ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:17
 

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος, ο Άντρος, τα έγγραφα και ο... 'αντ΄αυτού'

= ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Στον Άντρο ήθελε να δώσει τις επιστολές ο Νίκαρος, ο Τσελεπής θα τις διαβάσει τελικά. Ο σύμβουλος τριών προέδρων για το Κυπριακό, ΑΚΕΛικός Τουμάζος Τσελεπής ανηφορίζει σήμερα τον δρόμο προς το προεδρικό, τον οποίο καλά γνωρίζει, με στόχο να μελετήσει την αλληλογραφία και τα έγγραφα που αφορούν το πολύκροτο σχέδιο Γκουτέρες.

Η ιστορία ξεκίνησε με τις κατηγορίες του Άντρου Κυπριανού κατά του Νίκαρου ότι λέει ψέματα στο λαό για το πλαίσιο Γκουτέρες και ότι σε αντίθεση με τον Μουσταφά Ακιντζί αυτός είναι που αρνείται την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Άντρος κατηγόρησε μάλιστα τον Νίκαρο πως δεν του παρέδωσε ποτέ τα σχετικά με το πλαίσιο Γκουτέρες έγγραφα, παρά την υπόσχεσή του. Ο Νίκαρος δήλωσε πως θα καλέσει τον Άντρο να πάει στο προεδρικό να μελετήσει όλα τα έγγραφα και τις επιστολές προς τον Γκουτέρες. Ο Άντρος επιβεβαίωσε πως έλαβε την πρόσκληση του Νίκαρου αλλά δεν πρόκειται να πάει αυτός στο προεδρικό. Αντ' αυτού θα πάει σήμερα ο Τσελεπής τον οποίο ο Άντρος, όπως και ο Χριστόφιας άλλωστε, εμπιστεύονται με κλειστά μάτια.

Η κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους της Εζεκία Παπαϊωάννου και ακόμη περισσότερα, μου έλεγε προχθές πως "το "αντ' αυτού" πάει να γίνει ανέκδοτο στο ΑΚΕΛ". Όπως μου αποκάλυψε "κάποιο στέλεχος όταν άκουσε την εξέλιξη ευχήθηκε στον Τσελεπή να τον δούμε με το καλό και Γενικό Γραμματέα". Μου έδωσε μάλιστα και μία εξήγηση για το γεγονός ότι ο Άντρος στέλνει τον "εξ' αυτού" στον Λόφο: "Μετά τα όσα σούρνει καθημερινά στον Αναστασιάδη με ποια μούτρα θα μπορούσε να πάει στην έδρα του... εχθρού; Κι αν προβάλει από καμιά πόρτα ο ίδιος ο Νίκαρος πόση ψυχραιμία θα πρέπει να επιστρατεύσει για τον αντιμετωπίσει;"

Στον Λόφο τώρα, εντός του Μεγάρου, το κλίμα δεν είναι και τόσο φιλικό για τον Άντρο. Όπως με ενημέρωσε ο κύριος Πάμπος, οι προχθεσινές βολές του Άντρου κατά Αναστασιάδη κρίνονται όχι μόνο ενοχλητικές "αλλά και ύποπτες". "Το γεγονός ότι ο Άντρος επιμένει να υποστηρίζει χωρίς αμφισβήτηση τις θέσεις Ακιντζί τον οποίο επιχειρεί να ηρωοποιήσει και κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι με τη στάση του όχι μόνο αρνείται τις συνομιλίες αλλά διευκολύνει και την Τουρκία να μας παρενοχλεί στην ΑΟΖ, έχουν ξεχειλίσει το ποτήρι"

Ο κ. Πάμπος μου έδωσε άλλη μια πληροφορία, ότι ο Πρόδρομος ετοιμάζει προσκλήσεις και για άλλους "με το ΔΗΚΟ να προηγείται, παρά το ότι και πιο ψύχραιμο και πιο λογικό ακούγεται τελευταία το ΔΗΚΟ σε σχέση με το ΑΚΕΛ".

Έχει όμως και η πριγκιπική αυλή τα δικά της. Θα θυμάστε που σας είχα ξαναγράψει για τις παρεμβάσεις που γίνονταν σχετικά με τις υποψηφιότητες για τις θέσεις εξουσίας και τις επερχόμενες εκλογές. Ιδιαίτερα για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου με υποψήφιους τον Μαρίνο Μουσιούττα και την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου "το παιχνίδι έχει χοντρύνει επικίνδυνα", όπως μου αποκαλύπτει η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα. Σε συνέχεια των καταγγελιών του Μαρίνου Μουσιούττα ότι δέχθηκε πιέσεις για να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ο ίδιος κατήγγειλε, ξεκάθαρα πια, στον πρίγκιπα Νικόλαο παρεμβάσεις υπέρ της υποψηφιότητας της Χριστιάνας. Όπως κατήγγειλε σε συγκέντρωση που έγινε στη Λεμεσό υπήρξε παρέμβαση από στέλεχος του κόμματος. Η Φωτούλα μου είπε ότι ο Νικόλας υποσχέθηκε πως δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό και πως ότι και να συνέβη αφορά ατομικές ενέργειες και χωρίς τη δική του συγκατάθεση. Θέση με την οποία συμφώνησε και η Χριστιάνα που ζήτησε να ηρεμήσουν τα πνεύματα για το καλό του κόμματος.

"Ο Μαρίνος δήλωσε πως τον ικανοποίησαν οι απαντήσεις που έλαβε και ότι δεν προτίθεται να δώσει συνέχεια. Η εικόνα που βγήκε προς τα έξω είναι "τέλος καλό, όλα καλά". Τουλάχιστον μέχρι το επόμενο επεισόδιο", κατέληξε η αγαπημένη μου Φωτούλα.

 --------------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑ

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο «μεγάλος καταλύτης» της πολιτικής μας διανόησης, αντί να ασχολείται με την αγωνία ενός γεννήτορα της Ευρώπης λαού, καθώς γέννημα της Ασίας η Τουρκία τον οδηγεί σε εξολόθρευση, ασχολείται απλώς να «τετραγωνίζει κύκλους»! Όπως στη γλώσσα της ευρωπαϊκής χρησιμοθηρίας αποκαλείται το τρισάθλιο άθλημα «ανοίγματος κεφαλαίων», ώστε να εντάξει έναν Ασιάτη εξολοθρευτή λαών στην Ευρώπη «των πολιτισμών»...

ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ να συμβαίνουν όλα αυτά τα ανήκουστα, ώστε να πραγματοποιηθεί επιτέλους ο στρατηγικός στόχος του κυβερνώντος κ. Αναστασιάδη για «επιστροφή στις συνομιλίες» και ο στόχος του συμπλέοντος κ. Κυπριανού (Άντρου) για επιστροφή στις «Συγκλίσεις», αλλά θα βρουν και πρόσφορο έδαφος οι ιδέες της παραπλέουσας (ακριβέστερα παραπαίουσας) αντιπολίτευσης, ατύπως όμως συμφωνούσας στις άτυπες συσκέψεις των (άτοπων) πολιτικών αρχηγών, ώστε να δρομολογηθεί το όραμα «επανένωσης της πατρίδας μας» και να επιτευχθεί τελικά η περιπόθητη «βιώσιμη λύση». Ο ιδανικός δηλαδή νέος συνεταιρισμός συμβίωσης με τους Τούρκους συμπατριώτες μας.

ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ, πρώτο, ξεπέρασαν το εκατομμύριο, και δεύτερο, στα σαράντα χρόνια που πέρασαν αποδείχτηκαν πως είναι ήδη γνήσιο Ισλάμ. Θα συνεταιριστούμε δηλαδή με το ίδιο τουρκικό Ισλάμ που συνεταιρίστηκαν το 1923, διά της, «σιδεροκέφαλης», ειρήσθω, Συνθήκης της Λωζάνης, Ίμβρος και Τένεδος... Οι οποίες δεν ήσαν καν τουρκικά νησιά. (Οι Τούρκοι κάτοικοι αριθμούσαν το 0.8%...)

ΠΑΡΟΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ τα νησιά, παραχωρήθηκαν εντούτοις στην Τουρκία ως ασφάλεια στην είσοδο των στενών της θάλασσας του Μαρμαρά. Γι` αυτό και ως διασφάλιση των Ελλήνων κατοίκων τους, η Συνθήκη θέσπισε, στο άρθρο 14, τα εξής (και λεκτικώς πολυσήμαντα): «Αι νήσοι Ίμβρος και Τένεδος, παραμένουσαι υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν, θα απολαύουν ειδικής διοικητικής οργανώσεως, αποτελούμενης υπό τοπικών στοιχείων και παρεχούσης πάσαν εγγύησιν εις τον αυτόχθονα μη μουσουλμανικόν πληθυσμόν όσον αφορά την τοπικήν αυτοδιοίκησιν και την προστασίαν των ατόμων και των αγαθών. Η τήρησις της τάξεως θα διασφαλίζεται υπό αστυνομίας στρατολογουμένης εκ του αυτόχθονος πληθυσμού, μερίμνη της ως άνω προβλεπομένης τοπικής διοικήσεως και υπό τας διατάξεις αυτής τιθεμένης».

ΔΗΛΑΔΗ: Η Λωζάνη δημιουργούσε σε Ίμβρο και Τένεδο (μεγέθους όσο και η Μάλτα) ένα αυτοδιοίκητο, άλλως ομόσπονδο, κράτος εν κράτει! Και τη συνθήκη αυτή (ας το προσέξει αυτό η ευφυής πολιτική μας διανόηση) ουδέποτε την παραβίασε η Τουρκία. Απλώς την εξουδετέρωσε! Με μέθοδο τον πληθυσμιακό πόλεμο, άλλως καλούμενο σταδιακό εποικισμό, και την Ευρώπη να σφυρίζει αδιάφορα: Σήμερα στα νησιά αυτά ο «μη μουσουλμανικός πληθυσμός» δεν είναι πια το 99,2%, αλλά αντιστράφηκε, και είναι τώρα το 0,8%! (Αριθμεί γύρω στις 300 ψυχές...) Συνεπώς δεν υπάρχει πια και νόημα «ειδικής διοικητικής οργανώσεως» ή «αστυνομίας στρατολογουμένης» από ένα 0,8% του πληθυσμού, όπως το προνοούσε η ουδέποτε καταργηθείσα, αλλά πληθυσμιακά εξουδετερωθείσα Συνθήκη της Λωζάνης!

ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ τουρκικό Ισλάμ λοιπόν θέλουν τώρα να συνεταιριστούμε; Όταν ήδη ως «μη μουσουλμανικός πληθυσμός» δεν είμαστε πια το 82%, αλλά το 30% του τόπου; (της Ευρώπης σφυρίζουσας πάλι αδιάφορα...). Ή έχει διαφορετική εκτίμηση των τουρκικών μεθόδων η πολιτική μας διανόηση;

* Ο Χάρης Φεραίος είναι διδάκτωρ του ΕΜΠ.


Andreas Efthymiou
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία

«Ο μόνος που θα τη γονατίσει είσαι εσύ!!! »
ΑΚΑ  |  09:34

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η πρόταση Ακιντζί

«Ο κ. His Master`s Voice ξαναμίλησε!»
ΑΚΑ  |  09:12

Αρχιεπίσκοπος: Γιατί δεν πήγα στην κηδεία του Δ. Χριστόφια

«"......κάλεσαν τον Άγιο αδελφό"!!! O ένας βαγαπόντης λέγει τον άλλο βαγαπόντη ΑΓΙΟ! Μα πότε εν ...»
ΑΚΑ  |  18:26

Πρόταση Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες

«Η πρόταση Ακκιντζί δίνει την ευκαιρία στον Αναστασιάδη να δείξει πόσο έξυπνος είναι. Αν είναι! »
ΑΚΑ  |  18:23

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X