ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:43
 

#PoliticsBlog Ο ψυχρός πόλεμος Αβέρωφ-Αναστασιάδη, οι Ρώσοι και η Λουτ

= ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Κάποιοι θεωρούν ότι οι σχέσεις Αβέρωφ-Αναστασιάδη διάγουν περίοδο ηρεμίας, ότι έχει παρέλθει το τσουνάμι και επήλθε νηνεμία. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Το γεγονός ότι δεν βγαίνει στη δημοσιότητα η αντιπαράθεση δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Όπως μαθαίνω από πηγή μου στην Πινδάρου «ο πρώην και ο νυν πρόεδρος του Συναγερμού ούτε από τηλεφώνου δεν θέλουν πια να τα λένε». Ο ψυχρός πόλεμος που επήλθε στη σχέση τους παραμένει και ο βαρύς χειμώνας απλώνεται και στη συνεργασία του ΔΗΣΥ με υπουργούς και υπουργεία.

Η μάνταμ του Φούλη μου έλεγε προχθές ότι ο Μεγάλος Αρχηγός εξακολουθεί να είναι εκνευρισμένος με την «ανεξήγητη και ακατανόητη» στάση που τηρεί ο Αναστασιάδης σε μια σειρά από θέματα και ιδιαίτερα στο Κυπριακό. «Η επιμονή του στην Αποκεντρωμένη Ομοσπονδία που κανείς δεν καταλαβαίνει, ίσως ούτε ο ίδιος ο εισηγητής της, δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» μου ανάφερε και άκουσε, λέει, τον Φούλη να διερωτάται φωναχτά: «Πώς γίνεται στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος αντί να καταβάλλουμε όλοι προσπάθεια για συναντίληψη και ομοφωνία να βρισκόμαστε απέναντι;».

Η Μάνταμ μού αποκάλυψε ακόμα πως όλο και συχνότερα ακούγονται στην Πινδάρου φωνές που υποστηρίζουν ότι ο Αναστασιάδης θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία για συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και όχι να τους φέρνει προ εκπλήξεως και να διευρύνει το χάσμα με προτάσεις που είναι εκ προοιμίου γνωστό ότι κανένας δεν πρόκειται να αποδεχθεί».
Στη ερώτησή μου προς συναγερμικό στέλεχος πώς νομίζει ότι μπορεί να εξελιχθεί ο διαφωνία Πινδάρου-Προεδρικού, η απάντηση ήταν σύντομη: «Μάλλον προς το χειρότερο».

Η ημερομηνία επίσκεψης της αγέλαστης Λουτ πλησιάζει. Όλοι συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της επίσκεψης για το μέλλον του Κυπριακού και το ενδεχόμενο επανέναρξης του διαλόγου και υπό ποιες προϋποθέσεις. Κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί προσεύχονται για θετική έκβαση της επίσκεψης και κάποιοι άλλοι για το αντίθετο, φοβούμενοι επανέναρξη του διαλόγου και προώθηση λύσης με την οποία διαφωνούν.

Ακούω πως ένας πολιτικός αρχηγός ετοιμάζει μακροσκελή επιστολή προς τον Αναστασιάδη χωρίς να είναι ακόμα σίγουρος αν θα του την στείλει. Στη χειρότερη περίπτωση, είπε, θα τη χρησιμοποιήσει με τροποποιήσεις ως έγγραφο για επιμόρφωση των στελεχών του.

Ψυχρολουσία ήταν για τον Λόφο, το ΥΠΕΞ αλλά και όλη την πολιτική ηγεσία οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα για τη στρατικοποίηση της Κύπρου που θα έχει «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για τη χώρα» και θα αναγκάσει τη Ρωσία «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο». Η άμεση αντίδραση του Νίκου Χριστοδουλίδη με το τηλεφώνημα στον ΥΠΕΞ Λαβρόφ, παλιό φίλο της Κύπρου ήταν και σωστή και λειτούργησε θετικά. Ωστόσο, το θέμα παραμένει ανοικτό και προκαλεί πονοκέφαλο που θα διαρκέσει σίγουρα μέχρι τον Ιανουάριο που ο Χριστοδουλίδης θα βρεθεί στη Μόσχα καλεσμένος του Ρώσου ΥΠΕΞ. Την ερχόμενη Παρασκευή ο Χριστοδουλίδης θα στείλει νέο, ξεκάθαρο μήνυμα φιλίας προς τον Λαβρόφ μέσω του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών που επισκέπτεται στην Κύπρο. Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί πριν από την αιφνίδια κρίση στις κυπρο-ρωσικές σχέσεις, αλλά ήρθε καπάκι και πολύ βολική για να προετοιμάσει τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Λαβρόφ.

Η στήλη, πάντως, επιβεβαιώθηκε πλήρως σε όσα εγκαίρως έγραψε για επικείμενη αναφορά του Τσίπρα στο Κυπριακό κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν. Ο Τσίπρας, όπως πληροφορούμαι, τα είπε και στον Πούτιν κατ’ ιδίαν αλλά και δημοσίων πολύ καλά. Επεσήμανε δηλαδή πως ο ίδιος είχε μιλήσει με τον Αναστασιάδη για το θέμα και πως δεν έχει λογική η θέση για στρατικοποίηση της Κύπρου την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Πολιτικός αναλυτής με τον οποίο συζήτησα το θέμα εξέφρασε μια απορία την οποία σας μεταφέρω: «Πώς συνέβη και δεν πήρε τηλέφωνο ο Αναστασιάδης τον φίλο του τον Πούτιν να ξεκαθαρίσει μια και καλή το τοπίο και να διαλύσει τα σύννεφα; Να του θυμίσει ότι η Κύπρος είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και ο ίδιος ο Πούτιν υποστήριξε, κάτι για το οποίο Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγόρησαν στο παρελθόν τον Αναστασιάδη;».

ΚΟΥΪΖ: Αληθεύει ότι κάποιοι στο ΔΗΚΟ ανάσαναν βαθιά μετά την παράταση που δόθηκε για συνεργασία με την Αλληλεγγύη για τις ευρωεκλογές; Κάποιοι ανησυχούν πολύ με την προοπτική συμπερίληψης της Ελένης Θεοχάρους στο ΔΗΚΟϊκό ψηφοδέλτιο και δεν το κρύβουν...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Ψάχνετε για ένα επείγον δάνειο; Έχω καλά νέα για εσάς! Προσφέρουμε δάνεια που κυμαίνονται ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  01:32

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X