ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Τα συγκρουόμενα του Χάσικου και η δοκιμασία του Νίκαρου

= ΠΕΜΠΤΗ 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Αναστάτωση προκάλεσε σε κάποιους η καταγγελία του καναλιού MAD για τη σύγκρουση συμφερόντων του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του καναλιού, ενώ δεν υπάρχει αντίρρηση για έλεγχο των όρων λειτουργίας του καναλιού από τον Γενικό Ελεγκτή θα πρέπει να ελεγχθεί και ο υπουργός Εσωτερικών για εμπλεκόμενα συμφέροντα, αφού με δική του παραδοχή ενοικιάζει δικά του υποστατικά και εγκαταστάσεις στο τηλεοπτικό κανάλι Alpha Κύπρου. Κι αυτό ενώ είναι υπουργός Εσωτερικών και ο καθ' ύλην αρμόδιος για τη λειτουργία των ΜΜΕ στην Κύπρο!

Στην ανακοίνωση του MAD διατυπώνεται η απορία πώς συμβαίνει ο αρμόδιος υπουργός να έχει επιχειρηματικά συμφέροντα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να μην ενοχλείται από την κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων;

Ταυτόχρονα το MAD διερωτάται με ποιο συμβόλαιο και ποιο ποσό ο Χάσικος ενοικιάζει τα υποστατικά του στο κανάλι Alpha;

Όπως πληροφορείται η στήλη τα ερωτήματα δεν τα θέτει μόνο το MAD αλλά και άλλοι εκδότες και καναλάρχες, εδώ και καιρό. Το θέμα έχει συζητηθεί και μεταξύ βουλευτών ενώ το ασυμβίβαστο ο υπουργός Εσωτερικών να έχει συμφέροντα σε ΜΜΕ τέθηκε και από διεθνή οργανισμό κατά τις επαφές του στην Κύπρο...

Το ερώτημα που έθεσε πρόσφατα βουλευτής είναι "κατά πόσον ο Γενικός Ελεγκτής θα επιδείξει την αμεροληψία και το σθένος που τον χαρακτηρίζουν και σε αυτή την κραυγαλέα υπόθεση ή θα θέσει όλα όσα έκτισε υπό αμφισβήτηση;"

 

Τα κατάφεραν χθες Νίκαρος και Μουσταφά και έριξαν ένα σωσίβιο στη διαδικασία για το Κυπριακό. Διπλωματική πηγή μου ανέφερε χθες ότι  "η προαγγελία της νέας Διάσκεψης τον Μάρτιο δεν σημαίνει και πολλά εάν δεν γίνει ουσιαστική προεργασία και εάν δεν αλλάξει στάση η Τουρκία στα θέματα-αγκάθια. Δεν γνωρίζουμε τι είπε χθες ο Ακιντζί στον Νίκαρο, εάν λήφθηκαν αποφάσεις στην Τουρκία και του κοινοποιήθηκαν αλλά δεν προβλέπονται θεαματικές συγκλίσεις, όσο κι αν αυτό είναι η επιθυμία μας". Σύμφωνα με την πηγή μου αποκλείεται η Τουρκία να κάνει υποχωρήσεις λίγο πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα ενώ αμέσως μετά θα αρχίσει και επίσημα ο προεκλογικός για τις Προεδρικές. "Εκείνο που μπορώ, επί του παρόντος να προβλέψω με σχετική σιγουριά είναι ότι η νέα Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών".

Νέα πληροφορία που έφθασε χθες κοντά μου, από την Αθήνα αυτή τη φορά, αναφέρει πως η συντονισμένη προσπάθεια Νίκαρου-Τσίπρα και Κασουλίδη-Κοτζιά σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ, φαίνεται να αποδίδει. "Ο Γκιουντέρες είναι πολύ κοντά να καλέσει τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά την "περίεργη" θέση Έϊντα, ενώ έχουν δοθεί σημαντικές υποσχέσεις από τα ισχυρά κράτη της Ευρώπης", όπως μου είπε.

Από πηγή μου στο ελλαδικό ΥΠΕΞ ακούω πως παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία. Και για το Κυπριακό αλλά και για το Ελλαδο-Τουρκικά θέματα που τέθηκαν στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τσίπρα-Μέρκελ.

 

Ισχυρή πίεση ασκούν στον Νίκαρο τα κόμματα για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελερέν και στις επαφές του με τον Ακιντζί. Εκτός από τα κόμματα του ενδιάμεσου, στον... χορό των πιέσεων μπαίνει και το ΑΚΕΛ.

Πηγή μου από τον ΔΗΣΥ με ενημέρωσε χθες ότι η σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου είναι πολύ πιθανόν να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα "και θα αποτελέσει διπλή δοκιμασία". Στην ερώτησή μου τι εννοεί μ' αυτό, απάντησε: "Κατά πρώτον θα δοκιμαστεί ξανά ο Νίκαρος και οι αντοχές του, κατά δεύτερον θα δοκιμαστεί και το ΑΚΕΛ. Εάν δηλαδή έχει αρχίσει ή όχι επίσημα τον προεκλογικό του κατά του Νίκαρου, κάτι που θα συμπαρασύρει και το Κυπριακό..."

 

--------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    



Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση