμηλό εργατικό κόστος.

Ούτε βέβαια οι προσδοκίες των εργαζομένων που ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ένωση πρόκειται αν ευοδωθούν. Ήλπιζαν ότι το Brexit θα σήμαινε εξασφάλιση των μισθών και των δουλειών τους μέσω του κλεισίματος των συνόρων για τους οικονομικούς μετανάστες. Η ακύρωση επενδύσεων και τα μελλοντικά εμπόδια στο εμπόριο θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα με απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Με βάση αυτές τις ζοφερές πολιτικές και οικονομικές προβλέψεις, η κυπριακή οικονομία φαίνεται ότι δεν θα μείνει ανεπηρέαστη. Ο τουρισμός από τη Βρετανία θα επηρεαστεί άμεσα από τη μείωση στην αξία της στερλίνας και από την επιβράδυνση ή και ύφεση της βρετανικής οικονομίας. Οι ίδιοι παράγοντες θα επηρεάσουν αρνητικά και το εμπόριο της Κύπρου σε σχέση με τα προϊόντα που εξάγει στη Βρετανία. Επίσης, η αποχώρηση της Βρετανίας από τα ευρωπαϊκά όργανα αποφάσεων θα κάνει πολύ πιο αδύνατη την αντίθεση της Κύπρου στην εναρμόνιση του εταιρικού φόρου στις χώρες της Ένωσης. Αν αναγκαστούμε να αυξήσουμε τον εταιρικό συντελεστή σε ένα υψηλό επίπεδο, θα χάσουμε ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του τομέα των διεθνών υπηρεσιών. Εν κατακλείδι, ο βρετανικός λαός, δυστυχώς, θα πληρώσει τίμημα για το ότι πήρε στα σοβαρά τα εθνικιστικά συνθήματα και τις υποσχέσεις των λαϊκιστών του Brexit. Δυστυχώς, ως παράπλευρη απώλεια, κάποιο τίμημα θα πληρώσει και η κυπριακή οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ