ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Το νέο δόγμα του Μουσταφά και τα μέτωπα του Νίκαρου...

= ΠΕΜΠΤΗ 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

"Πιο άσχημη απ' όσο φαίνεται είναι η κατάσταση στο Κυπριακό" μου ανέφερε χθες διπλωμάτης που παρακολουθεί για πολλά χρόνια, από κοντά, τον διάλογο και τα τεκταινόμενα περί του προβλήματος.

Όπως μου είπε, ο Σουλτάντος Ερντογάν έχει μουλαρώσει για τα καλά "και αυτό δεν φαίνεται μόνο από τις δημόσιες δηλώσεις και την λεκτική πολεμική του αλλά και από τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί στον Ακιντζί". Θεωρεί πως η επιμονή Ακιντζί ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στον διάλογο εάν δεν υπάρξει ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων. "Για να είμαστε δίκαιοι ο Ακιντζί υποστήριζε αυτή τη θέση πολύ πριν από το Μοντ Πελερέντ και ήταν και η αιτία που κακοφανίστηκε στη πρώτη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη Νίκαρος, Μουσταφά και Μπαν Γκι Μουν. Θυμάστε τότε τα μούτρα του;" επεσήμανε. 

Ο έμπειρος διπλωμάτης είναι πεπεισμένος πως ο Μουσταφά παρά την "όποια καλή του θέληση" παραμένει "δέσμιος του Ερντογάν" ενώ "έχει και τη δική του προσωπική ατζέντα, όσο του επιτρέπει ο Σουλτάνος". Σύμφωνα με το "δόγμα του Μουσταφά" προτεραιότητα δίνεται πάντα στην επιβίωσή του ως προέδρου του ψευδοκράτους, "ενός τίτλου που έθεσε ως σκοπό ζωής για να τον νομιμοποιήσει με διεθνή αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κρατιδίου". Όπως προέβλεψε οι επόμενες κινήσεις του Μουσταφά θα είναι πια προς αυτή τη κατεύθυνση κάτι που ενδέχεται να φέρει ακόμα και οριστική ρήξη με τον Νίκαρο. "Από τα κατεχόμενα ακούμε πως ο Μουσταφά ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην ΕΕ για να ενημερώσει πρωτοκλασάτους Ευρωπαίους όπως τους Γιούνκερ, Σουλτς και Μονγκερίνι "για τα πραγματικά αίτια της διακοπής των συνομιλιών" μου ανέφερε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι "πολύ σύντομα ο Νίκαρος θα βρει μπροστά του την ανοχή του στον ψευδοπρόεδρο και την αναγνώριση της διεθνούς αποδοχής του Μουσταφά". "Να δείτε που η αρχή θα γίνει στην Κύπρο με την αντιπολίτευση που ετοιμάζει εντατικά τη νέα, δική της επιχειρηματολογία και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από το κυβερνητικό στρατόπεδο να την αναχαιτίσει. Για να σας το πω απλά: ο Νίκαρος και το επιτελείο του θα πρέπει πια να εργαστούν εντατικά σε δύο μεγάλα και ανοικτά μέτωπα. Και δεν είμαι σίγουρος πόσα αποθέματα αντοχής τους έχουν μείνει..." κατέληξε.

Μεγάλο άγχος έχει καταλάβει συνεργάτες του Νίκαρου και άλλους ενδιαφερόμενους να υλοποιηθεί επιτέλους η προ πολλού και μετά πολλών κόπων μελέτη για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Τα νέα από την Βουλή για την αυριανή συνεδρία δεν είναι καθόλου καλά αφού η ολομέλεια οδεύει προς καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κρατικό μισθολόγιο. Όπως ακούω από τον Λόφο της Εξουσίας μέχρι και την τελευταία στιγμή θα συνεχιστούν οι εντατικές προσπάθειες για συγκλίσεις με στόχο να διασωθεί η μεταρρύθμιση και να μην πάει χαμένη η τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε". Πάντως, αξιόπιστη πηγή μου από το κοινοβούλιο πάντως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις εξελίξεις.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τη ξενάγησή του στη Νεκρή Ζώνη δήλωσε ο "αχτένιστος" Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον. Την ξενάγησή του ανέλαβε ως γνωστόν ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ο οποίος περπάτησε μαζί του σε κλειστή περιοχή στην οδό Λήδρας. Όπως πληροφορήθηκα, ο Τζόνσον παραξενεύτηκε για το "απόκοσμο τοπίο" και συγχάρηκε τον Γιωρκάτζη "που του έδειξε μιαν άλλη εικόνα της Κύπρου" λέγοντάς του πως πολύ θα ήθελε ο περίπατός τους να είχε περισσότερη διάρκεια. Έδειξε μάλιστα εντυπωσιασμένος από τα σχέδια για ανάπτυξη της περιοχής και το σημείο ανέγερσης του νέου δημαρχιακού μεγάρου...

Πολλές ήταν οι ευχές που έλαβε χθες η Πρώτη Κυρία για την ονομαστική της εορτή. Ωστόσο η πιο ξεχωριστή ήταν αυτή του Πρώτου Πολίτη, όπως με ενημέρωσε ο κύριος Πάμπος από το Μέγαρο. "Πάντως υπήρξαν και εδώ πολλά σχόλια για την τρυφερή κίνηση του Νίκαρου να ευχηθεί μέσω Facebook στην κυρία Άντρη", μου είπε ο κύριος Πάμπος και πρόσθεσε: "Το πιο πετυχημένο ήταν ότι η φωτογραφία της κυρίας Άντρης με τα εγγόνια της θύμιζε την Μελωδία της Ευτυχίας και το μόνο που έλειπε ήταν η μουσική υπόκρουση με το γνωστό άσμα"... 

 

 

--------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρηξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση