ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Το δείπνο στο Μαξίμου και η ''Φόρμουλα Νίκαρος''...

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Περισσότερο από δύο ώρες τα έλεγαν χθες ο Νίκαρος με τον Αλέξη στο ανεπίσημο και... στενό δείπνο ενός μικρού τραπεζιού στο Μαξίμου.

Στο τραπέζι εκτός από τον Νίκαρο συνέφαγε με τον πρωθυπουργό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρέσβης μας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που πήρα από την Αθήνα, ο Αλέξης υποδέχθηκε εύχαρις (όπως πάντα) τον Νίκαρο και τους υπόλοιπους Κύπριους "και τους είπε και πολλά που δεν λέει σε πολλούς". 

Όπως μου ανέφερε η πηγή μου: "Στο μενού εκτός από τις λιχουδιές του σεφ υπήρχε και μια τεράστια μερίδα Κυπριακού και εγγυήσεων αλλά και "πιάτο" για τριμερή με Ιορδανία" ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην οικονομία της Ελλάδας.

Ο Νίκαρος ενημέρωσε με λεπτομέρειες τον Αλέξη για όσα λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες με τον Μουσταφά, για την επιμονή των Τούρκων για τα θέματα-αγκάθια αλλά και για τις έντονες επικρίσεις και την "πολεμική" που δέχεται από μερίδα πολιτικών στην Κύπρο.

Στο θέμα των εγγυήσεων Νίκαρος και Αλέξης τα βρίσκουν και ομοφωνούν στην προώθηση της "φόρμουλας Αναστασιάδη" για τις εγγυήσεις η οποία εν πολλοίς συντάχθηκε σε συνεργασία με την Αθήνα. Σύμφωνα με την πηγή μου, η "φόρμουλα του Νίκαρου για τις εγγυήσεις περιλαμβάνει προτάσεις και εισηγήσεις του Νίκου Κοτζιάς, τις οποίες ο Ελλαδίτης ΥΠΕΞ, συζήτησε και με τον Τούρκο ομολογό του πρόσφατα αλλά και με άλλους, Ευρωπαίους, Αμερικανούς και εκπροσώπους του ΟΗΕ". Στην "φόρμουλα προωθούνται διάφορα επίπεδα ασφάλειας, τονίζεται η ευρωπαϊκή διάσταση της Κύπρου και λαμβάνονται υπόψη και οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων ενώ υπάρχει και ένα μικρό παράθυρο για δημιουργική συζήτηση" όπως μου ειπώθηκε...

Όπως πληροφορούμαι από την πηγή μου στην Αθήνα, τόσο ο Αλέξης όσο και ο Κοτζιάς θα έχουν την ευκαιρία την ερχόμενη εβδομάδα να συζητήσουν ξανά το θέμα των εγγυήσεων και της "φόρμουλας Νίκαρου" και με τον αστρολόγο Έιντα ο οποίος θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα. 

Η θέση που κλείδωσε στη συνάντηση Νίκαρου - Αλέξη είναι πως πολυμερής ή διεθνής συνάντηση για το Κυπριακό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει αρκετή πρόοδος και βρισκόμαστε όντως κοντά σε λύση. Η πηγή μου επιμένει πως μόνον αυτή η θέση θα τεθεί και στον Έιντα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ο οποίος φέρεται "να προωθεί την πολυμερή και πιέζει για δημιουργία κλίματος λύσης"...

Στο θέμα της τριμερούς με την Ιορδανία ο Αλέξης ήταν κάτι περισσότερο από θετικός, αφού, σύμφωνα με την πηγή μου, θεωρεί πως οι διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει τελευταίως ενισχύουν ουσιαστικά το προφίλ του.

Υποσχέθηκε μάλιστα στον Νίκαρο πως οι διπλωμάτες θα αρχίσουν δουλειά άμεσα "από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα" με στόχο να καθοριστεί η ημερομηνία της τριμερούς.

Σημαντική ήταν και η ενημέρωση που έκανε στον Νίκαρο για την ελληνική ΑΟΖ και τις διεργασίες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση "στο πρότυπο της πετυχημένης κυπριακής διαχείρισης" όπως φέρεται να είπε ο Αλέξης...

Νίκαρος και Αλέξης συζήτησαν και για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου για την οποία μετέβη ο Νίκαρος στην Αθήνα και στο πλαίσιο της οποίας θα έχει σημαντικές επαφές με τον Ολαντ και τον Ρέντσι αλλά και τους πρωθυπουργούς της Πορτογαλίας και της Μάλτας και τον εκπρόσωπο της Ισπανίας.

Στη συζήτηση τέθηκαν θέματα ασφάλειας Οικονομίας, Μετανάστευσης και Ασφάλειας, ιδιαίτερα μετά το Brexit αλλά και θέματα ενέργειας ενώ ο Νίκαρος ενημέρωσε τον Αλέξη για την παρέμβαση που ετοίμασε για την Σύνοδο.

Πηγή μου από τον Λόφο της Εξουσίας μου ανέφερε πως η κυπριακή αντιπροσωπεία θεωρεί πολύ σημαντική την συμμετοχή της Κύπρου στη Σύνοδο "ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία"...

--------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    

 
 
 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση