ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

2015: Η χρονιά που η ανθρωπότητα έκανε πισωγύρισμα

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

2015: Η χρονιά που η ανθρωπότητα έκανε πισωγύρισμα

Αυτές οι μέρες προσφέρονται για απολογισμούς. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα μ’ αρέσουν οι απολογισμοί. Τους βλέπω κάτι σαν «συμψηφισμό», σαν ένα «ταμείο» που προσπαθούμε να μην είναι «μείον».
Το 2015 που μόλις αποχαιρετήσαμε δυστυχώς βρίσκει την ανθρωπότητα πολύ «μείον» . Ήταν μία χρονιά που ο κόσμος έκανε πισωγύρισμα. Ένα ολέθριο πισωγύρισμα, που ανέβασε και πάλι συρματομπλέγματα στην καρδιά της Ευρώπης, σκόρπισε τον θάνατο στο Παρίσι και αλλού και άφησε το άψυχο κορμάκι του Αϊλάν στα παράλια της Τουρκίας να μας θυμίζει ότι είμαστε το πιο αυτοκαταστροφικό είδος στον πλανήτη.

Είμαστε ικανοί να γυρίσουμε στον μεσαίωνα; Δυστυχώς, φαίνεται ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή λόγω κάποιων θρησκευτικών αντιλήψεων και του φόβου να επιστρέψει στο παρελθόν.

Το 2015 ζήσαμε την απόλυτη επιβεβαίωση του Χάντιγκτον και της θεωρίας του για τη σύγκρουση των πολιτισμών, την οποία διατύπωσε στη δεκαετία του 90’ μετά από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Με την παγκοσμιοποίηση που θα έφερνε το «τέλος της ιστορίας», όπως προέβλεψε ο μαθητής του Χάντιγκτον, Φράσις Φουκουγιάμα, τελικά μετά από αδέξιες και αλαζονικές κινήσεις της Δύσης που ήταν απόρροια της νίκης της πάνω στο κομμουνιστικό σύστημα, φτάσαμε στη φανατική αντιστράτευση του Ισλάμ απέναντι στο δυτικό σύστημα ζωής.
Το 2008 είχα πάει στην Τεχεράνη στο Ιράν. Κάποιοι Πέρσες φίλοι μου με πήγαν σε ένα πολύ καλό ιταλικό εστιατόριο. Εκεί μου εξήγησαν ότι το συγκεκριμένο εστιατόριο άνοιξε και πάλι εκείνες τις μέρες μετά από ένα μήνα που ήταν υποχρεωτικά κλειστό. Ο λόγος για την ποινή; Τα γκαρσόνια φόραγαν γραβάτες, οι οποίες θεωρούνται σημάδι του δυτικού πολιτισμού και απαγορεύονται.

Όλοι οι ιστορικοί και οι αναλυτές της πορείας της ανθρωπότητας συμφωνούν, πάντως: η ιστορία κάνει κύκλους. Υπάρχει ο φόβος ότι ο μεγάλος κύκλος της ιστορίας που ξεκίνησε την επομένη της κατάρρευσης του τείχους του Βερολίνου και έφερε όλες αυτές τις δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητα σχεδόν όλων των κατοίκων του πλανήτη μας ίσως τώρα αρχίζει να κλείνει.

Τι σημαίνει αυτό το εφιαλτικό σενάριο αν επαληθευτεί; Μία αυξανόμενη εσωστρέφεια στο εσωτερικό της Ευρώπης, νέα συρματοπλέγματα, νόμους του φόβου που θα καταστρατηγήσουν κάθε ιδιωτικότητα και σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα, αύξηση του εθνικισμού και των ακροδεξιών οργανώσεων, ξενοφοβία και εμπέδωση ότι ζούμε σε ένα επισφαλές περιβάλλον. Σε συνδυασμό με τους οικονομικούς τριγμούς που ακόμα υπάρχουν στον ευρωπαϊκό νότο και το «τσουνάμι» εκατομμυρίων προσφύγων, απόρροια της «Αραβικής Άνοιξης» , έχουμε μπροστά μας ένα σχεδόν πανομοιότυπο σκηνικό με αυτό που είχε ο κόσμος πριν από την έκρηξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Το μεγαλύτερο, όμως, πισωγύρισμα είναι το όνειδος της ανθρωπότητας που είδαμε, πλέον, δίπλα μας μέσα στο 2015. Οι πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες αραβικές χώρες, που κυνηγημένοι βρέθηκαν στην πολιτισμένη Ευρώπη και ξύπνησαν τα ξενοφοβικά της αντανακλαστικά.

Μία παροιμιώδη αποτυχία της Δύσης και αποτέλεσμα της μη στρατηγικής και μακρόπνοης πολιτικής της. Πόσο κοντόφθαλμοι μπορεί να ήταν οι ηγέτες που δεν συνυπολόγισαν και δεν προέβλεψαν τα εκατομμύρια προσφύγων όταν αποφάσισαν να ανακατευτούν στα εσωτερικά της Συρίας, της Λιβύης, του Αφγανιστάν...
Με αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα που συναγωνίζεται σε αργούς ρυθμούς και τη χελώνα, αποφάσισαν να αποφασίσουν τώρα να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη εξόδου από τη συριακή κρίση. Γελοία πράγματα.

Αν η συλλογική μνήμη και γνώση είναι ένα πολύτιμο αγαθό που η ανθρωπότητα απέκτησε μέσα από τα χιλιάδες χρόνια εξέλιξής της, τώρα είναι η στιγμή να το αξιοποιήσει για να αποτρέψει την επανάληψη της κακής μας ιστορίας. Δεν αντέχει ο κόσμος ένα τόσο μεγάλο πισωγύρισμα. Έχουμε δει πόσα και τι μπορούμε να καταφέρουμε, δεν μπορεί ο φόβος και η εσωστρέφεια να μας μπλοκάρουν για ακόμη μία φορά. Αν η ιστορία κάνει κύκλους όπως και η ζωή, θα πρέπει να φροντίσουμε ο επόμενος κύκλος να είναι καλύτερος. Ήδη οι αποφάσεις στο Παρίσι ήταν ένα θετικό σημάδι. Από τα λίγα πράγματα που πήγαν μπροστά μέσα στο 2015.
Ό,τι δεν προχωράει, πεθαίνει, και αυτή η γενιά της ανθρωπότητας πρέπει μέσα στο 2016 να αποδείξει ότι μπορεί να προχωρήσει και όχι να πεθάνει μέσα στη στασιμότητα.

Καλή χρονιά!
Υ.Γ. Να δούμε και κάποια θετικά σημάδια για την Κύπρο. Η κοινωνία προχώρησε με την κυπριακή Βουλή να ψηφίζει το σύμφωνο συμβίωσης και το νομοσχέδιο για τη λεκτική βία με τις γραφικές εξαιρέσεις, φυσικά. Επίσης, το Κυπριακό μάς δίνει ελπίδα για το 2016, ενώ η οικονομία φαίνεται να βγαίνει από τον μαύρο κύκλο της ύφεσης και ανοίγει έναν νέο κύκλο ανάπτυξης.

X