ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Τα νεύρα του Healthy και ο ενοχλημένος διπλωμάτης

= ΚΥΡΙΑΚΗ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

«Ο Νίκαρος δεν πάει σήμερα σε ένα συνηθισμένο γύρο συνομιλιών αλλά σε μία ειδική αποστολή για γερά νεύρα. Μην σας πω ότι πρόκειται για την ευκαιρία του να αποδείξει πόσο Healthy αλλά και ετοιμοπόλεμος είναι». Η φράση ανήκει σε άτομο του στενού πολιτικού περιβάλλοντος του Νίκαρου από τον οποίο ζήτησα μια πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι στο πανέμορφο και πανάκριβο Μοντ Πελερέν.

Προέβλεψε ότι είναι πολύ δύσκολο στις επαφές του Μοντ Πελερέν να προκύψουν θεαματικά αποτελέσματα, δεδομένων των τουρκικών θέσεων. «Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ αλλά και οι περισσότεροι από τους συμβούλους του Νίκαρου ακόμα και ο ίδιος. Η μόνη ελπίδα είναι η τουρκική πλευρά να προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις» ανέφερε. Υποστήριξε ακόμα ότι «ο Νίκαρος πάει στην Ελβετία και περιμένει ότι ο Ακιντζί θα πάρει μαζί του και χάρτη. Εάν δεν υπάρξει χάρτης και ακτίνα συμφωνίας δεν θα υπάρξει ούτε πρόοδος, ούτε αποτέλεσμα, ούτε κάποιος προγραμματισμός για πολυμερή».
Ο έμπειρος πολιτικός προέβλεψε ότι παίζουν διάφορα σενάρια για το Μοντ Πελερέν. «Ένα από αυτά τα σενάρια προβλέπει ακόμα και διακοπή των συνομιλιών, ίσως όχι μόνο για μία φορά, και απόσυρση των συνομιλητών για διαβουλεύσεις και ίσως για άσκηση πιέσεων... Σε αυτό το σημείο θα φανεί ο δυναμισμός του Νίκαρου και η νέα δέσμευση που έδωσε στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής ότι «δεν θα δεχθώ ημερομηνία πολυμερούς αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο Εδαφικό».

Θα δούμε, λοιπόν, πόσο Healthy παραμένει ο Νίκαρος και κατά πόσον θα μπορέσει αυτή τη φορά να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, αφού θεωρείται σίγουρο ότι το πιστόλι μπορεί να τεθεί επανειλημμένα στον κρόταφό του...
Για την καθημερινότητα των συνομιλητών στην άνεση και την ομορφιά του Μοντ Πελερέν, ενημερώθηκα πως Νίκαρος και Μουσταφά θα έχουν δύο συναντήσεις την ημέρα, μία πρωί και μία απόγευμα. Παράλληλα θα εργάζονται στο φουλ και οι ομάδες των διαπραγματευτών αλλά και των ομάδων εργασίας με στόχο να ολοκληρώνεται σε πολύ σύντομο χρόνο η μελέτη των θεμάτων που θα προκύπτουν.

Πηγή μου στον Λόφο της Εξουσίας μού έδωσε αποκλειστική πληροφόρηση για ένα σοβαρό... παρασκήνιο και μια εσπευσμένη φυγάδευση την Παρασκευή στο Προεδρικό, την ώρα της ζωντανής συνέντευξης του Νίκαρου!
Όπως ενημερώθηκα, αν και ο Νίκαρος ήταν πολύ κουλ, ο Λίο κάθε άλλο παρά ήσυχος ήταν. Αντίθετα με την ανησυχία του... ανησύχησε όλους τους παριστάμενους!

Λίγο πριν από την έναρξη της ζωντανής μετάδοσης της συνέντευξης Τύπου άτομο του Προεδρικού μετέφερε τον Λίο στη διπλανή, μεγάλη αίθουσα όπου βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι που κατέγραφαν τη συνέντευξη Τύπου. Ούτε εκεί όμως ηρέμησε... Ο Λίο επέμεινε να είναι ανήσυχος με αποτέλεσμα να φυγαδευτεί και από εκεί...
Δημοσιογράφος μάλιστα σχολίασε πως συμπεριφέρεται λες και προαισθάνεται κάποιο (πολιτικό) σεισμό!
Με ανακούφιση δέχθηκαν την επίσημη προκήρυξη των δημοτικών εκλογών όλοι όσοι έχουν ήδη επενδύσει, κάποιοι έχουν χαλάσει αρκετά χρήματα, στην προεκλογική τους καμπάνια. Ιδιαίτερη χαρά ένιωσαν κάποιοι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ, οι οποίοι δεν την έχουν κρύψει καθόλου.

Όπως δεν έχουν κρύψει ούτε και τον θυμό τους «για τα παιχνίδια του Χάσικου και του Υπουργικού».
Η μάνταμ του Φούλη με ενημέρωσε πως στα γραφεία του κόμματος έφθασαν αρκετά παράπονα που μιλούσαν για «συμπαιγνία ΔΗΣΥ – κυβέρνησης» ώστε να ματαιωθούν οι δημοτικές εκλογές παρά τη σοβαρή προετοιμασία που έγινε και τις σχετικές αποφάσεις του κόμματος.

Νέα από την εσωτερική διαμάχη στο ΑΚΕΛ σε σχέση με την ένταση στις σχέσεις ΑΚΕΛ-ΚΚΕ μου μετέφερε η κυρία Γιαννούλα (η οποία ακούει όσα λέγονται στους διαδρόμους της Εζεκία Παπαϊωάννου και ακόμη περισσότερα). Όπως μου είπε δύο υψηλόβαθμα στελέχη θεωρούν λάθος την απάντηση του ΑΚΕΛ στο ΚΚΕ και την όξυνση στις σχέσεις των δύο κομμάτων, «ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή». Ένα από αυτά τα στελέχη μάλιστα υποστήριξε με θυμό: «Εάν τα καταφέρνουμε τόσο πολύ να τσακωνόμαστε με τους συντρόφους μας, πώς θα πετύχουμε ομοφωνία με τους αντίπαλους;»

ΚΟΥΪΖ: Ποιον ξένο διπλωμάτη, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό ενόχλησαν πολύ οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ; Αληθεύει ότι οι διαμαρτυρίες του ήταν έντονες, ιδιαίτερα το παράπονό του ότι προσδοκούσε πως θα τύχαινε κάποιας υποστήριξης;

 

--------------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση