ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Το τρόπαιο του Νίκαρου και η μεγάλη μάχη στις δημοτικές

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Με τον Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα ο Νίκαρος στις Βρυξέλλες, αφού χθες δεν τα κατάφεραν λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του Γιούνκερ. Η πηγή μου στις Βρυξέλλες (η οποία αν διαβάσετε σήμερα τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων, επιβεβαιώνεται για όσα μου είχε αποκαλύψει χθες για τις επιδιώξεις του Νίκαρου για στήριξη από την ΕΕ) μου ανέφερε ότι ο Νίκαρος επενδύει πολλά στη σημερινή συνάντηση.

Όπως μου είπε “αναμένει μετά τη συνάντηση να λάβει από τον Γιούνκερ όχι μόνο μια απλή αναφορά για στήριξη αλλά μια σημαντική δήλωση που αν είναι δυνατόν να κάνει και σαφή αναφορά στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σύμφωνα με την πηγή μου, ο Νίκαρος και η αντιπροσωπεία του θεωρούν ως τεράστια επιτυχία την αναφορά στο ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ και μετά τη λύση, κάτι που παραπέμπει στην συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Φυσικά θα ήταν ευτυχέστεροι εάν πετύχαιναν αναφορά στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αυτό ήταν αδύνατον γιατί ένα κράτος-μέλος πίεζε σθεναρά να αναφερθεί “Κύπρος” και όχι “Κυπριακή Δημοκρατία” στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου…

Η πηγή μου υποστηρίζει πως με την επιστροφή του στην Κύπρο “ο Νίκαρος θα φέρει ως τρόπαιο την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία θα παραθέσει απέναντι σε όσους μεμψιμοιρούν για την δήθεν παραγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σήμερα τελειώνουν τα ψέματα για τις δημοτικές εκλογές, αφού ολοκληρώνεται και επίσημα η προεκλογική διαδικασία… Αυτό τουλάχιστον κρίνει η κοινή λογική. Ωστόσο γνωστός πολιτικός, υψηλόβαθμο στέλεχος κόμματος που δεν μασά τα λόγια του, έχει ακριβώς την αντίθετη άποψη και την ανέφερε χθες μιλώντας με συναδέλφους του σε πλουσιόσπιτο στη Λευκωσία. Όπως είπε: “για όσους γνωρίζουν καλά πως λειτουργούν κάποια επιτελεία και δη κομματικά, τα ψέματα τώρα αρχίζουν, αφού Παρασκευή και Σάββατο θα ενταθεί η εκτόξευση λάσπης και θα ακουστούν τα πιο φοβερά πράγματα για τους υποψήφιους. Όχι δημόσια αλλά από στόμα σε στόμα…”

Στη συζήτηση συμμετείχαν άτομα από δύο πολιτικούς χώρους οι οποίοι ομόφωνα υποστήριξαν την ίδια θέση. Ακούστηκαν μάλιστα και αποκαλύψεις για πολλά και διάφορα που αφορούν μεγάλους και μικρούς δήμους και τις “παρά (πολιτική) φύσιν συνεργασίες κομμάτων σε αρκετούς από αυτούς”…

Σας μεταφέρω μερικές από τις αναφορές, όπως μου τις μετέφερε αξιόπιστος μάρτυρας του διαλόγου:

“Πώς είναι δυνατόν τα κόμματα που σφάζονται όταν μιλούν για το Κυπριακό και για την Οικονομία να τα βρίσκουν μια χαρά και να υποστηρίζουν κοινούς υποψήφιους σε δήμους και κοινότητες;”

“Με ποια λογική κάποια κόμματα σε ορισμένους δήμους υποστηρίζουν κοινούς υποψήφιους ενώ σε άλλους βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα και εκτοξεύουν τόνους λάσπης για τους αντιπάλους;”

“Πώς συμβαίνει για κάποιους υποψήφιους δημάρχους και κοινοτάρχες να ισχύουν πολιτικά κριτήρια, τα οποία υποδεικνύουν ως λόγο συνεργασίας τα κόμματα και για άλλους όχι;”

Στη χαλαρή συζήτηση μεταξύ κρασιού και πλούσιων εδεσμάτων έγιναν αναφορές και σε ονόματα και υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών! Αναφέρθηκε το άγχος πολιτικού αρχηγού για το ενδεχόμενο να μειωθούν τα ποσοστά του κόμματος σε συγκεκριμένο δήμο και η προσπάθεια του για συσπείρωση των ψηφοφόρων ακόμα και την τελευταία στιγμή, ακόμα και με στοχευμένα προσωπικά τηλεφωνήματα...

Η συζήτηση για τους μεγάλους δήμους και τους διεκδικητές της δημαρχίας είχε και ειρωνία και αποκαλύψεις για επιλογές υποψηφίων “του ποδαριού”. Ιδιαίτερα για έναν υποψήφιο σε μεγάλο δήμο έγινε η αναφορά πως “νομίζει ότι πάει για Πρόεδρος και όχι για δήμαρχος, γι’ αυτό και μιλά συνεχώς για επανέωση αφήνοντας κατά μέρος τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών”. Για τον συγκεκριμένο υποψήφιο εκφράστηκε μάλιστα συμπάθεια για την θυματοποίηση του από μεγάλο κόμμα ενώ υποδείχθηκε πως και “ο ίδιος τα θέλει και τα παθαίνει”…

Χθες με πήρε τηλέφωνο και η κυρία Γιαννούλλα, η οποία ακούει όλα όσα κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, και μου αποκάλυψε πως στο κόμμα του λαού υπάρχει μεγάλη ένταση λόγω των εκλογών. “Για να φανταστείτε οι επικρίσεις υποψηφίων γίνονται πια ανοικτά και για την Χαραυγή, ότι προβάλλει τους αγαπητούς στο κόμμα ή κάποιων στελεχών ή κάποιων δημοσιογράφων του κόμματος, υποψήφιους”. Όπως μου είπε ο κύριος Άντρος προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα υποστηρίζοντας πως το κόμμα αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους υποψήφιους και πως εάν υπήρξε υπερβολική προβολή κάποιου ή κάποιων “έγινε γιατί κρίθηκε ότι αυτός χρειαζόταν περισσότερη στήριξη γιατί κινδυνεύει να μην εκλεγεί.”

Ωστόσο η κυρία Γιαννούλλα υποστηρίζει πως έγιναν παράπονα ακόμα και για συγγένειες και για συμφέροντα που δρουν εντός του κόμματος, ενώ υπήρξε και η ξεκάθαρη προειδοποίηση πως “τα μακρά κοντά γινήκαν” και ακούστηκε και η απειλή “την Δευτέρα θα τα πούμε και θα αναμένουμε εξηγήσεις για τον τρόπο επιλογής και προώθησης υποψηφίων που δεν κατάφεραν να εκλεγούν”…



--------------------------------------  

 

**Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.   

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση