ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog: Τα αχαρτογράφητα νερά του Brexit και η «καμένη γη»...

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Από την Ελλάδα ανέμεναν οι Ευρωπαίοι την έξοδο, από τη Βρετανία μας ήρθε...

Από τα πολλά που ακούστηκαν τις ώρες της αναστάτωσης που ακολούθησαν το Brexit, κράτησα το ερώτημα που τέθηκε από γνωστό διπλωμάτη: «Ποιες θα είναι οι σχέσεις Κύπρου – Βρετανίας, αλλά και Τουρκίας-Βρετανίας στο μεταβατικό στάδιο που η γηραιά Αλβιώνα θα βρίσκεται εν διαστάσει με την Ε.Ε;»

Πίσω από το ερώτημα υπάρχει σαφέστατη ανησυχία για την πολιτική πτυχή του Κυπριακού, αλλά και για την οικονομική σχέση με τη Βρετανία και η απορία κατά πόσον μπορεί η Κύπρος να καθορίσει αυτή τη σχέση. Ακόμη περισσότερο υποβάλλεται η ανησυχία της ύπαρξης ή μη «σχεδίου» αντιμετώπισης της κατάστασης τόσο στο διπλωματικό όσο και στον οικονομικό τομέα, και κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέτοιο «σχέδιο». Σε συσχετισμό με τα συμφέροντα και τις σχέσεις Βρετανίας-Τουρκίας.

Θυμίζω τη δήλωση του Χάρη ότι το Brexit μάς βγάζει σε αχαρτογράφητα νερά. Η δήλωση του Νίκαρου, αμέσως μετά το Brexit για ψυχραιμία μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν και επιβεβαίωσε τον Χάρη, δεν έδωσε ένα στίγμα... πορείας.

Ωστόσο, πληροφορούμαι ότι στον λόφο της εξουσίας τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι συσκέψεις για εξέταση των συνεπειών ενδεχόμενου Brexit. Υπήρξε μάλιστα και επικοινωνία με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και Βρετανούς πολιτικούς. Συνεχής είναι και η επαφή με τον ύπατο αρμοστή της Κύπρου Ευριπίδη Ευρυβιάδη...

Ο Νίκαρος, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, έδωσε οδηγίες για νέα σύσκεψη αρχές της εβδομάδας και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με Χάρη και Κασουλίδη για ανάλυση των εξελίξεων.


Και ενώ από την Παρασκευή έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη, στη μικρή, ήρεμη Κύπρο, οι συζητήσεις γίνονται με φόντο τη μυρωδιά του καμένου δάσους και το σοκ από το τετραπλό φονικό.

Αναλύσεις επί αναλύσεων για όλα τα θέματα της επικαιρότητας έγιναν πρόσφατα σε αρχηγικό γραφείο μεγάλου κόμματος. Το κεντρικό συμπέρασμα ήταν ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και χρειάζεται αλλαγή μοντέλου και ουσιαστικής πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης για να κερδηθεί το στοίχημα των προεδρικών εκλογών...
Η ανάλυση έβγαλε ότι παρά τις δηλώσεις και την επιθυμία για λύση του Κυπριακού εντός του 2016, κάτι τέτοιο δεν μπορεί πια να προβάλλει ως σοβαρό σενάριο. «Ακόμα και να υπήρχε συναντίληψη και συμφωνία στα περισσότερα κεφάλαια μεταξύ Νίκαρου και Μουσταφά, δεν αρκεί ο χρόνος για προώθηση των ανοικτών κεφαλαίων, ενημέρωση του κοινού και προετοιμασία των δημοψηφισμάτων» ανέφερε υψηλό στέλεχος του μεγάλου κόμματος, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να αρχίσουμε δουλειά για τις Προεδρικές, με στόχο να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και τα χαμένα ποσοστά»...

Οι συσκέψεις στο κόμμα θα συνεχιστούν, λόγω και της... έκτακτης επικαιρότητας με τα προβλήματα στο εσωτερικό αλλά και το Brexit. Ο δε μεγάλος αρχηγός ήταν σαφής ότι «φέτος δεν έχει διακοπές»!

Ποιος πολιτικός αρχηγός επιστρέφει στη δημοσιότητα με κατηγορητήριο κατά του Νίκαρου για την «καμένη γη»;
Όπως πληροφορούμαι, ίσως και σήμερα να δοθούν στη δημοσιότητα οι «κεραυνοί» που θα αναφέρονται σε «περικοπές που μας στοίχισαν έναν από τους πνεύμονες της Κύπρου» και σε κωλυσιεργία για διερεύνηση πιθανών ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές...

Από πηγή μου στον ΔΗΣΥ ενημερώθηκα πως ο Φούλης έκανε αυστηρή νότα σε στέλεχος του κόμματος, ο οποίος έγραψε στο Facebook την «άποψη» να αποκοπεί το ανεργιακό επίδομα από λήπτες ΕΕΕ που έχουν αρνηθεί να μεταβούν ως εθελοντές για κατάσβεση των πυρκαγιών.
Όπως άκουσα, ο Φούλης διεμήνυσε προς «άπαντες στο κόμμα» ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για όσα λένε και γράφουν δημόσια και να μην «ανάβουν αχρείαστα νέες φωτιές».
Άκουσα πως έκανε και σχόλιο και για τη σύνταξη και για την ορθογραφία «κάποιων»...

Αληθεύει ότι ο Νίκαρος έχει στα χέρια του επιστολή από τον δολοφονηθέντα Φάνο Καλοψιδιώτη που εστάλη πριν από τέσσερις μήνες, η οποία εστάλη και στον γενικό εισαγγελέα; Αληθεύει ότι στην επιστολή αναφέρονται ονόματα και πράγματα για τις απόπειρες εναντίον του; Αληθεύει ακόμα ότι στην ίδια επιστολή κατάγγελλε την Αστυνομία για ολιγωρία να τον προστατεύσει;

ΚΟΥΪΖ: Ποια πολύ γνωστή πολιτικό θέλει να δείρει ο υπουργός Μάριος Δημητριάδης;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση