ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Πίσω απ' τις λέξεις του Νίκαρου και του πρίγκιπα

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Για μιάμιση ώρα μιλούσε χθες ο Νίκαρος και έστειλε μηνύματα και εντός και εκτός Βουλής...

Η ανάλυση της υπερμεγέθους ομιλίας είναι δουλειά άλλων στηλών της εφημερίδας. Εγώ περιορίζομαι σε αυτά που είχα... προβλέψει χθες. Τα μηνύματα που επρόκειτο να στείλει και στην αντιπολίτευση αλλά και στους Τούρκους και στον Άιντε

Παρά τα όσα λέγονταν, ακόμα και από τον ίδιο τον Νίκαρο, ότι η λύση θα ερχόταν πριν από τις βουλευτικές ή εντός του έτους, ο Νίκαρος είπε χθες ξεκάθαρα και θα το κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο στο επόμενο διάστημα, ότι η λύση δεν είναι και τόσο... κοντά!

Η διπλωματική ανάγνωση της ομιλίας μιλά για ξεκάθαρα μηνύματα προς τον Μουσταφά και τον Άιντε και σε επανακαθορισμό των κόκκινων γραμμών, ειδικά για τις εγγυήσεις και τους εποίκους. Άφησε, μάλιστα, και αιχμές, για τον τρόπο που διεξάγεται η δημόσια συζήτηση και για τις αποκαλύψεις για αυτά που συζητούνται.

Έγκυρη διπλωματική πηγή, μου επεσήμανε χθες ότι η υπόδειξη του Άιντε -μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά- για περισσότερη προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται δεν ήταν άσχετη με μία έντονη συζήτηση που προηγήθηκε με τον Νίκαρο...

Από τον λόφο της εξουσίας πληροφορήθηκα ότι το θέμα των δηλώσεων και των διαρροών από τουρκοκυπριακής πλευράς τέθηκε επανειλημμένα από τον Νίκαρο στον Άιντε. Και είναι από τα πρώτα θέματα που θα συζητηθούν στην αμέσως επόμενη συνάντηση με τον Μουσταφά. Φρόντισε γι' αυτό και ο Άιντε...

Πληροφορίες μου από το ΔΗΚΟ ανέφεραν ότι ο πρίγκιπας κράτησε αρκετές σημειώσεις στην ομιλία του Νίκαρου, τις οποίες σήμερα θα ακούσουμε... αναλυτικά. 

Πάντως, ακούω πως ο Νικόλας κατέγραψε και ένα θετικό - το μόνο ίσως - για τον Νίκαρο: Το γεγονός ότι αποδέχθηκε να μιλήσει στη Βουλή για το Κυπριακό. Μόνο αυτό όμως!

Από την πλευρά του, ο Άντρος Κυπριανού έσπευσε να πιστώσει τον Νίκαρο για τη λεπτομερή ενημέρωση, χωρίς να διατυπώσει αρνητικές κριτικές για την ουσία της ομιλίας. Κάτι που δημιούργησε εντυπώσεις, σύμφωνα με βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Από τον ΔΗΣΥ πληροφορούμαι ότι ο Φούλης δεν χρειάστηκε να κρατήσει σημειώσεις, τις είχε, πριν ακόμα αναγνωσθεί η ιστορική, όπως την χαρακτηρίζει, ομιλία του Νίκαρου στη Βουλή. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα βγει με στοχευμένα επιχειρήματα τα οποία συνέταξε «προ πολλού»...

Σήμερα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις για το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ. Στο πριγκιπικό γραφείο υπάρχει από προχθές έντονη κινητικότητα, η οποία θα ενταθεί με στόχο την ανακοίνωση όλων των ονομάτων αν όχι το Σαββατοκυρίακο, εντός της νέας εβδομάδας.

Η συζήτηση του πρίγκιπα με την Αντιγόνη Παπαδοπούλου και τα όσα αυτή του έχει ζητήσει προς διευκρίνιση θα ξεκαθαρίσει κατά πόσον η τέως ευρωβουλευτής θα βρίσκεται ή όχι στο ψηφοδέλτιο.

Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι αύριο, όπως ακούω.

Άλλη μία ιστορία με «κατηγορούμενο» βουλευτή του ΔΗΣΥ θα απασχολήσει από σήμερα τη δημοσιότητα. 

Η υπόθεση αφορά στον Ρίκκο Μαππουρίδη και χρηματικό ποσό και εγγυήσεις του βουλευτή - δικηγόρου που αφορούν στην επαγγελματική του δραστηριότητα. Γυναίκα φέρεται να έχει προβεί σε επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία για διεκδίκηση ποσού 39.000 ευρώ από επιταγή που είχε, προσωπικά, εκδώσει ο βουλευτής, αλλά στη συνέχεια τερμάτισε την πληρωμή της.

Η θέση του Μαππουρίδη είναι ότι ενεργούσε έναντι τρίτων.

Ανεξάρτητα από τον βαθμό εμπλοκής του βουλευτή και το βάθος της ευθύνης του, σε υψηλά δώματα του ΔΗΣΥ εντείνεται η μουρμούρα. Κύριο αίτημα «να σταματήσει ο διασυρμός του κόμματος μία ανάσα πριν από τις εκλογές».

Ας σημειωθεί ότι ο βουλευτής έχει εξαγγείλει ανοικτή συνάντηση για τη Δευτέρα, επιστρατεύοντας μάλιστα ένα σύνθημα από τον Πλάτωνα: «…τὸ νικᾶν αὐτὸναὑτὸν πασῶν νικῶν πρώτη τε καὶ ἀρίστη…». Δηλαδή, όπως ό ίδιος μεταφράζει τον αρχαίο φιλόσοφο: Η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή κατά του εαυτού μας, που έτσι γίνεται καλύτερος. 

 

 ----------------------------------------

 

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρηξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση