ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:09
 

#PoliticsBlog Οι φωτιές του Ερντογάν και ο... ποιητής Κώστας Κληρίδης

= ΠΕΜΠΤΗ 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Διπλωματικό επεισόδιο πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στην Αθήνα προκάλεσε ο Ερντογάν με τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη του Α. Παπαχελά. Η επανάληψη της θέσης του για "ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης" προκάλεσε σοκ στην Αθήνα η οποία έσπευσε ενοχλημένη να δηλώσει πως μόνο με σεβασμό της αδιαπραγμάτευτης Συνθήκης της Λωζάνης μπορεί να οικοδομηθεί ειλικρινής συνεργασία των δύο χωρών...

Καλά ενημερωμένη πηγή μου από την Αθήνα με ενημέρωσε χθες βράδυ πως "οι διπλωματικές υπηρεσίες δεν χειρίζονται απλά ένα διπλωματικό επεισόδιο αλλά ζουν ένα πολιτικό θρίλερ". Όπως μου ανέφερε "υψηλός στόχος" της ελληνικής διπλωματίας είναι η ανασκευή των δηλώσεων που έκανε ο Ερντογάν, "κάτι που δεν φαντάζει καθόλου εύκολο και εφικτό"...

Στην ερώτησή μου αν μπορούμε να αναμένουμε κάποιες εξελίξεις για το Κυπριακό από την επίσκεψη Ερντογάν η απάντηση ήταν πολύ σύντομη: "Εδώ ο νεοσουλτάνος πριν καν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα δεν διστάζει να έρθει σε κατά μέτωπον ρήξη με την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, να αμφισβητήσει σχεδόν την ίδια την κρατική της υπόσταση, θα κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό; Εξάλλου έχει χίλιους δύο λόγους να βολευτεί με μια δήλωση υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου μετά τις εκλογές..."

 Πρώτο θέμα συζήτησης ήταν χθες σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια η δήλωση που έκανε ο Γενικός Εισαγγελέας προειδοποιώντας δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης να προσέχουν τι γράφουν και μεταδίδουν για τα emails που φέρονται να έχουν υποκλαπεί από ηλεκτρονικό λογαριασμό της Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου γιατί κινδυνεύουν με τρία χρόνια φυλάκιση! 

 Σε επίσημη ανακοίνωση που είχε κυκλοφορήσει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αναφερόταν ότι οποιεσδήποτε πράξεις είναι ενδεχόμενο να επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο τις δύο εν εξελίξει έρευνες για την υπόθεση της υποκλοπής και δημοσίευσης των ηλεκτρονικών δεδομένων της Εισαγγελέως Λοϊζίδου, δυνατόν να συνιστούν ποινικό αδίκημα που επισύρει φυλάκιση τριών χρόνων.

Ακολούθησε έντονη συζήτηση και αντίδραση από δημοσιογράφους η οποία οδήγησε σε ανακοίνωση από την Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) κατά του Γενικού Εισαγγελέα (χωρίς όμως να τον κατονομάζει), ότι υπό το πρόσχημα της ευνομίας και της ευταξίας δεν μπορεί να επιχειρείται συρρίκνωση ή παρεμπόδιση της ελευθεροτυπίας. "Η ελευθεροτυπία είναι ακρογωνιαίος λίθος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, ούτε απειλείται, ούτε εκφοβίζεται. Αντιθέτως διαφυλάσσεται και ενισχύεται από όλους τους θεσμούς σε μια ευνομούμενη πολιτεία" αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΚ. Στην κατάληξη μάλιστα της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι πρέπει να "αφεθεί η δημοσιογραφία να επιτελέσει απρόσκοπτα την αποστολή της".

 Ο Γενικός Εισαγγελέας ενοχλημένος από την ανακοίνωση επανήλθε με νέα δήλωση για να υποστηρίξει "ούτε απείλησα, ούτε εκφόβισα κανένα, απλά εξήγησα τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προστατεύονται οι διαδικασίες όπως ο νόμος ορίζει"..

 Η απορία που διατύπωσε χθες συνάδελφος, ο οποίος συζητούσε έντονα σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ήταν "ποια ήταν η αιτία της πρώτης παρέμβασης του Γενικού Εισαγγελέα;" και συνέχισε: "Τι ήθελε να μας πει ο... ποιητής; Γιατί αναφέρθηκε ονομαστικά και λεπτομερώς στον νόμο  -διατάξεις του Άρθρου 122 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154- σαν να μας κουνούσε το δάκτυλο; Τόσο πολύ μας αγαπά τους δημοσιογράφους και τόσο πολύ νοιάζεται να μην έχουμε περιπέτειες με τη δικαιοσύνη; Γι' αυτό και από την αρχή που έσκασε μύτη η αποκάλυψη για τα emails που αποδίδονται στην Λοϊζίδου βγήκε και μίλησε για έρευνες εναντίον όσων μεταδίδουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων;" 

"Περισσότερη αγάπη πεθαίνεις ή απλά οδηγείσαι στο δικαστήριο!" σάρκασε άλλος συνάδελφος για να προσθέσει: "Μεγάλη η αγάπη του Κωστάκη για τους δημοσιογράφους αλλά δεν είναι λίγο όψιμη; Γιατί δεν είχε την ίδια ευαισθησία και δεν έκανε την ίδια "φιλική" προειδοποίηση σε άλλες περιπτώσεις αποκάλυψης emails και στοιχείων;  Όχι μόνο για τη λίστα Λαγκάρντ και τα panama papers αλλά και για την πιο πρόσφατη υπόθεση με τα paradise papers που βγήκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα 186 Κυπρίων,εταιρειών και ατόμων; Αυτοί δεν έχουν ψυχή;"...

 ------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:47

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:46

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X