ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ο πλανητάρχης της Τράπεζας Κύπρου και το Μοντ Πελερέν

=ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ευφορία επικρατεί στα ψηλά δώματα της Τράπεζας Κύπρου, αφού από την πρώτη στιγμή της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ ακούστηκε ηχηρό το σύνθημα «η Τράπεζα Κύπρου βγάζει Πρόεδρο στις ΗΠΑ!». Επρόκειτο όπως διαφάνηκε για την επίδραση του Γουίλμπουρ Ρος, του δισεκατομμυριούχου αντιπροέδρου της Τράπεζας Κύπρου στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρος, οικονομικός σύμβουλος του υποψήφιου Προέδρου, που μάζεψε ουκ ολίγες χορηγίες υπέρ του, ράβει τώρα υπουργικό κοστούμι! Τα διεθνή ΜΜΕ τον θέλουν να είναι ο νέος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την δράση του Ρος στην Τράπεζα Κύπρου και το παλαιότερο ενδιαφέρον του Τραμπ για δημιουργία καζίνο στα μέρη μας, προκαλούν νέα σενάρια... οικονομικής φαντασίας.

Ισχυρός επιχειρηματίας με τον οποίο συζήτησα το θέμα μου είπε πως, κατά τη δική του άποψη, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ρος θα αποτελέσει σίγουρη γέφυρα μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και Τραμπ «και αυτό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο στην παρούσα οικονομική και πολιτική κατάσταση που βιώνουμε».
Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Οδυσσέας-Τσακ Νόρις μετά τις χειροπέδες που του φόρεσε η Βουλή με τη συνεργασία Φούλη, Άντρου και του πρίγκιπα Νικόλαου...

Όπως ακούω από πηγή μου που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και στα τρία κόμματα, τελευταία συζητείται έντονα η «πιθανότητα σύμπηξης μετώπου, μη σας πω διευθυντηρίου, από τον γενικό ελεγκτή και τον γενικό εισαγγελέα». «Οι δύο ανεξάρτητοι αξιωματούχοι φαίνεται πως την τελευταία περίοδο παράγιναν... ανεξάρτητοι, κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα ορισμένους» μου ανέφερε η πηγή μου προσθέτοντας πως «οι εσωκομματικές διαμάχες που προκάλεσε το θέμα είναι ενδεικτικές της έντασης με την οποία συζητιέται το σενάριο σε κομματικά και κυβερνητικά πηγαδάκια»...
Η μάνταμ του Φούλη, πάντως, μου δήλωσε πως είχε καιρό να δει τον Φούλη να τρίβει τα χέρια του με τόση χαρά και ικανοποίηση. Αντιθέτως οι άλλοι δύο αρχηγοί, ο κ. Άντρος και ο πρίγκιπας Νικόλαος, φαίνεται πως δεν θα έχουν τη χαρά να διαχειριστούν με τόση άνεση την επιτυχία τους. Η κυρία Γιαννούλα (η οποία γνωρίζει όλα όσα ακούγονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα) μου διαμήνυσε πως «η Ειρήνη και ο Αδάμος μάλλον θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τη στάση τους», ενώ ο από την πριγκιπική αυλή ακούω ότι υπάρχουν αντιδράσεις για τον τρόπο χειρισμού του θέματος...

Από το περιβάλλον του Τσακ-Νόρις άκουσα ότι ο ίδιος «θα συνεχίσει τον ανένδοτο αγώνα του για δημόσια διαφάνεια και λογοδοσία σε αλληλεπίδραση με υγιείς μονάδες που υπάρχουν σε όλα τα κόμματα»...
Από το περιβάλλον του Κωστάκη δεν άκουσα τίποτα.

Λίγο πριν φύγουν οι αντιπροσωπείες από το ειδυλλιακό μα πανάκριβο Μοντ Πελερέν (Πελεγάν κατά τη γνωστή τηλεπερσόνα) μια πολύτιμη πηγή μου φρόντισε να με ενημερώσει για μερικές άγνωστες λεπτομέρειες, όπως:
Οι λιμουζίνες με τις οποίες οδηγήθηκαν ο Νίκαρος και η Άντρη και ο Μουσταφά με τη Μεράλ στην ταβέρνα το βράδυ της Πέμπτης ήταν πανομοιότυπες. «Μόνο στους αριθμούς διέφεραν κι αυτό από τον φόβο μην κακοφανιστεί ο Μουσταφά και χαλάσει η σούπα» μου είπε... Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στην ταβέρνα με λεωφορείο «σαν την Μπαρτσελόνα ένα πράγμα» σύμφωνα με την πηγή μου.

Πάντως τρεις από την κυπριακή αντιπροσωπεία το έσκασαν και δεν παρευρέθηκαν στο δείπνο της ταβέρνας. Προτίμησαν να ηρεμήσουν λίγο φεύγοντας για αλλού και τρώγοντας πίτσα! Η προτίμησή τους πάντως σχολιάστηκε! (όχι για την πίτσα...) Δικαιολογημένα, σύμφωνα με την πηγή μου, κάποιοι διερωτήθηκαν «πώς συμβαίνει στην πρώτη έξοδο από το ξενοδοχείο για φαΐ κάποιοι, ιδιαίτερα κάποιος, να είναι εκτός συνοδείας;»

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά το δείπνο, οι δηλώσεις του Νίκαρου ότι το Μοντ Πελερέν δεν είναι το τέρμα του δρόμου και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στη Λευκωσία, «έπεισαν όλους ότι δεν θα υπήρχε άσπρος καπνός». Ωστόσο, το πρωί της Παρασκευής άρχισαν τα σενάρια ανατροπής με αναφορές σε πρόοδο και το ενδεχόμενο να ανοιχθούν χάρτες. Εκεί ήταν που ένας δημοσιογράφος διερωτήθηκε φωναχτά: «Μα τι τους πότισαν ψες;»
Για την ιστορία έμαθα πως στην ταβέρνα «Caveau de Vignerons» Νίκαρος και Μουσταφά ήπιαν κρασί και κονιάκ. «Όχι πολύ, τόσο όσο για να ζεσταθεί το κόκκαλο» όπως μου ειπώθηκε.

ΚΟΥΪΖ: Ποιος αξιωματούχος της δικής μας συνοδείας στο Μοντ Πελερέν διερωτήθηκε φωναχτά και έντονα: «Καλά ρε, ποιος γάρος έδωκε εντολή να κατεβεί η σημαία;» (για το γνωστό επεισόδιο με την υποστολή της ελληνικής σημαίας από σεκιουριτάδες σε εστιατόριο Έλληνα της Ελβετίας, κοντά στο ξενοδοχείο όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση