ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο Κύπριος Τουρκές και το πολιτικό πείραμα του Λιλλήκα

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μια μέρα πριν έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τους οι τεχνικές επιτροπές στο Μοντ Πελερέν, "με επιτυχία" σύμφωνα με τον χαμογελαστό αστρολόγο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, "με μία από τα ίδια" σύμφωνα με πηγή μου...
 
Όπως μαθαίνω "τίποτε ουσιαστικό και τίποτε νέο" δεν έχει προκύψει από το τριήμερο στο παγωμένο Μοντ Πελερέν, εκτός από το να δοθεί μια παράταση στη διαδικασία. Ούτε και γνωρίζει κανείς πότε και πόσο σύντομα θα υπάρξει νέα σύσκεψη για τα αποτελέσματα του τριημέρου. 
 
Πηγή μου η οποία παρακολουθεί από πολύ κοντά τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό για δεκαετίες, υποστηρίζει ότι "δεν αναμενόταν κάτι περισσότερο από τους τεχνοκράτες. Τις αποφάσεις θα τις πάρουν οι πολιτικοί οι οποίοι, ιδιαίτερα οι Τούρκοι, δηλώνουν δημόσια πως δεν είναι αποφασισμένοι να κάνουν καμία παραχώρηση". Σύμφωνα με την πηγή μου ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει άμεσα, στις επόμενες μέρες δηλαδή, κάποια θετική εξέλιξη και πια διερωτώνται πολλοί γιατί χρειάστηκε όλη αυτή η ταλαιπωρία και τα έξοδα στο Μοντ Πελερέντ. "Ουσιαστικά έγινε μια τρύπα στο νερό. Αυτό έχει ήδη λεχθεί και στον Έιντα από κάποιον διπλωμάτη αλλά ο Νορβηγός έδειξε να έχει αντίθετη άποψη. Η απάντησή του ήταν να περιμένουμε λίγο να δούμε την αξιολόγηση που θα κάνουν όλες οι πλευρές και το τι θα προκύψει από τις διμερείς συναντήσεις της Παρασκευής. Αυτά θα κρίνουν εάν ήταν ή όχι επιτυχής η διαδικασία στο Μοντ Πελερέν" φέρεται να ήταν η απάντησή του.
 
Εκείνο πάντως που η πηγή μου βλέπει ως συνέχεια είναι η συνάντηση του Νίκαρου με τον Μουσταφά σε μια σχεδόν εβδομάδα (26 Ιανουαρίου) κι αν θα υπάρξει νέα πολυεθνική συνάντηση (στη Γενεύη) δεν πρόκειται να γίνει πριν από τον Φεβρουάριο. "Οπόταν εάν κάποιοι αναμένουν εξελίξεις ας περιμένουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου", κατέληξε.
 
Από άλλη πηγή μου μαθαίνω πως ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τουρκές που πήγε εσπευσμένα στο Μοντ Πελερέν, "ουσιαστικά έκανε ένα καθαρά επικοινωνιακό ταξίδι, αφού θεωρείται Κύπριος, μια που ο πατέρας του ήταν Τουρκοκύπριος και κρίθηκε ότι θα μπορούσε το ταξίδι του να εξαργυρωθεί πολιτικά στην ταραγμένη περίοδο που ζει η Τουρκία".
 
Μια πρόταση η οποία θα προκαλέσει μεγάλη συζήτηση κατέθεσε στη Βουλή η Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα. 
 
Η πρόταση αφορά την Αρχή του Ανακλητού που ουσιαστικά θα σημαίνει το τέλος κάποιων αξιωματούχων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που εάν θεσμοθετηθούν θα δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα να ανακαλέσουν από το αξίωμά τους αξιωματούχους μεταξύ των οποίων τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βουλευτές, δημάρχους, κοινοτάρχες και άλλους εκλεγμένους, οι οποίοι αθετούν όσα υποσχέθηκαν στους πολίτες προεκλογικά. 
 
Μια πηγή μου στη Βουλή υποστήριξε πως "δεν υπάρχει περίπτωση κάποια κόμματα να δεχθούν να περάσει η πρόταση" και συμπλήρωσε: "αν βέβαια συμπεριφερθούν έξυπνα θα έπρεπε να την περάσουν αμέσως, αφού στην Κύπρο βρισκόμαστε και δεν πρόκειται να βρεθούν πολλοί να κάνουν πράξη την Αρχή του Ανακλητού". Και κατέληξε "από αυτή την άποψη η πρόταση θα είναι ένα ενδιαφέρον κοινωνικό και πολιτικό πείραμα και απ' ότι λέει ο Γιώργος Λιλλήκας δεν θα είναι το μοναδικό που θα προτείνει η Συμμαχία του"...
 
 
 
--------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρηξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    

 
 
 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X