ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Συλλούρης, Σιζό και το εφιαλτικό σενάριο του Προεδρικού

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η επιμονή του Νίκαρου -που εκφράστηκε με αυστηρές, δημόσιες παρεμβάσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Ιωάννη Κασουλίδη- ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν σαφέστατα ότι καταρρίπτουν την τουρκική εκδοχή για τη συνάντηση ή το... συναπάντημα Μπαν-Μουσταφά, φαίνεται πως έπιασε τόπο...

Όπως πληροφορούμαι από τον λόφο της εξουσίας, ο ίδιος ΓΓ του ΟΗΕ είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το θέμα μιλώντας τηλεφωνικά με τον Νίκαρο και διατυπώνοντας προφορικά την απολογία του για όσα συνέβησαν.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μου θα κριθεί ικανοποιητική από τον Νίκαρο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες αλλά, όπως μου λέχθηκε "η τάτσα για τον χαμογελαστό αστρολόγο Έιντα έχει μείνει"...

Ο Νίκαρος, όπως ακούω, θα θέσει στον Μπαν, τις ευθύνες και του Έιντα και του ίδιου του ΓΓ για την συνέργεια τους στην τουρκική προσπάθεια υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δικού του ρόλου ως Προέδρου κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Επιπλέον αναμένεται να υποβάλει και το ερώτημα "πώς μπορούμε να εμπιστευόμαστε την τουρκική πλευρά όταν με επιθετική διπλωματία και καταπατώντας αρχές και αποφάσεις του ΟΗΕ προσπαθεί να επιβάλει τον λεγόμενο πρόεδρο του ψευδοκράτους;" υποδεικνύοντας ότι ο ΟΗΕ έχει σοβαρή ευθύνη να πιέσει την Τουρκία να λάβει επιτέλους τις αποφάσεις που θα επιτρέψουν να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες που σταλώνουν σε θέματα-αγκάθια.

Η ίδια πηγή με ενημέρωσε πως στις σημειώσεις του Νίκαρου για τον Μπαν υπάρχουν και άλλα δύο σημαντικά σημεία: η αλλαγή πολιτικής για τα προσκυνήματα στα κατεχόμενα και η παρεμπόδιση της ΠΕΟ να συμμετάσχει σε εκδήλωση στα κατεχόμενα, που συνιστούν σαφέστατη επιστροφή στην τουρκική αδιαλλαξία...

Ο Νίκαρος χθες δεν ασχολήθηκε μόνο με το Κυπριακό αλλά και το... κοινοβουλευτικό. Δηλαδή τις δύο σοβαρότατες εκκρεμότητες στη Βουλή που είναι η επιλογή προέδρου και η προώθηση σημαντικών νομοσχεδίων. 

Όπως μαθαίνω από τον λόφο της εξουσίας στη συνάντηση Νίκαρου - Φούλη εξετάστηκαν όλα τα "θλιβερά" σενάρια, ακόμα και η στήριξη του Συλλούρη για την προεδρία της Βουλής.

Σύμφωνα με την πηγή μου, η πιθανότητα να εκλεγεί ο Σιζό στην προεδρία της Βουλής δεν θα είναι μια θλιβερή εξέλιξη για το Προεδρικό αλλά κανονικός εφιάλτης, αφού "συνεργασία Νίκαρου-Σιζό ούτε και με το πιστόλι στον κρόταφο μπορεί να υπάρξει"...

Από την άλλη ο πρίγκιπας Νικόλαος προωθεί φανερά την επιλογή Σιζόπουλου ως εκπροσώπου του ενδιάμεσου χώρου, "κάτι που θα δώσει δυναμική και στον μετέπειτα συνασπισμό δυνάμεων του ενδιάμεσου με ορίζοντα τις προεδρικές" σύμφωνα με ανάλυση από την πριγκιπική αυλή...

Την πριγκιπική θέση φαίνεται να ενστερνίζεται και ο Λιλλήκας ο οποίος στοχεύει σε ανάλογα οφέλη και σίγουρα διεκδικεί συμπαράταξη με την ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με ανάλυση από την πλευρά της "Συμμαχίας". 

Κι αυτά ενώ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν έχουν πολιτικές γέφυρες αποκλείοντας την μεταξύ τους συνεργασία για την προεδρία της Βουλής.

Πολιτικός αναλυτής με τον οποίο μιλούσα χθες, στηριζόμενος στις εξελίξεις μέχρι χθες το απόγευμα, μου ανέφερε ότι είναι ισχυρό το ενδεχόμενο ο Σιζόπουλος που παρολίγον να μην είχε εκλεγεί βουλευτής στην περιφέρεια του να βρεθεί στην προεδρία της Βουλής!

Όπως μου ανέφερε ο ίδιος "στη βάση αυτού του εφιαλτικού σεναρίου, Νίκαρος και Φούλης θα κάνουν την καρδιά τους πέτρα και θα στηρίξουν τον δύο φορές αποστάτη Συλλούρη για την προεδρία της Βουλής"...

----------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση