ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος, ο Τουσκ και το ψήσιμο μιας παραίτησης...

= ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Έντονα προβληματισμένος από τις εξελίξεις στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα είναι ο Νίκαρος. Όπως μαθαίνω από τον λόφο της εξουσίας, είναι ενοχλημένος και από το προεδρικό προφίλ που «πουλά έντονα» τελευταία ο Μουσταφά, αλλά και από την ενορχηστρωμένη προσπάθεια με τους Ερντογάν - Νταβούτογλου για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Επιπλέον, θεωρεί πως οι εξελίξεις στα Κατεχόμενα κάθε άλλο παρά ευνοούν τον διάλογο με τον Μουσταφά.

Η πηγή μου επιμένει πως τις σκέψεις του έχει μοιραστεί με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μεταβαίνει το Σάββατο στην Τουρκία, συνοδευόμενος μάλιστα από τη Μέρκελ…

Δεν αποκλείεται στις αποσκευές του Τουσκ να υπάρχει και ένα κομμάτι Κυπριακού...

Αθλητικός παράγοντας έβγαζε «σπίθες» προχθές όταν μιλούσε για τα ατοπήματα του Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Ορκίστηκε μάλιστα πως όσο περνά από το χέρι του θα αγωνιστεί «μέχρι τέλους για να εξαναγκαστεί σε παραίτηση».

Στον συνομιλητή του, που ήταν πιο συγκρατημένος, υπέβαλε και μία ερώτηση, πού είναι τώρα τα «παιδιά» του στα διάφορα ΜΜΕ να τον υπερασπιστούν, και συνέχισε «το γεγονός ότι όλοι τον φτύνουν δείχνει πως έχει φθάσει το τέλος της βασιλείας του. Οι τίτλοι του τέλους είναι θέμα χρόνου».
Θέση με την οποία συμφώνησαν τελικά και οι δύο...

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει πολλά, ο ίδιος ο Κουτσοκούμνης μπορεί να δηλώνει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά με πολύ κοντινούς του έχει συζητήσει και για ενδεχόμενη «επόμενη μέρα» εκτός ΚΟΠ.

Σύμφωνα με πηγές μου στην Αθήνα, τις τελευταίες ημέρες συζητείται πολύ η Κύπρος σε πολιτικο-οικονομικο-νομικά πηγαδάκια της ελληνικής πρωτεύουσας. Όχι μόνο λόγω της «θριαμβευτικής» (κατά ορισμένους) εξόδου από το μνημόνιο, αλλά κυρίως για το άτυπο Δόγμα του Ενιαίου Νομικού Χώρου (κατά το πρότυπο του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το οποίο ποτέ δεν λειτούργησε ουσιαστικά).

Αντιθέτως, το άτυπο Δόγμα Ενιαίου Νομικού Χώρου φαίνεται πως βρήκε δικές του διεξόδους και ερείσματα και δημιούργησε ενιαία, ισχυρή και αποτελεσματική νομική ομπρέλα πάνω από τις δύο χώρες...

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, σύμφωνα με σημαντικό Αθηναίο πολιτικό και εξέχοντα νομικό που πηγαινοέρχεται Αθήνα-Λευκωσία.

Όπως μου ανέφεραν, οι πρόσφατες αποφάσεις για τα θέματα της κυπριακής οικονομίας (Φόρος, Μπουλούτας), αλλά και των αμαρτωλών ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Υπέδειξαν μάλιστα πως σε άλλες εποχές οι αποφάσεις «ενδεχομένως να ήταν πολύ διαφορετικές, όπως και οι ευαισθησίες των αρμοδίων Αρχών»...
Ωστόσο και οι δύο επέμειναν πως η ευθυκρισία και η ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης θα δοκιμαστεί σύντομα στα δύο «μεγάλα ψάρια», για τα οποία αναμένονται αποφάσεις: Βγενόπουλος και Μπόμπολας.

Λευκωσιάτης νομικός εγνωσμένου κύρους και επαγγελματισμού μού έδωσε προχθές μία άλλη διάσταση για την ασύμμετρη απειλή που δέχεται η Δικαιοσύνη στην Κύπρο από την πολιτική και ειδικότερα τους πολιτικούς. Ακριβολογώντας μάλιστα μου είπε, «Από συγκεκριμένους πολιτικούς, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα είναι και δικηγόροι!».

Όπως μου υπέδειξε, δύο σημαντικές ενέργειες επιβεβαιώνουν τη μάχη πολιτικών κατά της Δικαιοσύνης, α) η αγανακτισμένη δήλωση του Κωστάκη για τη βιασύνη και προχειρότητα με την οποία νομοθέτησε η Βουλή στην τελευταία της συνεδρία, προκαλώντας σύμφωνα με τον Κωστάκη «εφιαλτικό πονοκέφαλο στη Νομική Υπηρεσία». «Το πρόβλημα μάλιστα φαίνεται να είναι τόσο σοβαρό που ο Κωστάκης έτρεξε για συμμαχία με τον Νίκαρο» όπως μου είπε.
β) την ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις πολιτικών (ειδικά του Άντρου που τον φωτογράφισαν χωρίς να τον κατονομάσουν) για την υπόθεση της Δρομολαξιάς. Μάλιστα, το Ανώτατο τόνισε ότι «οι δίκες διά του Τύπου μόνο οδυνηρές συνέπειες προδιαγράφουν για τον τόπο» και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σε μεγάλο κόμμα έχουν έρθει τα πάνω κάτω, αφού υποψήφιος βουλευτής φέρεται να «υιοθέτησε» εμμέσως καταγγελίες που έγιναν εις βάρος συναδέλφου του. Ψηφοφόροι του κόμματος έχουν «καταγγείλει» τη συμπεριφορά του ως αντιδεοντολογική και εκτός των κανόνων του κόμματος.

Ζητήθηκε μάλιστα και από τον ηγέτη του κόμματος να κάνει παρέμβαση, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν έχουν εισακουστεί...

ΚΟΥΪΖ: Ποιος βουλευτής ανέφερε χαμηλόφωνα, «ευτυχώς που αυτή η Βουλή τελείωσε. Έφερε πολλά κακά στον τόπο. Για να δούμε τι θα κάνουν οι νέοι βουλευτές»;  Σημείωση: θα είναι και ο ίδιος ξανά υποψήφιος...

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση