ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:31
 

#PoliticsBlog Η ριψοκίνδυνη αποστολή της Λουτ, τα βασίλεια και ο πόλεμος του Πετρίδη

= ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η ριψοκίνδυνη αποστολή της αγέλαστης Λουτ, του Guterres girl, αρχίζει την Κυριακή. Πρώτος στόχος ο Healthy και δεύτερος, τη Δευτέρα ο Ακιντζί. Όπως ακούω από πηγή μου στον Λόφο, μια αγωνία είναι διάχυτη, μήπως στην τσάντα της έχει πιεστικό χρονοδιάγραμμα «ίσως και ιδέες που εκφεύγουν της φαντασίας και του Healthy και του Αβέρωφ και του Άντρου» όπως μου λέχθηκε. 

Υπάρχει, σύμφωνα πάντα με την πηγή μου, και ένα τεράστιο ερώτημα που ο Healthy αναμένει να απαντηθεί κατά τη συνάντηση: «Κατάφερε άραγε ο Τσαβούσογλου να πείσει τη Λουτ ότι ο κύριος υπεύθυνος που δεν προχωρεί η διαδικασία είναι ο Αναστασιάδης, όπως φαίνεται πως κατάφερε να πείσει και τον Άντρο Κυπριανού;»

Μετά την μόνιμη κρίση στο Κυπριακό, την Παιδεία και την Υγεία παίρνει τώρα σειρά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μεταρρύθμιση για την οποία τρέχει με χίλια ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, προκαλεί τριγμούς και σοβαρές αντιδράσεις. Το αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνοντας: «Κάποιοι άρχισαν να στήνουν τραπεζάκια σε Δήμους και βάζουν όποιον τους επισκεφθεί να υπογράψει ότι ‘δεν δέχεται’ συγχώνευση με άλλη τοπική αρχή. Τα Βασίλεια αρχίζουν την επίθεση για να αποτρέψουν τη μεταρρύθμιση που χρειάζεται ο τόπος».

Για βασίλεια είχε μιλήσει παλαιότερα και ο Χάσικος, ο οποίος και επικρίθηκε σφόδρα. Ωστόσο, ο Πετρίδης, όπως μαθαίνω από πηγή μου στο ΥΠΕΣ, το έχει ξεκαθαρίσει σε δημάρχους και κοινοτάρχες πως «η μεταρρύθμιση αρχίζει και θα είναι σαν τον ποταμό που δεν γυρίζει πίσω». Σύμφωνα με την πηγή μου, σε ένα μήνα περίπου θα είναι έτοιμα τα νομοσχέδια και θα σταλούν στη Νομική Υπηρεσία για να πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή. «Ο Πετρίδης θα έχει πολλή δουλειά αρχές του χρόνου για να πείσει κάποιους άλλους βασιλιάδες, τους κομματάρχες να τα ψηφίσουν» συμπλήρωσε.

Ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει τον επίσημο τερματισμό των δημοσίων ακροάσεων εξέδωσε η Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν 40 δημόσιες ακροάσεις και εξετάστηκαν 75 μάρτυρες και ότι με τη σύμφωνη γνώμη του Χάρη έχει ακυρωθεί η νέα κατάθεση που θα έδινε στις 17 Δεκεμβρίου. Όπως μας πληροφορεί η Επιτροπή, συνεχίζει επί του παρόντος τη συγγραφή του πορίσματος, το οποίο και θα παραδοθεί στον γενικό εισαγγελέα. Δεν μας είπαν το πιο σημαντικό: Πότε θα παραδοθεί το πόρισμα;

Μπορεί κάποιοι πολίτες να σήκωσαν πανό στη Βουλή την ώρα που γινόταν συζήτηση στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό, αλλά η αστυνομία τους... σήκωσε και αυτούς. Μάταια, ο Νίκος Τορναρίτης, κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας έγινε η διαμαρτυρία δήλωνε πως οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται με όποιο τρόπο θέλουν. Ο Συλλούρης φώναξε την ασφάλεια, όπως το συνηθίζει αραιά και που, για να επιβάλει την τάξη, να πάρει τα πανό και να τους απομακρύνει. «Δεν έχετε το δικαίωμα ούτε και εσείς να μη σέβεστε πώς λειτουργεί η Βουλή» ανέφερε στον Τορναρίτη και δήλωσε πως οι πολίτες έπρεπε να είχαν δηλώσει ότι θα μετέφεραν «αυτά τα αντικείμενα» (πανό) στη Βουλή. Εκείνη τη στιγμή κάποιοι χαμογέλασαν ειρωνικά...

Στη συνέχεια ο Συλλούρης ξεκάθαρα ζήτησε από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες «θα σας παρακαλέσω να περάσετε έξω από την αίθουσα» και η συζήτηση διεξήχθη χωρίς πολίτες-θεατές.

Το θέμα πάντως συζητήθηκε έντονα στην ήσυχη και ήρεμη σε βαθμό ανίας Βουλή. Όχι δημόσια, σε πηγαδάκια. Ήταν εξάλλου το μοναδικό χάπενινγκ εδώ και πολλούς μήνες στη Βουλή. Τον Απρίλιο του 2017 κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για τον εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, υπήρξε έντονο επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή Παπαγιάννη του ΕΛΑΜ και του Κέττηρου του ΑΚΕΛ. Τότε παρ’ ολίγον να πέσει και ξύλο και υπήρξε επίσης εμπλοκή πολιτών που βρίσκονταν στο θεωρείο της Βουλής. Και τότε ο Συλλούρης ζήτησε προστασία, προστάζοντας: «παρακαλώ τη φρουρά μου να αναλάβει δράση».

Την περασμένη Παρασκευή πάντως κάποιος βουλευτής επέμενε πολύ πως «δεν ήταν αθώα, ούτε τυχαία, ούτε αυθόρμητη» η αντίδραση των παρευρισκόμενων πολιτών και πως «κάποιο κόμμα έβαλε το δαχτυλάκι του, μη σας πω ολόκληρο βραχίονα» όπως είπε.

«Μα αυτός είναι βουλευτής;» Η ερώτηση ακούστηκε σε μία από τις πρόσφατες συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής για τον προϋπολογισμό, όταν στο βήμα βρισκόταν ένας από τους «αθέατους» βουλευτές. Αυτός που διατύπωσε την ερώτηση δικαιολογήθηκε αμέσως με τη φράση: «συγγνώμη αλλά τόσο καιρό δεν τον έχω δει ή ακούσει στη βουλή», για να λάβει την απάντηση: «δεν είναι μόνο αυτός είναι και άλλοι. Υπάρχουν στη Βουλή μόνο για να μιλήσουν αυτές τις μέρες».

ΚΟΥΪΖ: Σε ποιο κόμμα γίνεται λόγος για ανατροπή του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές πριν ακόμα αυτό σχηματιστεί; Και για την ανατροπή ευθύνεται, όπως πάντα που λέει και ο Healthy, μια γυναίκα;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X