ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#Politics Blog Το μικρό σπιτάκι στο Κελλάκι και άλλες ιστορίες...

= ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Άλλο ένα ταξίδι στο ειδυλλιακό μα πανάκριβο Μον Πελερέν αρχίζει από σήμερα για τον Νίκαρο, τον Μουσταφά, τον χαμογελαστό αστρολόγο Αϊντε και τις συνοδείες τους. 

Διπλωματική πηγή, όταν ζήτησα περιγραφή της νέας αποστολής «σε τρεις γραμμές» μου απάντησε: «Ουσιαστικά οι συνομιλητές θα πρέπει μέσα σε δύο μέρες να αποφασίσουν το Εδαφικό σε χάρτη και να καθορίσουν ημερομηνία για την πολυμερή που ζητούν οι Τούρκοι για το θέμα της Ασφάλειας. Αφού βεβαίως βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας. Εκείνο που πρέπει να έχετε υπόψη είναι πως αυτή τη φορά ο Νίκαρος δεν πάει με το βαρίδι της υπόσχεσης που είχε δώσει στο Εθνικό Συμβούλιο να μην αποδεχθεί πολυμερή διάσκεψη»…

Η αξιόπιστη πηγή μου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που σας είχα δώσει προχθές, από αθηναϊκή πηγή, ότι η επιστροφή του Νίκαρου από την ελληνική πρωτεύουσα δεν ήταν και τόσο ενθουσιώδης, όσο έδειχνε. Όπως μου είπε: «Όντως τα μηνύματα από την Αθήνα και δύο πολύ σημαντικούς κρατικούς αξιωματούχους ήταν ξεκάθαρα: η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει σε πολυμερή διάσκεψη μόνο και μόνο για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού. Αυτό δίνει στον Νίκαρο ένα περιθώριο στο οποίο μπορεί να κινηθεί και επιχειρήματα να μη συμμετέχει, εάν το θελήσει, σε πολυμερή χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει τα μεγάλα θέματα.» Και κατέληξε: «Εκτός κι αν έχουν όντως ξεκαθαρίσει, και απλά δεν το γνωρίζουμε.»

Από τα... παραλειπόμενα της δίκης Χριστόφια την περασμένη Πέμπτη ήταν και η στιγμή που ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στον δικαστή Νικόλαο Σάντη και τον κάλεσε να επισκεφθεί το εξοχικό του στο Κελλάκι. Η πρόσκληση έγινε για να διαπιστώσει ο δικαστής ιδίοις όμμασι ότι το εξοχικό είναι ένα απλό σπιτάκι που ο τέως προσπάθησε να κάνει «πιο αξιοπρεπές» και «όχι ένα ‘‘ανάκτορο’’ όπως το χαρακτήρισε ο Μιλτιάδης Νεοφύτου».
Μια πηγή μού υπέδειξε ότι στο απλό αλλά αξιοπρεπές σπιτάκι του τέως χρησιμοποιήθηκε ξύλινη επένδυση iroko, η οποία θεωρείται πανάκριβη. Όπως μου ειπώθηκε «το συγκεκριμένο είδος εξωτικού ξύλου δεν είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποιείται σε απλά σπιτάκια. Το συναντάμε σε σπιταρόνες των οποίων οι ιδιοκτήτες συνήθως πίνουν ουϊσκάκια και σαμπάνιες».

Ο δικαστής, πάντως, δεν έδειξε και μεγάλη περιέργεια για να ξεναγηθεί στο μικρό, απλό, αξιοπρεπές σπιτάκι στο Κελλάκι.

Όπως με ενημερώνει η αξιόπιστη κυρία Γιαννούλα, η οποία ακούει όλα όσα κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μεγάλο άγχος και ένταση στο κόμμα της εργατιάς. Από τη μία το βροντερό «να σιωπήσεις» του Άντρου κατά της Ειρήνης (που όπως μου είπε προκάλεσε οργή μέχρι δακρύων…), από την άλλη η δίκη του τέως που βγάζει στη φόρα εσωκομματικά μυστικά, εταιρείες και… εκατομμύρια, αλλά και το άγχος των ποσοστών που θα προκύψουν από τις δημοτικές εκλογές, «έχουν φέρει κάποιους στα όριά τους».

Το θέμα των εκλογών έχει εν μέρει αντιμετωπιστεί με την απόφαση για διαφημιστική προβολή, «κάτι για το οποίο πληρώνει το κόμμα και ποτέ ο οποιοσδήποτε υποψήφιος», όπως και ο Χριστόφιας αποκάλυψε στο δικαστήριο. Ωστόσο, κάποιοι επιμένουν πως η διαφημιστική καμπάνια θα πρέπει να τους περιλάβει… προσωπικά. Η απάντηση ότι το κόμμα αδυνατεί να διαφημίσει όλους τους δημάρχους, διαφορετικά θα φανεί ότι κάνει διακρίσεις, έχει κακοφανίσει ορισμένους οι οποίοι γίνονται, σύμφωνα με την κυρία Γιαννούλα, ιδιαίτερα ενοχλητικοί.

Στέλεχος του κόμματος ανέφερε πρόσφατα σε έμπιστό του πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να συγκρατηθεί ο Χριστόφιας. «Κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του τρέχουμε να δίνουμε εξηγήσεις για δέκα μέρες» φέρεται να είπε και συμπλήρωσε: «Φοβάμαι πως όση ζημιά έκανε στο κόμμα η προεδρία του άλλη τόση θα μας κάνει και η δίκη του Μιλτή»…

KOYΪΖ: Αληθεύει ότι μετά την εμφάνιση Χριστόφια στο δικαστήριο και τις αιχμές που άφησε κατά του Άντρου Κυπριανού για τις πληρωμές στον Μιλτή, επήλθε βαρύς χειμώνας στις σχέσεις τέως και νυν γ.γ.;


--------------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X