ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:34
 

#PoliticsBlog Το σκληρό ροκ στο Κυπριακό και στο προεδρικό

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η διαδικασία έγκρισης του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο εγκρίθηκε τελικά χθες, έπεισε όλους ότι το σκληρό ροκ για το Κυπριακό έχει αρχίσει. Και όσοι δεν είχαν πειστεί γι' αυτό, πείστηκαν με την ανακοίνωση των ΥΠΕΞ Κύπρο και Τουρκίας.
Το δικό μας ΥΠΕΞ χαιρέτισε αμέσως την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και έσπευσε να κάνει αναφορά στην επαναβεβαίωση σημαντικών περί Κύπρου ψηφισμάτων φανερώνοντας την αδημονία του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τον διορισμό της Λουτ.

Την ίδια ώρα το ΥΠΕΞ της Τουρκίας ενοχλήθηκε από το ψήφισμα και με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζοντας ότι οι διατυπώσεις που γίνονται στο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προδικάζουν ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί στο μέλλον για το Κυπριακό. "Για την Τουρκία δεν έχουν κανένα νόημα αυτές οι διατυπώσεις οι οποίες προδικάζουν το αποτέλεσμα των επαφών της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ και το μελλοντικό σχήμα των διαπραγματεύσεων. Αυτές οι απόψεις δεν συμβάλλουν με κανένα τρόπο στη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος" αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως η Τουρκία έδωσε τη συγκατάθεσή της για διορισμό της Λουτ με την υποσημείωση ότι "αυτός ο προσωρινός διορισμός δεν συνεπάγεται νέα έναρξη των διαπραγματεύσεων οι οποίες τελείωσαν το 2017".

Και το σημαντικότερο καταγράφεται στο τέλος της ανακοίνωσης: "Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε διαδικασία μπορεί να είναι επιτυχής στο επερχόμενο μέλλον, μόνο αν βασίζεται στις σύγχρονες πραγματικότητες στο νησί και στην εμπειρία που αποκτήθηκε από τις διαπραγματεύσεις εδώ και μισό αιώνα ή αν σκοπεύουν σε κατάλληλες προσδοκίες και αποτελέσματα."

Διπλωμάτης καριέρας με τον οποίο συζητούσα χθες βράδυ τις εξελίξεις μου έλεγε πως το σκληρό ροκ άρχισε εδώ και μήνες στο παρασκήνιο και προέβλεψε ότι η εξέλιξη της κατάστασης "θα είναι υποφερτή μόνο με ηρεμιστικά".
"Εάν η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ συνδυαστεί με την αποκάλυψη του Τσαβούσογλου κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ότι υπήρξαν ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων και τα Ηνωμένα Έθνη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Τουρκία συνεχίζει το βιολί της όχι μόνο σε ρυθμούς σκληρού ροκ αλλά φαίνεται να άρχισε και το χέβι μέταλ".

Ο ίδιος διπλωμάτης σχολίασε και τις θέσεις των κομμάτων και της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο έναρξης ενός νέου γύρου συνομιλιών. "Από τις ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων χθες στο Συνέδριο Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως η ελάχιστη προσέγγιση δεν υπάρχει ούτε μεταξύ μας. Εκεί κι αν παίζει σκληρό ροκ" ανέφερε και διερωτήθηκε: "Το πώς θα τα καταφέρουν να συνεννοηθούν οι πολιτικοί μας και να αρθρώσουν κοινό λόγο στις διαπραγματεύσεις είναι ένα ερώτημα για δυνατούς λύτες. Πώς μπορούμε να έχουμε ελπίδα εάν την ώρα που το ΑΚΕΛ που υποτίθεται ότι συμφωνεί με τον ΔΗΣΥ στον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού κατηγορεί μέσω του Άντρου Κυπριανού τον Πρόεδρο ότι από αυτόν θα εξαρτηθεί η επιτυχία ή όχι των επαφών της Λουτ;"

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X