ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η άσχημη εβδομάδα του Κώστα Κληρίδη και το τέρας της διαφθοράς

= ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μια από τις χειρότερες εβδομάδες ήταν αυτή που πέρασε για τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Εκτός από τη νευρικότητα που προκαλεί σε όλη την... επικράτεια της Νομικής Υπηρεσίας η υπόθεση Λοϊζίδου και όσα απορρέουν από τη διαχείρισή της, ήρθαν άλλα δύο γεγονότα να ρίξουν τη βαριά σκιά τους... Το ένα ήταν η άμεση κόντρα του Κώστα Κληρίδη με τη συντεχνία των δημοσιογράφων ΕΣΚ όταν ο γενικός εισαγγελέας βγήκε και προειδοποίησε ότι ο νόμος προνοεί ακόμα και φυλάκιση μέχρι τρία έτη για όσους λειτουργούς των ΜΜΕ κριθεί ότι έχουν αποκαλύψει τα emails που φέρονται να έχουν υποκλαπεί από την εισαγγελέα Ελένη Λοϊζίδου... Τη δήλωση του γενικού ακολούθησε έντονη ανακοίνωση της ΕΣΚ στην οποία αναφερόταν πως κανείς θεσμός δεν πρέπει να απειλεί την ελευθεροτυπία ούτε να την εκφοβίζει αλλά πρέπει να τη διαφυλάσσει και να την ενισχύει... Μάλιστα, γινόταν και έκκληση «να αφεθεί η δημοσιογραφία να επιτελέσει απρόσκοπτα την αποστολή της». Ο Κώστας Κληρίδης ενοχλημένος και αμυνόμενος ανταπάντησε: «ούτε απείλησα ούτε εκφόβισα κανένα, απλά εξήγησα του λόγους για τους οποίους πρέπει να προστατεύονται οι διαδικασίες όπως ο νόμος ορίζει»...

Το δεύτερο ήταν η υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου που έχασε η Νομική Υπηρεσία (κάποιοι επιμένουν και προσωπικά ο γενικός εισαγγελέας ο οποίος είχε έγκαιρα προειδοποιηθεί ότι η κατηγορία της χειραγώγησης δεν θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί). Η απόφαση του Ανωτάτου ούτε λίγο ούτε πολύ υποδείκνυε πως η υπόθεση δεν μπορούσε να προχωρήσει αφού θα θεωρείτο εξ αρχής άκυρη... Όπως υποστήριξαν νομικοί η σημαντικότητα της απόφασης του Ανωτάτου δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και άλλες δύο, αυτή της Λαϊκής και την άλλη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου για την οποία αναμένεται η έκδοση απόφασης. «Δεν αποκλείεται η απόφαση του Ανωτάτου να παρασύρει και αυτές τις δύο υποθέσεις και οι υπαίτιοι για την κατάρρευση της οικονομίας και την τραπεζική κρίση να μην καταδικαστούν τελικά» δήλωνε προχθές νομικός στη Λευκωσία.
Ο ίδιος νομικός ανέφερε και ένα τρίτο γεγονός το οποίο βαρύνει την εικόνα «και κανονικά θα έπρεπε να βαρύνει και τη συνείδηση του Κώστα Κληρίδη», όπως υποστήριξε. Πρόκειται, όπως είπε, για τις επανειλημμένες και δημόσιες εκκλήσεις του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να ερευνηθούν οι πράξεις και παραλείψεις της διοικήτριας της ΚΤΚ Χρυστάλλας Γιωρκάτζη τον καιρό που ήταν γενική ελέγκτρια.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης όχι μόνο ανέφερε δημόσια, πολλές φορές την ευθύνη της Γιωρκάτζη για σειρά σκανδάλων αλλά μίλησε (επίσης δημόσια και ξεκάθαρα) για συγκάλυψή τους από την ίδια! Όπως έλεγε ο προαναφερόμενος νομικός: «είναι εκπληκτικό πως ο ευαίσθητος Κώστας Κληρίδης που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, στην περίπτωση της Χρυστάλλας παρουσιάζει ανεξήγητη βραδύτητα, σχεδόν αδιαφορία. Μην σας πω και συμπάθεια…» Πρόσθεσε πως την ίδια στάση τήρησε ο γενικός εισαγγελέας και σε άλλες περιπτώσεις που κρίθηκε να αποφασίσει για τη Χρυστάλλα αλλά επέλεξε να μην προχωρήσει στη διενέργεια έρευνας.
Και συνέχισε: «Είναι εκπληκτικό πως μέσα σε μια εβδομάδα σχεδόν διέλυσε την εικόνα κύρους που είχε κτίσει. Η στάση του συζητείται σε έκταση και ένταση και προκαλούνται ερωτηματικά πως του ξέφυγε ο έλεγχος». Ο νομικός κατέληξε με ένα ερώτημα: «Τις προάλλες ο γενικός εισαγγελέας μιλούσε για το ‘ανίκητο τέρας της διαφθοράς’ και έριξε το σύνθημα: ‘δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους λίγους διεφθαρμένους να διαφεντεύουν στη χώρα μας’. Σε ποιους απευθυνόταν; Ποιοι έχουν την εξουσία, τον ρόλο και την ευθύνη να τιμωρήσουν το τέρας της διαφθοράς και να το οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης και όχι να το... αθωώσουν;».

Ένταση επικρατεί στην Εζεκία Παπαϊωάννου, σύμφωνα με όσα μου μεταφέρει η κυρία Γιαννούλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμα περισσότερα... Όπως μου είπε προχθές, «η προσπάθεια για συσπείρωση αν και απέδωσε αρχικά, σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιες εσωτερικές μετρήσεις, παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ‘μια στασιμότητα’. ‘Το φαινόμενο έχει ενοχλήσει κάποιους στο επιτελείο, οι οποίοι μουρμουρούν πως από το κόμμα χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά’ πρόσθεσε και κατέληξε πως: ‘αν δεν κινηθούν κάποιοι άμεσα ο δεύτερος γύρος από όνειρο θα γίνει... εφιάλτης’».


ΚΟΥΪΖ: Ποιοι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, πρώην συναγωνιστές βρίσκονται κανονικά στα μαχαίρια; Αληθεύει πως υπήρξαν και διαμαρτυρίες σε ανώτατο επίπεδο για παρενόχληση ψηφοφόρων ένθεν και ένθεν;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση