ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Δύο συναντήσεις κορυφής και μία επίσκεψη για τον Νίκαρο

= ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

«Η επιστροφή του Μουσταφά στον διάλογο θεωρείται πια δεδομένη αλλά δεν θεωρείται δεδομένο ότι ο διάλογος θα προχωρήσει...» Η δήλωση έγινε από διπλωμάτη που γνωρίζει από πολύ κοντά και το Κυπριακό και τους δύο συνομιλητές. Όπως ο ίδιος είχε προβλέψει και πρώτη η στήλη έγραψε, η επιστροφή στον διάλογο θα γινόταν με το δείπνο που «έψηνε» ο Αϊντε και θα ακολουθούσαν χαλαρές συναντήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα στην Τουρκία και να πάρει τις τελικές του αποφάσεις ο νεοσουλτάνος.

Η πηγή μου σημείωσε πως τα πλάνα του χαμογελαστού αστρολόγου (δικός μου ο χαρακτηρισμός) μιλούν όντως για εντατική προσπάθεια με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία το καλοκαίρι και να οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα το φθινόπωρο, ίσως τον Σεπτέμβριο. «Ωστόσο, τα πλάνα του κυρίου Αϊντε χάλασαν αρκετές φορές, αφού τα χρονοδιαγράμματά του και οι συναστρίες του συνήθως δεν επαληθεύονται» μου είπε σημειώνοντας πως κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά τον ψυχισμό και τις διαθέσεις του Ερντογάν.

Αυτό το τελευταίο φαίνεται πως ειπώθηκε από πολλούς συνομιλητές του Αϊντε πρόσφατα στην Ευρώπη και μάλιστα ο ίδιος φέρεται να συμφώνησε.

Κάποιος από τους Ευρωπαίους συνομιλητές του μάλιστα του υπέδειξε πως ο Ερντογάν αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αντιπαράθεση με όλη την Ευρώπη, ενώ σε λίγο αναμένει να τον δει να βρίσκεται και απέναντι στις ΗΠΑ ακόμα και απέναντι από τη Ρωσία... Ο ίδιος διπλωμάτης μου είπε πως φαίνεται να ευσταθούν όσα λέγονται για προσπάθεια του Αϊντε να αποσπάσει ευρωπαϊκό ναι υπέρ για εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους «μόνο στην Κύπρο». Μάλιστα, ο χαμογελαστός αστρονόμος άκουσε από συνομιλητή του τη φράση: «Και εμείς να το αποδεχθούμε δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να το αποδεχθούν οι Ελληνοκύπριοι στο δημοψήφισμα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή μου, στα φιλόδοξα σχέδια του Αϊντε, είναι η σύγκληση της διάσκεψης για την Κύπρο που θα γινόταν στη Γενεύη και αναβλήθηκε να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο... Συνάντηση κορυφής ετοιμάζει και ο ενδιάμεσος χώρος και μάλιστα πολύ σύντομα. Την είδηση επιβεβαίωσε και η Ελένη Θεοχάρους μετά τη συνάντηση με τον πρίγκιπα Νικόλαο, ενώ για το Σαββατοκύριακο είχαν προγραμματιστεί επιμέρους συναντήσεις των ηγετών του Ενδιάμεσου.

Στόχος είναι και τα πέντε κόμματα να κατέλθουν με κοινό υποψήφιο. Σύμφωνα με όσα πληροφορούμαι τα τρία από τα πέντε κόμματα είναι σύμφωνα στις βασικές αρχές της διακήρυξης που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα με πρόσκληση προς την κοινωνία όλων των πατριωτών πολιτών. Αναμένεται και η θετική απάντηση του Γιώργου Λιλλήκα, ενώ θεωρείται δεδομένη η συμφωνία με τον Γιώργο Περδίκη.

Από την πλευρά της Συμμαχίας ακούγεται πως το σενάριο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ τροποποιείται δραματικά λόγω αντιδράσεων και στα δύο κόμματα.

Ο δε Γιώργος Λιλλήκας «που δεν έκλεισε καμιά πόρτα επιμένει στον διάλογο με όλους και ιδιαίτερα με τα κόμματα του Ενδιάμεσου».

«Αναμένεται πως εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα οριστεί και η συνάντηση των πέντε για οριστικοποίηση των αποφάσεων» μου είπε η ίδια πηγή. Ένταση σημειώθηκε στον ΔΗΣΥ την περασμένη εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις για το «μυστικό δείπνο» του Φούλη με τον Μουσταφά. Οι κατηγορίες κατά υψηλόβαθμου συναγερμικού στελέχους για τη διαρροή ήταν απανωτές, όπως και το αίτημα προς τον Φούλη να μην αφήσει το θέμα χωρίς αντίδραση. Η Μάνταμ του Φούλη με πληροφόρησε πως ο Μεγάλος Αρχηγός ήταν και θυμωμένος και θλιμμένος και ότι «έκανε σαφέστατες κρούσεις για εκτόνωση του γενικού αιτήματος για ξεκαθάρισμα της κατάστασης».

Σύμφωνα με τη Μάνταμ ενδέχεται το θέμα να πάρει νέες διαστάσεις μετά το δημοσίευμα που ήθελε τον Φούλη να συναντιέται με τον Μουσταφά στο λεγόμενο προεδρικό των Κατεχομένων, κάτι που ο Φούλης διέψευσε. «Πάντως, δεν αποκλείεται μετά από τα νέα δημοσιεύματα να υπάρξει ξανά αντίδραση εντός του κόμματος, αλλά ο Φούλης το δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει ούτε τη μουρμούρα και τα κουτσομπολιά, αλλά ούτε και τη θυματοποίηση κανενός»... Από άλλη πηγή μου έμαθα ότι υπήρξε και μια φωνή που μίλησε για πειθαρχικό «ακόμα και διαγραφή» εάν υπάρχουν στοιχεία κατά του στελέχους. «Ας πάει επιτέλους στον Ενδιάμεσο, αφού εκεί βάζει τον εαυτό του» φέρεται να ειπώθηκε για το στέλεχος.

ΚΟΥΪΖ: Ποιον αναμένει με ανοιχτές αγκάλες ο Νίκαρος τον ερχόμενο μήνα, ο οποίος ενδέχεται να φέρει και το χαρμόσυνο μήνυμα της συνάντησης με τον Τραμπ;


--------------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση