ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog ο Νίκαρος, η κούραση τα τσαγάκια και οι βιταμίνες...

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Εβδομάδα κινητικότητας για το Κυπριακό χαρακτηρίζεται από (εξουθενωμένους) συνεργάτες του Νίκαρου η εβδομάδα που μας έρχεται. "Παράλληλα με τις υπερπροσπάθειες για ενημέρωση ξένων κυβερνήσεων για το αδιέξοδο ξαναρχίζουμε με νέα προσέγγιση τις συνομιλίες" ανέφερε πηγή από τον Λόφο της Εξουσίας.

Όπως μαθαίνω εκτός από τον Έιντε ο οποίος μας έρχεται τη Δευτέρα, την Τρίτη αναμένεται και "αυθόρμητος" Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον (η επίσκεψή του είχε προγραμματιστεί πριν από το ναυάγιο) ενώ δεν αποκλείεται και μια άλλη επίσκεψη ευρωπαίου πολιτικού προς το τέλος της εβδομάδας ή αρχές της άλλης. 

Ωστόσο με άγχος βλέπουν συνεργάτες του Νίκαρου την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία, η οποία θα είναι ολιγόωρη. "Θεωρείται σίγουρο πως ο Τσαβούσογλου δεν έρχεται τόσο για να μάθει τι έγινε στο Μοντ Πελερέν αλλά για να φέρει μήνυμα από τον Σουλτάνο Ερντογάν στον Ακιντζί, ενδεχομένως να του τραβήξει και το αυτί" ακούστηκε χθες σε πολιτικό πηγαδάκι...

Ο αξιόπιστος κύριος Πάμπος, από το Μέγαρο, μου είχε πει χθες ότι "η λέξη κούραση είναι πολύ λίγη για να περιγράψει όσα αισθάνονται ο Νίκαρος και οι συνεργάτες του μετά την περιπέτεια του Μοντ Πελερέν. "Σίγουρα όταν ο Νίκαρος μιλούσε με τον Μουσταφά στο τηλέφωνο μετά την αδιαθεσία του, και του έλεγε πως καταλαβαίνει την κούραση και την πίεση που πέρασε, δεν έλεγε ούτε αερολογίες ούτε ψέματα. Εγώ τους βλέπω όλους κουρασμένους και εκείνο που πρέπει να κάνουν είναι να πάρουν τις βιταμίνες τους, τα τσαγάκια τους, άντε και κανένα κρασάκι και να κοιμηθούν όχι να προγραμματίζουν νέα εβδομάδα κινητικότητας" μου είπε ανήσυχος.

Μου μετέφερε και κάποιες λεπτομέρειες από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η οποία εξελίχθηκε όπως την είχα προβλέψει στο χθεσινό μου άρθρο, με "περισσότερο άγχος σε κάποια μέλη μεγάλου κόμματος αλλά με σαφώς πιο ήρεμα τα πνεύματα". Όπως μου είπε "όντως ο πρίγκιπας Νικόλαος αλλά και οι άλλοι του ενδιάμεσου χώρου έδειχαν να κατανοούν τη στάση του Νίκαρου, κάτι που μάλλον αμφισβήτησε το ΑΚΕΛ μιλώντας για άλλη πληροφόρηση που είχε". 

Από άλλη πηγή μου μαθαίνω πως το θέμα Κοτζιά συζητήθηκε αλλά όχι στην έκταση που ήθελαν ορισμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Νίκαρος ήταν πολύ προσεκτικός και οι αναφορές του γίνονταν για τον Πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση και όχι για τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Ωστόσο με πίεση από τον πρίγκιπα Νικόλαο και τον Γιώργο Λιλλήκα τοποθετήθηκε ονομαστικά στον Κοτζιά λέγοντας πως "η συνεργασία μαζί του είναι μια χαρά και πως δεν υπήρξαν μονομερείς ενέργειες από πλευράς του".   

Εντύπωση έκανε η εμφάνιση της Διοικήτριας Χρυστάλλας χθες στη Βουλή. Όπως μου ανέφερε πηγή μου που παρακολούθησε την  επανεμφάνισή στην επιτροπή Οικονομικών "ήταν μια εμφάνιση αντάξια ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου μεγάλου κύρους. Η κυρία Διοικήτρια διάβασε ολόκληρη ομιλία λες και μιλούσε σε οικονομικό συνέδριο σημειώνοντας από την αρχή ότι οι περσινές της προβλέψεις για την οικονομία επαληθεύτηκαν". Πάντως δύο βουλευτές αλληλοκοιτάχθηκαν με νόημα όταν η Διοικήτρια ανέφερε πως η Κεντρική Τράπεζα και η ίδια προσωπικά θα συνεχίσουν αθόρυβα τον ρόλο τους, σημειώνοντας ιδιαίτερα τον ρόλο της Κεντρικής "ως μέλος του Ευρωσυστήματος".

ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ συμμαχούν σήμερα ξανά στη Βουλή για καθορισμό ρόλου και ορίων στον Γενικό Ελεγκτή στον έλεγχο της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας. Η πρότασή τους που προωθείται υπό τη μορφή του κατεπείγοντος στοχεύει να διορθώσει την γκάφα που έπαθαν τα δύο κόμματα τις προάλλες, στη προηγούμενη ψηφοφορία. Πάντως η Συμμαχία Πολιτών και οι Οικολόγοι θα προσπαθήσουν σήμερα να επαναφέρουν όλες τις εξουσίες στον Οδυσσέα-Τσακ Νόρις, τις οποίες του αφαίρεσαν από κοινού ΔΗΣΥΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ... 

 

 --------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρηξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση