ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όταν η πολιτική έχει ουσία

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ

Έβλεπα τον Κύπριο επίτροπο στην Ε.Ε. κ. Χρήστο Στυλιανίδη να πρωταγωνιστεί στα δελτία ειδήσεων του Euronews πριν από λίγες μέρες και χαιρόμουν που ευτυχώς ακόμα υπάρχουν Κύπριοι πολιτικοί που μας κάνουν περήφανους, επειδή πολύ απλά κάνουν αυτό που θα έπρεπε κάποιος πολιτικός να έχει ως σκοπό: να παράγει πολιτική και να είναι ωφέλιμος στην κοινωνία.

Ξέρω ότι πλέον ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να μην τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά σε ένα πολιτικό σύστημα και μία κοινωνία που βλέπουμε διάφορους άσχετους και ακατάλληλους να χρησιμοποιούν την εκάστοτε «καρέκλα» ή εξουσία που τους δίνεται ως σκαλοπάτι για τις φιλοδοξίες τους, το να βλέπεις κάποιον να παράγει σοβαρή πολιτική, εκπλήσσει ευχάριστα.
Ο Κύπριος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. ανέλαβε πρωτοβουλία στο πλαίσιο της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη αυτό τον καιρό και ιδιαίτερα η Ελλάδα. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει βρεθεί σε πραγματικά δύσκολη θέση, αφού η Ελλάδα από χώρα transit των προσφύγων, τελικά μετατρέπεται σε ένα απέραντο στρατόπεδο. Μετά από την απαράδεκτη μονομερή απόφαση της Αυστρίας, Κροατίας, Σλοβενίας και άλλων χωρών να κλείσουν τα σύνορα, χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Το σχέδιο και η βοήθεια που εξήγγειλε ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι μία «σανίδα» σωτηρίας στην Ελλάδα, που αντιμετωπίζει προβλήματα σε μια διάσταση 360ο που κάνουν την ήδη βεβαρημένη από την οικονομική κρίση κατάσταση ανυπόφορη.


Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα στο μεταναστευτικό για όλη την Ευρώπη. Η πρώτη σημαντική πολιτική πράξη του Κύπριου επιτρόπου αποδεικνύει πλέον ότι η Διαχείριση Κρίσεων μπορεί να λάβει χώρα και εντός των συνόρων της Ε.Ε. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα στο μεταναστευτικό. Μέχρι τώρα η Ευρώπη και συγκεκριμένα η επιτροπή για τη Διαχείριση Ανθρωπιστικών Κρίσεων δραστηριοποιείτο εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, παράδειγμα η πρόσφατη κρίση του Έμπολα στην Αφρική ή η βοήθεια στους πρόσφυγες της Συρίας στους καταυλισμούς της Ιορδανίας. Αφού, όμως, η «φωτιά» ήρθε πλέον στο «σαλόνι» της Ευρώπης, ο Στυλιανίδης είχε την ευφυΐα και την ευελιξία να αλλάξει τους όρους και «φωτογραφίζοντας», αλλά όχι κατονομάζοντας την Ελλάδα, πάει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής και θα ζητήσει να περάσει το σχέδιο έτσι ώστε να δίνεται ανθρωπιστική βοήθεια και εντός της Ευρώπης όπου χρειάζεται. Δηλαδή… στην Ελλάδα. Ήδη υπάρχει ένα έτοιμο πακέτο 700 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2016-2018, που θα δοθεί στην Ελλάδα μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο ανακουφίζοντας σημαντικά τη χώρα.

Εάν αντιπαραβάλουμε αυτή την πραγματική παραγωγή πολιτικής με τα διάφορα φαιδρά και τις αστειότητες που βλέπουμε και βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και μας θυμώνουν και απογοητεύουν, θα δούμε γιατί μας κάνει θετική εντύπωση η όλη πρωτοβουλία και δραστηριοποίηση του Κύπριου επιτρόπου. Δεν είναι το θέμα ο Στυλιανίδης και αν τον συμπαθεί ή όχι κάποιος. Έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που αναδεικνύονται μέσα από το έργο τους και όχι λαϊκισμούς και τερτίπια. Το να χαράξει πολιτική και να πάρει μία τέτοια πρωτοβουλία σε ένα τόσο φλέγον θέμα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ο Κύπριος επίτροπος, δεν ανυψώνει τον ίδιο, αλλά τη χώρα του και μεγαλώνει το ανάστημα της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υ.Γ. Για να συνεχίσουμε με θετικές ειδήσεις, αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» στους 30 μαθητές του λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου και στη δασκάλα τους Πόπη Νικολάου για το πρώτο βραβείο που απέσπασε το έργο τους «immigrants» ανάμεσα σε μία λίστα 22.000 έργων στο 2016 Saatchi Gallery/ Deutsche Bank Art Prize. Αν αναλογιστούμε, επίσης, ότι πρόκειται για παιδιά από ένα προάστιο-χωριό της Λεμεσού και που στην πλειονότητά τους προέρχονται από οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, τους αξίζει ένα τεράστιο «Μπράβο» από όλη την κοινωνία. Κυρίως γιατί μας έκαναν να ελπίζουμε και πάλι για το μέλλον αυτού του τόπου. Εύγε!

 

 

 

X