ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Νίκαρος-Μουσταφά στην... εντατική!

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Συνάντηση για γερά νεύρα θα είναι η σημερινή, η πρώτη μεταξύ Νίκαρου-Μουσταφά, ύστερα από την απόφαση για εντατικοποίηση των συνομιλιών.

 

Από τον λόφο της εξουσίας έμαθα ότι ο Νίκαρος προετοιμάστηκε κατάλληλα τις τελευταίες ημέρες, χωρίς ωστόσο να κρύβει την ανησυχία του "για τις διαθέσεις και μεθοδεύσεις" των Τούρκων.

 

Ανάλογες αναφορές έγιναν, όπως άκουσα και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα λίγο πριν από την επίσκεψη Μπαν Γκι Μουν στην Ελλάδα.

 

Η συνομιλία κινήθηκε στο γνωστό κλίμα που κινούνται οι συνομιλίες Νίκαρου-Τσίπρα με ανάλαφρες αναφορές και χαριτολογήματα. Ωστόσο υπήρξε και η σοβαρή ανάλυση του Νίκαρου για τη νέα, εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών που εγκαινιάζεται σήμερα. 

 

Όπως ανέφερε ο Νίκαρος, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να καταλήξουν "εάν βεβαίως καταφέρουμε πρώτα να προχωρήσουν", με την προϋπόθεση η τουρκική θέση να διαφοροποιηθεί και να αποδεχθεί στην ουσία τις αρχές του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λύση. Επεσήμανε μάλιστα ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία να περιορίσει τις προκλήσεις και τα τετελεσμένα στο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά και στα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης, τα οποία είχε συζητήσει ξανά σε έκταση με τον Τσίπρα, και στην επιμονή της Τουρκίας για "εκλιπούσα" Κυπριακή Δημοκρατία, και στα τετελεσμένα με το νερό στα κατεχόμενα αλλά και του μνημονίου μεταξύ κατεχομένων-Τουρκίας, τον περιορισμό των προσκυνημάτων και την επέκταση του τουρκικού κράτους μέσω του "Γραφείου Νεολαίας και Συντονισμού" που έχουν προκαλέσει αρκετές διαμαρτυρίες και στα κατεχόμενα...

 

"Με τόσες απανωτές προκλήσεις διερωτάται κάποιος πώς μπορούμε να διεξάγουμε αποτελεσματικές συνομιλίες;" διερωτήθηκε ο Νίκαρος. Την ερώτηση, όπως μαθαίνω, θα την υποβάλει ευθέως και στον ίδιο τον Μουσταφά, σήμερα, γνωρίζοντας βέβαια την απάντηση που θα λάβει... 

 

Από τον λόφο της εξουσίας πάντως ακούω, ότι θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η απόφαση του Μουσταφά στο θέμα του "νόμου" βάσει του οποίου θα λειτουργήσει το "Γραφείο". Ο Μουσταφά μπορεί να εγκρίνει τον "νόμο" ή να τον στείλει πίσω στη "Βουλή"...

 

Ο Νίκαρος αναγνωρίζει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Μουσταφά για το συγκεκριμένο θέμα αλλά τονίζει πως "ήρθε η ώρα των αποφάσεων αν θέλουμε ο διάλογος να προχωρήσει". 

 

Από σκληροπυρηνικούς του ΔΗΣΥ ακούστηκε πρόσφατα και η θέση ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να αρχίσει να γνωστοποιεί την τουρκική αδιαλλαξία ώστε σε περίπτωση διακοπής ή αδρανοποίησης των συνομιλιών να είναι γνωστές οι αιτίες για μια τέτοια εξέλιξη.

 

Σύμφωνα με Συναγερμικό στέλεχος η πρόσφατη επιμονή του Νίκαρου για δημιουργία του "τριπτύχου" συγκλίσεων, συναντιλήψεων και διαφορών, δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις και το νέες τουρκικές "μεθοδεύσεις"...

 

Το ίδιο στέλεχος περιέγραψε χθες με τρεις φράσεις την κατάσταση των συνομιλιών και της σημερινής συνάντησης: "Και ο Νίκαρος και ο Μουσταφά αν και θέλουν να υπάρξει λύση, αδυνατούν να το πράξουν λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Διαφαίνεται πως ακόμα και όλα τα χρήματα των υδρογονανθράκων να δίνονταν για τη λύση, η Τουρκία θα έφερνε πάλι προσκόμματα αφού δεν είναι έτοιμη και θέτει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Ο νέος γύρος εντατικών  διαπραγματεύσεων που εγκαινιάζουν οι δύο συνομιλητές την Παρασκευή, το μόνο σίγουρο και προβλέψιμο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι ότι θα εξαντλήσει τελικά τους ίδιους και φοβάμαι ότι ενδέχεται να βλάψει και την μέχρι τώρα καλή του σχέση και το κοινό τους όραμα"... 

 

 

----------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση