ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Οι εντατικές συναντήσεις και το γυρόν-γυρόν του μπάκαρη

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Συνέχεια στις εντατικές συναντήσεις του Ιουλίου θα δώσουν σήμερα Νίκαρος-Μουσταφά. Μέχρι τις 29 του μηνός θα συμπληρώσουν έξι συναντήσεις... καθαρίζοντας τις καυτές πατάτες του Κυπριακού.

Σήμερα στο τραπέζι έχει θέματα ιθαγένειας και βασικές ελευθερίες. Την 1η Ιουλίου συζήτησαν το περιουσιακό αλλά παρέμειναν σε βήμα σημειωτόν, επιβεβαιώνοντας ότι οι βασικές διαφορές παραμένουν και ότι για να υπάρξει πρόοδος θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν παράμετροι των εδαφικών αναπροσαρμογών.

Όπως μου ανέφερε διπλωμάτης που παρακολουθεί τις συνομιλίες τις τελευταίες δεκαετίες, "υπάρχει επανάληψη του κυπριακού φαινομένου που χαρακτηρίζεται ως "γυρόνγυρόν του μπάκαρη" με έναν Έϊντα αστρολόγο να πιέζει για θετικό αποτέλεσμα και την τουρκική πλευρά να μην κάνει βήμα από τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις της". "Πώς θα καταφέρει άραγε ο Νίκαρος να δημιουργήσει τις συνθήκες για λύση εντός του 2016, όπως επανειλημμένα δήλωσε;" διερωτήθηκε, προσθέτοντας, ιδιαίτερα σε μια φάση που ούτε καν οι "συνομιλίες στο εσωτερικό δεν προχωρούν, με ένα ανυπόστατο Εθνικό Συμβούλιο και χίλια μέτωπα ανοικτά από την οικονομία μέχρι την υγεία;"

"Αυτός ο Πρόεδρος δεν είναι για να τον ζηλεύει κάποιος" σημείωσε προσθέτοντας ότι θα πρέπει ο Νίκαρος να αναλάβει θεαματικές πρωτοβουλίες πρώτα στο εσωτερικό μέτωπο και για προσέγγιση με τα κόμματα ώστε από κοινού να ασχοληθούν με το πιο ουσιαστικό πρόβλημα του τόπου. "Δεν είναι οι πολιτικοί μας που κάθε τρεις και λίγο μας έλεγαν ότι οι ώμοι ενός είναι αδύναμοι για να στηρίξουν το βάρος μιας λύσης του Κυπριακού;" διερωτήθηκε.

Πάντως πηγή μου από τον Λόφο της Εξουσίας με ενημέρωσε πρόσφατα πως ο Νίκαρος ανησυχεί πολύ για την κατάσταση του εσωτερικού μετώπου και φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει πως "το κεφάλαιο Εθνικό Συμβούλιο θα μπορούσε να τύχει και καλύτερου χειρισμού". Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι ο Νίκαρος δεν θέλει να αφήσει να διαρρεύσει άλλος χρόνος αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση και "δεν αποκλείεται σύντομα να επανέλθει με νέα πρόταση προς τα μέλη του Εθνικούς Συμβουλίου, ακόμα και με σύγκλισή του, για ανοικτή συζήτηση, ώστε να αποφύγει τον σκόπελο των προϋποθέσεων που ο ίδιος θέτει για να επαναρχίσουν οι συνεδρίες"...

Πληροφορίες μου από το μέτωπο της αντιπολίτευσης πάντως, αναφέρουν ότι η πολεμική κατά του Νίκαρου και γενικά της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά σε ύφεση βρίσκεται. 

Στέλεχος κόμματος της αντιπολίτευσης μου υπέδειξε ότι "η διάθεση είναι να το σφυροκόπημα να συνεχιστεί μέχρις εσχάτων και χωρίς να υπολογίζονται κερδοζημιές για τον τόπο". "Ακόμα και μεταξύ τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καταφέρει να τα βρουν, πώς μπορεί κάποιος να ελπίζει ότι θα ομονοήσουν και θα τα καταφέρουν να βρουν λύσεις στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου;" διερωτήθηκε. 

Η δική του εκτίμηση είναι πως η ομοφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπέρ της διοργάνωσης κοινής αντικατοχική εκδήλωσης, είναι πρόσκαιρη. "Πολύ σύντομα θα εμφανιστούν τα ρήγματα, όταν θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τις εκλογές στη τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινούς υποψηφίους. Ήδη σε χαμηλό επίπεδο οι αντιδράσεις και οι αντιθέσεις είναι γνωστές σε όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αναμένεται ότι θα τις επιβεβαιώσουν και τα μεγάλα κεφάλια στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν. Η απορία είναι κατά πόσον τα κόμματα που δεν τα βρίσκουν στην επιλογή ενός κοινού υποψηφίου για θέση δημάρχου θα τα καταφέρουν να υποδείξουν κοινό υποψήφιο για την προεδρία και το κυριότερο, να προτείνουν λύσεις κοινά αποδεκτές για ένα τόπο που μετρά ανοικτές πληγές" κατέληξε, ο καθόλου αισιόδοξος πολιτικός.

----------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρηξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση