ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το τσουνάμι Αβέρωφ, ο μετεωρολόγος και ο Οζερσάι

= ΤΡΙΤΗ 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τελικά το τσουνάμι που ο Φούλης προέβλεψε να έρχεται το προκάλεσε ο ίδιος! Έγινε δηλαδή η ζωντανή εφαρμογή του ρητού "γίνε η αλλαγή που θέλεις να έρθει", που αποδίδεται στον Γκάντι.
Είναι αλήθεια πως τέτοιο τσουνάμι στις σχέσεις του Healthy με τον ΔΗΣΥ δεν προϋπήρξε. Και μένει μετέωρο το ερώτημα: Τι θα κάνει ο ΔΗΣΥ με ένα πρόεδρο της Δημοκρατίας που ο ίδιος εξέλεξε και με τις εκτιμήσεις του οποίου για το πιο σημαντικό θέμα του τόπου διαφωνεί;
Και ενώ πολλοί συζητούν και διερωτώνται πολλοί για τις πραγματικές αιτίες για το τσουνάμι-Αβέρωφ, όλοι καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα για τις συνέπειες. "Πολιτικά είναι πιο καταστροφικό και από το τσουνάμι της Ινδονησίας" σχολίαζε χθες Συναγερμικό στέλεχος επισημαίνοντας πως "το γυαλί ράγισε οριστικά".

Όπως υποστηρίζει "οι σχέσεις Αναστασιάδη-Αβέρωφ αντιγράφουν πια τις σχέσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί. Άσε που τελευταία ο Αβέρωφ βλέπει πιο συχνά τον Οζερσάι παρά τον Αναστασιάδη", δίνοντας γλαφυρά τη διάσταση της απόστασης και του "ραγίσματος".

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος "μπορεί ο Αναστασιάδης να χαρακτήρισε τον Αβέρωφ μετεωρολόγο στο χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο προσπαθώντας να ελαφρύνει το κλίμα αλλά το τσουνάμι δεν φεύγει με ανέκδοτα". Και μου αποκάλυψε πως απ' όσα είπε ο ίδιος ο Αβέρωφ, όταν ο Αναστασιάδης τον κάλεσε να τοποθετηθεί, διαφάνηκε πως "η διάσταση μεταξύ τους όχι μόνο υπάρχει αλλά έχει βγάλει και ρίζες".

Όπως μαθαίνω η έκπληξη που προκλήθηκε "στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ" από την κόντρα Αβέρωφ-Αναστασιάδη ήταν τεράστια. Ιδιαίτερα από το γεγονός ότι "η μεταξύ τους συνάντηση, στην παρουσία Χριστοδουλίδη, δεν φάνηκε αρκετή να κατευνάσει τους τόνους και τους ανθρώπους και η οργή βρήκε διέξοδο στα μικρόφωνα και στο Twitter."
Τι τελικά προκάλεσε το πολιτικό τσουνάμι δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο. Όπως ξεκάθαρο δεν είναι τι ζημιές θα καταγραφούν εάν και όταν επέλθει νηνεμία.


Κάποιοι βλέπουν κίνηση ματ του Φούλη με στόχο τις προεδρικές. Άλλοι βλέπουν προσπάθεια προσέγγισης με το ΑΚΕΛ με παράπλευρα γι' αυτόν πολιτικά οφέλη. Άλλοι πάλι μιλούν για την ειλικρινή του έγνοια να προειδοποιήσει την κοινή γνώμη για όσα προβλέπει πως θα έρθουν.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που προειδοποιούν πως οι εξελίξεις με τη μορφή που έχουν πάρει έναν και μόνο ευνοούν: Τον Νικόλα.

Οι αναλύσεις για τις συνέπειες του τσουναμιού είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολούν για όλο το χειμώνα και στον Αβέρωφ αναγνωρίζεται ξανά η ικανότητα να παράγει πολιτική.
Ωστόσο την άμεση επικαιρότητα άρχισε να απασχολεί και ένα άλλο τριπλό ερώτημα: Συναντήθηκαν τελικά στη Νέα Υόρκη οι Αναστασιάδης-Τσαβούσογλου; Κι αν δεν συναντήθηκαν πως αντάλλαξαν απόψεις; Ποιος ήταν άραγε ο κομιστής;

Είναι αλήθεια πως ο Πρόδρομος τα θαλάσσωσε αρκετά στην προσπάθεια του να απαντήσει τα ερωτήματα αυτά. Αλλά κι αυτός όσα του λένε μπορεί να πει...

Εκτός από το μετεωρολόγος στη συλλογή... ιδιοτήτων του Φούλη προστέθηκε από προχθές και το "πολιτικός μηχανικός". Αφορμή η συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Καθημερινή και η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση της Μαρίνας Οικονομίδου για το Κυπριακό: Συνεπώς τι προτείνετε;
"Για μένα ισχυρή ομοσπονδία είναι αυτή που έχει όσες εξουσίες χρειάζονται για να διασφαλίζεται η μία κυριαρχία, η μία διεθνής προσωπικότητα και ιθαγένεια. Όταν ζεις σε ένα σπίτι, αν θέλεις πράγματι μία κοινή οροφή που σε αυτή την περίπτωση είναι η ομοσπονδία- αν τη φορτώσεις πολύ θα πέσει και θα σε πλακώσει. Θέλουμε να είναι τόσο ισχυρή ώστε να αντέχει στις βροχές και στα χιόνια αλλά όχι τόσο βαριά που να μην την σηκώνει το κτίριο."

Μετά το χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο οι εθνοσύμβουλοι ετοιμάζουν τις προτάσεις που τους ζήτησε ο Healthy για την "αποκεντρωμένη" ή "χαλαρή" ομοσπονδία. Η επόμενη συνάντησή τους είναι προγραμματισμένη για τις 23 Οκτωβρίου. Δύο τουλάχιστον από αυτούς, όπως με ενημέρωσε πηγή μου, "έφυγαν αφρισμένοι από τη συνάντηση και ως τέτοιοι ή και χειρότεροι αναμένεται να επιστρέψουν".



----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση