ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Αρχιεπίσκοπος, Παυλόπουλος, Μοντ Πελερέν και η ΚΥΠ...

= ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Σημαντικές θεωρεί τις επαφές του σήμερα στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως ακούω από αξιόπιστη πηγή μου στην Αθήνα δεν αξιολογεί ως σημαντική μόνο τη συνάντηση που θα έχει με τον Νίκαρο αλλά και αυτή με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος τον κάλεσε...
 
Σύμφωνα με την πηγή μου ο Παυλόπουλος θεωρεί πως η εκκλησία της Κύπρου έχει αγωνιστική τοποθέτηση στο Κυπριακό και κρίνει πως η ενημέρωσή που θα του γίνει από τον Αρχιεπίσκοπο είναι σημαντική.
 
Η ίδια πηγή μου ανέφερε πως ενώ ο Αρχιεπίσκοπος προγραμμάτιζε ταξίδι στην Αθήνα για το Κυπριακό τελικά με τον Παυλόπουλο βρέθηκε η λύση. "Είναι όπως το ρητό με το βουνό και τον Μωάμεθ" μου είπε και πρόσθεσε πως εξ' όσων γνωρίζει "το ενδιαφέρον του Μακαριώτατου για συνάντηση με τον Τσίπρα και ιδιαίτερα τον Κοτζιά, παραμένει".
 
Χωρίς ουσιαστική πρόοδο πέρασε η πρώτη ημέρα στο Μοντ Πελερέν, με πληροφορεί πηγή μου που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Όπως μου ανέφερε η επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου Τουργούλ Τουρκές "δεν έγινε τόσο από καλή πρόθεση να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις, όσο για να κερδηθούν οι εντυπώσεις και να επιδειχθεί η τουρκική δύναμη".
Η πηγή μου σημειώνει πως η απόσταση μεταξύ των πλευρών όπως διαπιστώνεται από τις θέσεις που ακούστηκαν "δεν είναι απλά μεγάλη αλλά χάσμα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την απόσυρση των στρατευμάτων και τη μορφή των εγγυήσεων"...
 
Η εκτίμηση που γίνεται είναι πως αύριο οι διαβουλεύσεις στο Μοντ Πελερέν θα ολοκληρωθούν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και όλοι ελπίζουν σε καθορισμό, σύντομα, νέας ημερομηνίας για συναντήσεις. Αυτή φάνηκε να είναι και η θέση του χαμογελαστού αστρολόγου Έιντε ο οποίος παρευρέθηκε χθες στη διαδικασία μαζί με την Σπέχαρντ.
 
Να τετραγωνίσει τον κύκλο ανέλαβε ο διοικητής της ΚΥΠ Κυριάκος Κούρος, αφού θα πρέπει να κάνει εκ νέου εισηγήσεις στους βουλευτές για τα κριτήρια με τα οποία θα αποχαρακτηρίζονται τα έγγραφα της Υπηρεσίας. 
"Εκτός από την πάροδο χρονικής περιόδου (πέραν των 30 ετών) θα πρέπει να εντάξει στα κριτήρια πρόνοιες που να μην προδίδουν ούτε τους πράκτορες της ΚΥΠ, ούτε τους... μαστόρους τους" μου ανέφερε χθες πηγή μου από το Κοινοβούλιο. 
 
Για την ιστορία, από τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ των κομμάτων υπήρξε μια γενική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για τα βασικά κριτήρια που θα ισχύουν για την δημοσιοποίηση εγγράφων της ΚΥΠ μετά την πάροδο 30 ετών. "Το μοναδικό κριτήριο που θα μπορούσε να κρατήσει τα έγγραφα στα συρτάρια της ΚΥΠ θα ήταν να μην θίγεται το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο τώρα άλλα μας λένε και η επανεξέταση του θέματος από την ΚΥΠ ελπίζουμε να μην κρατήσει... 30 χρόνια" μου ανέφερε η πηγή μου σημειώνοντας πως ο Κούρος μπαίνει στην πρώτη ουσιαστική του δοκιμασία μετά την ανάληψη του τιμονιού της ΚΥΠ. 
 
"Κάποιοι βουλευτές πάντως φαίνονται να μην έχουν και πολλή υπομονή" πρόσθεσε η πηγή μου...
 
 
 
--------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρηξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση