ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog: Η νέα πρωτεύουσα της μίζας και το ταξίδι στο χρόνο...

= ΤΕΤΑΡΤΗ ‪16 ΜΑΡΤΙΟΥ ‪2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Από το παρασκήνιο των χθεσινών επαφών του Νίκαρου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν η απορία πολιτικού της κυβερνητικής παράταξης. "Τελικά ο Τουσκ ήρθε για να μας πιέσει; Ο Νίκαρος πάντως δεν έδειξε να έχει πιεστεί, αντιθέτως ο ίδιος χρησιμοποίησε ρητορική που σίγουρα θα εξέπληξε και αυτήν την φίλη του Άνγκελα Μέρκελ", είπε μιλώντας σε συναδέλφους του.

Η απάντηση ήρθε από άλλον, γνωστό δύσπιστο πολιτικό του κυβερνητικού στρατοπέδου: "Περίμενε μέχρι ‪αύριο που ο Νίκαρος θα συναντηθεί με τον Γιούνκερ ο οποίος τον αναμένει στις Βρυξέλλες!"

Λεπτομέρειες για το σκάνδαλο με τα πέντε ελικόπτερα Augusta της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς που αγοράστηκαν το 2008 θα ακουστούν σήμερα στη Βουλή. Το θέμα ανοίγει ξανά ύστερα από οκτώ χρόνια...
Στην κοινή σύσκεψη των επιτροπών Άμυνας και Ελέγχου αναμένεται να παρευρεθούν σήμερα και ο Γιαννάκης (Ομήρου) και ο Κωστάκης (Κληρίδης) και θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους η Βουλή θα μπορέσει να κινηθεί νομικά...

Ως γνωστόν η καταγγελία του επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ανδρέα Χασαπόπουλου "καίει" την τότε γενική ελέγκτρια και νυν Διοικήτρια Χρυστάλλα ότι παραπλάνησε τη Βουλή. Το σώμα είχε λάβει το 2008 λανθασμένη απόφαση για το θέμα των ελικοπτέρων παραπλανημένο, σύμφωνα με τον Χασαπόπουλο, από την παράλειψη της Χρυστάλλας να υποβάλει τα στοιχεία που είχε ενώπιόν της...

Το ερώτημα σύμφωνα με βουλευτή που έζησε τα γεγονότα του 2008 είναι "θα καταφέρουν ο Κωστάκης και ο Γιαννάκης να ανοίξουν τα μάτια των βουλευτών;"

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η ενέργεια του υποψήφιου του ΔΗΣΥ, για τις βουλευτικές στη Λευκωσία, Δημήτρη Δημητρίου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του μαζί με τα περιουσιακά του στοιχεία!

Η πράξη του συζητήθηκε πολύ χθες. Κάποιος δημοσιογράφος μάλιστα θυμήθηκε και την υπόσχεση πολιτικού αρχηγού να δημοσιοποιήσει σύντομα το δικό του πόθεν έσχες, αλλά το... ξέχασε...

Στην επιμονή του Φαίδωνα Φαίδωνος, του δημάρχου Πάφου που αντικατέστησε τον αμαρτωλό Βέργα, οφείλονται οι σαρωτικές εξελίξεις (και συλλήψεις) στα θέματα του ΧΥΤΑ Πάφου και του ΧΥΤΥ Κόσιης.

Η νέα δυσωδία αναδίνεται από ένα απόστημα που έσπασε με δική του επιμονή και ενόχληση...

Ο Φαίδωνας, αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία -και από ορισμένους με ειρωνεία- για το πείσμα του να μιλά για μίζες, είχε τελικά "υπόθεση".

Κατάφερε μάλιστα να παρασύρει στις έρευνες και άτομα της παράταξής του, που για ορισμένους ήταν υπεράνω κάθε υποψίας. Για άλλους όμως που γνώριζαν, όχι...

Πηγή μου που γνωρίζει πολύ καλά τα της Πάφου, από καιρό μου έλεγε ότι "ο Φαίδωνας δεν είναι τώρα που φωνάζει για τις μίζες, φώναζε ακόμα και επί Βέργα υποστηρίζοντας ότι ο τέως δήμαρχος (και υπεράνω κάθε υποψίας τότε) εμπλέκεται σε οικονομικά σκάνδαλα και ατασθαλίες. Και τότε, όπως και πρόσφατα, δεν ίδρωνε κανενός το αυτί του".

Ωστόσο η πηγή μου επέμεινε ότι "ο Φαίδωνας βρίσκεται πολύ κοντά στο να χύσει την καρδάρα με το γάλα" αφού επιχαίρει με δηλώσεις του τύπου "η Πάφος χάνει τον τίτλο της "πρωτεύουσας της μίζας" τον οποίο όπως φαίνεται θα κλέψουν η Λάρνακα και η Λευκωσία". "Η βιασύνη του να απονείμει σε άλλη πόλη τον τίτλο της μίζας και της διαφθοράς μετατοπίζει την ουσία του προβλήματος και την... αγνότητα των κινήτρων του", μου ανέφερε.

Ο Φαίδωνας πάντως υποστηρίζει ότι η διαφθορά και οι μίζες που δόθηκαν στην Πάφο είναι πολύ μικρότερες από τις μίζες και τη διαφθορά που υπήρχε σε κάποια υπουργεία στη Λευκωσία και στον δήμο της Λάρνακας... Όπως λέει στις πόλεις αυτές "έδρασαν πιο επαγγελματίες οι οποίοι ενέγραφαν εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους με στημένο κύκλωμα δικηγόρων".

Στο παρελθόν πάντως όταν είχε αναφερθεί σε ανάλογες καταγγελίες ήρθε σε ρήξη ακόμα και με αρχηγό κόμματος, αν και μετά τα "μάσησε" ελαφρώς...

Τις τελευταίες ημέρες δεν δίστασε να τα βάλει και με την ίδια την Βουλή μιλώντας για σκόπιμη καθυστέρηση στην έγκριση νομοσχεδίου για να πάρει την απάντηση της Βουλής πως τέτοιο νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ποτέ!

Βουλευτής, σχολιάζοντας χθες τις αναφορές του Φαίδωνα, υπέδειξε ότι "ο υπερβάλλων ζήλος όσο εύκολα μπορεί να ανεβάσει κάποιον άλλο τόσο εύκολα μπορεί και να τον καταβαραθρώσει".

Εκείνος που φαίνεται να είναι ο καλύτερος μαθητής των κρίσεων είναι ο ΥΠΕΣ Χάσικος. Ο επίδοξος καναλάρχης υπουργός είχε κατηγορηθεί προ μηνών (όταν τέθηκε το θέμα σύγκρουσης συμφερόντων Λουρουτζιάτη με έργα του Δήμου Λάρνακας) επειδή δεν είχε ζητήσει από τον δήμαρχο να απέχει από τα καθήκοντά του, όπως είχε πράξει σε ανάλογες περιπτώσεις. Χθες μια από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να αποστείλει, ετεροχρονισμένα έστω, επιστολή στον Λουρουτζιάτη ζητώντας και πετυχαίνοντας, επίσημα πια, την αποχή του!

Αν και το τεκμήριο της αθωότητας δεν αμφισβητείται για κανένα, η πολιτική καριέρα του Λουρουτζιάτη δεν προβλέπεται ευοίωνη, παρά το ότι είχε όλα τα φόντα να είναι...

Η φράση της ημέρας ανήκε χθες επίσης στον Χάσικο. "Πριν από εμένα δεν υπήρχαν άλλοι υπουργοί;" διερωτήθηκε σχολιάζοντας τις επικρίσεις ότι το κράτος κωφεύει στις καταγγελίες. Όπως είπε η σύμβαση υπήρχε από το 2006 και τότε κώφευαν όλοι. "Εμείς από το 2013 είχαμε πόρισμα, να ψάξουν τους προηγούμενους, όλα αυτά δεν είναι δικά μας θέματα. Άλλοι τα έκαναν και πρέπει να πάμε πίσω μερικά χρόνια".

"Γιατί δεν πάμε;" ήταν η απορία δημοσιογράφου που άκουσε τη δήλωση Χάσικου, συνεχίζοντας: "ποιους αναμένει ο υπουργός να πάνε μερικά χρόνια πίσω να ψάξουν για μια υπόθεση του υπουργείου του οποίου προΐσταται, που λέει ότι την χειρίστηκε ο ίδιος και μάλιστα με επιτυχία;"

"Ποιος θα αποτολμήσει επιτέλους το ταξίδι στον χρόνο, να μάθουμε έστω και δέκα χρόνια μετά, ποιοι έφαγαν και πόσα σε μίζες;" διερωτήθηκε ο συνάδελφος.


ΚΟΥΪΖ: Ποιος πολιτικός "τρέμει" να μην ανοίξει φάκελος Πόμπολα στην Κύπρο;

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση