ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Το... θαύμα του Έιντε, το Εκλογοδικείο και μια παρανομία...

= ΠΕΜΠΤΗ 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

"Ο Έιντε έκανε πάλι το θαύμα του" ήταν η αναφορά διπλωμάτη που παρακολουθεί από πολύ κοντά τα διαδραματιζόμενα στο Κυπριακό. Όπως μου ανέφερε χθες "η τηλεφωνική παρέμβαση Γκουτέρες που οδήγησε στην τριμερή της Νέας Υόρκης φέρει σφραγίδα και λογική Έιντε" ιδιαίτερα εάν αυτή συνδυαστεί με τη δήλωση του χαμογελαστού αστρολόγου ότι "η Τουρκία είναι έτοιμη για νέα Γενεύη χωρίς προϋποθέσεις"...

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να οδηγήσει όντως σε μια νέα Γενεύη. "Το ζητούμενο όμως είναι κατά πόσον αυτή η προοπτική μας φέρνει πιο κοντά σε λύση ή θα οδηγήσει σε μια λαθροβίωση των συνομιλιών με προκαθορισμένο το τέλος. Ποιες θέσεις άραγε θα εκφραστούν ενώπιον του Γκουτέρες; Κι αν υπάρξει νέα Γενεύη ποιος θα είναι αυτός που θα αλλάξει τις θέσεις του ο Αναστασιάδης ή ο Ακιντζί;" ήταν το κρίσιμο ερώτημα που έθεσε. 
 
Από τον Λόφο της Εξουσίας ακούω αντικρουόμενες τοποθετήσεις για τις εξελίξεις. Τις καταγράφω εν συντομία:  
Η μία αφορά την πρωτοβουλία Γκουτέρες την οποία ο Αναστασιάδης "βλέπει ως ευκαιρία για να θέσει ξανά τις θέσεις της πλευράς μας, χωρίς να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο". 
Η άλλη αφορά την βιασύνη του Ακιντζί να βγάλει προς τα έξω την σύγκληση της τριμερούς πριν αυτή καλά-καλά οριστικοποιηθεί και να λάβει την τελική της ημερομηνία. "Κάτι που δείχνει το άγχος της τουρκικής πλευράς να οικειοποιηθεί τις εξελίξεις", όπως μου ειπώθηκε.
Η τρίτη αφορά τον χώρο που θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση. Σύμφωνα με την πληροφόρησή μου δεν είναι σίγουρο κατά πόσον αυτή θα γίνει τελικά στο σπίτι του Γκουντέρες ή στην έδρα του ΟΗΕ...
 
Η ομόφωνη απόφαση του εκλογοδικείου να ακυρωθεί η έδρα της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό έφερε, όπως αναμενόταν τα πάνω-κάτω. 
Υπάρχει όμως ένα σημείο που συζητήθηκε ιδιαίτερα χθες σε πηγαδάκια νομικών και πολιτικών και στη Λεμεσό αλλά και στη Λευκωσία. Πρόκειται για τη γνωμάτευση που έδωσε ο Κωστάκης στον Έφορο Εκλογών αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές και υποδείκνυε να δοθεί η έδρα στον επόμενο της Αλληλεγγύης, όπως και έγινε, και ορκίστηκε βουλευτής ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. 
Κάποιοι νομικοί μίλησαν και για νομικό κενό το οποίο "μπορούσε να πληρωθεί κατ' αναλογίαν". Όπως όμως υποστήριξε πολύ γνωστός νομικός: "Το αποτέλεσμα είναι η Βουλή να παραμένει τώρα με 55 αντί 56 βουλευτές και κάποιους κομματάρχες να τρίβουν τα χέρια τους ενώ άλλοι να πίνουν σφηνάκια για να το ξεπεράσουν"...
Πάντως πηγές μου στα μεγάλα κόμματα μιλούσαν χθες για "σύγχυση άνευ προηγουμένου και αδυναμία χειρισμού της υπόθεσης" λόγω της απόφασης του εκλογοδικείου. "Γι' αυτό και δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις και όλοι αναμένουν να ξεκαθαρίσει το θέμα στις επόμενες λίγες μέρες" όπως μου ειπώθηκε.
Το οξύμωρο σύμφωνα με όσα μου ανέφερε πολιτικός από μεγάλο κόμμα, είναι "να έρχεται το εκλογοδικείο και να καταγράφει σε απόφασή του ως παράνομη μια πράξη που εφαρμόστηκε από τον Έφορο Εκλογής ύστερα από νομική γνωμάτευση που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα".
 
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για το ΓΕΣΥ. Η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας θα κρίνει κατά πόσον η μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας έχει μέλλον και θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Από τον Λόφο της Εξουσίας μαθαίνω πως ο Παμπορίδης "προετοιμάστηκε για όλα τα ενδεχόμενα και πήρε σαφέστατες οδηγίες από τον Αναστασιάδη για τα θέματα-αγκάθια".
Η πηγή μου επέμεινε πως χθες στο υπουργικό συμβούλιο ξοδεύτηκε αρκετός χρόνος για το θέμα και ο Παμπορίδης έχει πια ολοκληρωμένη την κυβερνητική πρόταση. Ωστόσο, σύμφωνα με την πηγή μου "τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεν αποκλείεται Παμπορίδης, βουλευτές και άλλοι ενδιαφερόμενοι να ζήσουν άλλο ένα επεισόδιο με βροντές και τραμουντάνες χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα για το ΓΕΣΥ". 
"Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα και τον Παμπορίδη και τον Ανασασιάδη είναι πως σε μια έντονη προεκλογική περίοδο το ΓΕΣΥ ενδεχομένως να πέσει ξανά θύμα μικροκομματικών και άλλων συμφερόντων", συμπλήρωσε...
 
 
 
--------------------------------------  
 


*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση