ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η νέα τριμερής και οι νέοι γρίφοι για τον Νίκαρο...

= ΤΡΙΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η νέα τριμερής με τους Μπαν Γκι Μουν, Νίκαρο και Μουσταφά προγραμματίστηκε πριν καν κλείσει η πρώτη... Και το πιο πιθανόν είναι να ξεκαθαρίσει μεταξύ 20 και 30 Οκτωβρίου. Την πληροφορία μου έδωσε καλά πληροφορημένη πηγή μου στη Νέα Υόρκη η οποία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις συνομιλίες για δεκαετίες...

Η πηγή μου προέβλεψε πως "μπορεί ο Νίκαρος να επιστρέφει σχεδόν ως θριαμβευτής στην Κύπρο αλλά τα προβλήματα του είναι πίσω...".

 

Όπως υποστηρίζει αν και κατάφερε να μην τεθούν επίσημα χρονοδιαγράμματα από τον Μπαν Γκι Μουν, "τα χρονοδιαγράμματα έχουν τεθεί από μόνα τους αφού, εντός δύο εβδομάδων θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν θέματα αγκάθια και να οργανωθεί η δεύτερη τριμερής με ορίζοντα πολυμερούς διάσκεψης για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια"

 

"Στα θέματα αγκάθια είναι που θα δοκιμαστεί ουσιαστικά ο Νίκαρος, τόσο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων όσο και στην τράπεζα του Εθνικού Συμβουλίου. Ας μην ξεχνάμε πως μπροστά μας βρίσκονται και δύο εκλογικές αναμετρήσεις για τις δημοτικές και τις προεδρικές και οι εσωτερικοί του αντίπαλοι προετοιμάζονται για μεγάλες μάχες".

 

Από τον Λόφο της Εξουσίας μαθαίνω ότι επικρατεί μια ανήσυχη ηρεμία μετά τα συχαρητήρια που δέχθηκε ο Νίκαρος από το ΔΗΚΟ και άλλους αφού όλοι αναμένουν το επόμενο ξέσπασμα που θα αφορά τα βασικά κεφάλαια του Κυπριακού και τις θέσεις του Νίκαρου. Η πηγή μου στον Λόφο θεωρεί πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πιέσεις στον Νίκαρο από το εσωτερικό μέσω... Έιντα. "Το πυρ ομαδόν κατά του Έιντα από τους κομματάρχες του ενδιάμεσου στοχεύει και τον Νίκαρο ο οποίος θέλει, δεν θέλει θα φάει κάποια από τα πυρά όσο καλό κι αν είναι το αλεξίσφαιρο Χριστοδουλίδης" μου ανέφερε κατά λέξη.

 

Η ίδια πηγή πάντως μου ξεκαθάρισε πως ο Νίκαρος ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη "τα πήρε κανονικά στο κρανίο και με τον Έιντα και με τον Μουσταφά, σε σημείο που σκέφτηκε να καταγγείλει συγκεκριμένες συμπεριφορές στον Μπαν Γκι Μουν". Εκείνο που ιδιαίτερα ενόχλησε τον Νίκαρο ήταν, σύμφωνα με την πηγή μου, "η υπόσκαψη που του έκανε ο Μουσταφά στα Ηνωμένα Έθνη και ο μπαμπέσικος τρόπος που προωθούσε τον οδικό χάρτη για το Κυπριακό, χωρίς να τον έχει ενημερώσει εκ των προτέρων".

Ωστόσο, ο πονηρός Νίκαρος χειρίστηκε, σύμφωνα με την πηγή μου με ελεγχόμενο ρίσκο την υπόθεση "η οποία τελικά του βγήκε". Αντί να μπει σε μια διαδικασία αλληλοκατηγοριών επεσήμανε στον Μπαν Γκι Μουν ότι δεν επρόκειτο ο ίδιος να δεχθεί χρονοδιαγράμματα, ούτε διαδικασίες εκτός των συμφωνηθέντων και ότι η αποτυχία των συνομιλιών θα βάρυνε τον ίδιο τον Μπαν, λίγο πριν τερματήσει τη θητεία του. 

"Φαίνεται, σύμφωνα με την πηγή μου, πως η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Νίκαρου προβλημάτισε τον Μπαν περισσότερο από την "άνευρη" απειλή του Μουσταφά ότι θα "αγκριστεί" και δεν θα εμφανιστεί στην κοινή δήλωση εάν δεν γινόταν αποδεχτή η πρότασή του για οδικό χάρτη".

"Κάπως έτσι κερδίθηκαν οι εντυπώσεις στην Τριμερή, κάτι που είναι δύσκολο να επαναληφθεί στο τέλος Οκτωβρίου και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Νίκαρος", επέμενε η πηγή μου, η οποία κατέληξε:

"Χθες βράδυ πάντως ο Νίκαρος έβαλε στην κυριολεξία το μαχαίρι στην Κύπρο και μάλιστα χαμογελώντας πλατιά. Η τούρτα που του έκαναν στην Κυπριακή Ομογένεια του Λονδίνου είχε το σχήμα της Κύπρου ενώ το Happy Birthday για τα 70χρονά του ήταν το πιο βροντερό που άκουσε".

Σε ερώτησή μου εάν μπορούμε να αναμένουμε κάτι σημαντικό από τη σημερινή συνάντηση με την Τερέζα Μέι η απάντηση ήταν μονολεκτική: "όχι". 

 

 


--------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση