ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:05
 

Η «μπανανόφλουδα» του Χαμπιαούρη

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Ο δρ Κώστας Χαμπιαούρης στη θέση του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ήταν μια επιλογή του Προέδρου Αναστασιάδη που προκάλεσε δυσαρέσκεια σε κάποιους, ενώ κάποιοι άλλοι την υποδέχτηκαν με επιφύλαξη. Ανάμεσά τους κι εγώ ως σκεπτόμενος και ενεργός πολίτης αυτής της χώρας. Το βιογραφικό του είναι αρκετά πλούσιο . Έχει ζήσει μια ολόκληρη ζωή στην εκπαίδευση. Όμως το να διορίζεται ένας υπηρεσιακός στο νευραλγικό πόστο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι δίκοπο μαχαίρι. Δεν μπορείς να κάνεις τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν όταν ο ίδιος είσαι μέρος αυτού του συστήματος που υπάρχει σήμερα. Πώς θα έρθει σε σύγκρουση με συμφέροντα που πολλές φορές ταυτίζονται με τα δικά του; Οι προσωπικές του συμπάθειες και αντιπάθειες στα τόσα χρόνια υπηρεσίας του στη εκπαίδευση επίσης υπάρχουν κάνοντας πιο δύσκολη την αποστολή του.

Όμως κάθε άνθρωπος χρειάζεται μια περίοδο χάριτος και φυσικά να κριθεί από το αποτέλεσμα και το έργο του. Πάνω κάτω αυτά έγραφα πριν από μερικές εβδομάδες μέσα από αυτή τη στήλη . Θα προτιμούσα στο Υπουργείο Παιδείας έναν άνθρωπο με όραμα και out of the box παρά ένα δημόσιο υπάλληλο καριέρας. Όμως η πρώτη απόφαση του κυρίου Χαμπιαούρη να προχωρήσει τόσο άμεσα τη σύσταση του Υφυπουργείου Πολιτισμού ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη κάτι που με έκανε να σκεφτώ ότι όντως μπορεί να κάνει την έκπληξη. Του απέδωσα τα εύσημα λοιπόν πριν από λίγες εβδομάδες . Όμως δυστυχώς ο υπουργός έπεσε – προφανώς άθελά του και λόγω επικοινωνιακής απειρίας – σε γκάφα ολκής , η οποία εξέθεσε τον ίδιο και έφερε σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που τον επέλεξε προσωπικά . Κύριε υπουργέ οι συμβολισμοί και η σημειολογία των δηλώσεων και των πράξεών σας είναι πλέον πολύ σημαντικές και θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός και να αποφεύγετε τις «μπανανόφλουδες». Πρώτο: κακώς επιλέξατε να επισκεφθείτε στα γραφεία του το ΕΛΑΜ λες και ζείτε σε άλλη χώρα και δεν ξέρετε το τι πρεσβεύει το συγκεκριμένο ακροδεξιό κόμμα.

Το ότι βρίσκεται στη Βουλή δεν αποτελεί δικαιολογία. Υπάρχουν πολλά ανάλογα παραδείγματα στην παγκόσμια ιστορία που θα αποφύγω να κατονομάσω αλλά φαντάζομαι τόσο μορφωμένος άνθρωπος που είστε ξέρετε τι εννοώ. Θα έπρεπε να αντιληφθείτε εκ των προτέρων τον συμβολισμό της επίσκεψής σας. Αν ήθελε ενημέρωση το ΕΛΑΜ ας ερχόταν στο γραφείο σας. Δεύτερον: αφού πήγατε που πήγατε δεν είχατε έννοια για το τι θα δηλώνατε εξερχόμενος ; Αυτό το «μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και αρχές» ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσαν αρνητικούς συνειρμούς και δικαιολογημένα. Η θέση σας δεν είναι για δημόσιες σχέσεις ούτε για επισκέψεις αβρότητας. Είστε εκεί για να παραγάγετε έργο με όραμα σε ένα τόσο δύσκολο πεδίο όπως η παιδεία. Όταν βρεθείτε σύντομα με τους ομολόγους σας π.χ. της Γαλλίας ή της Ελλάδας και τους πείτε για την επίσκεψη στο ΕΛΑΜ και τις δηλώσεις σας δεν νομίζω ότι θα αφήσετε πολύ θετικές εντυπώσεις πολύ απλά επειδή οι αντίστοιχοι ευρωπαίοι υπουργοί δεν θα έκαναν κάτι αντίστοιχο . Δεν χρειάζεται να είστε αρεστός στα κόμματα ούτε στα διάφορα οργανωμένα σύνολα ή συμφέροντα. Χρειάζεται να κάνετε έργο. Αφήστε τις επισκέψεις που δυστυχώς τόσο εύκολα σας εξέθεσαν και ασχοληθείτε με τα σοβαρά προβλήματα της παιδείας.

Για όσους αντέδρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το πρώτης ανάγνωσης επιχείρημα : «Ε καλά τι σας πείραξε δηλαδή; Τι είπε ο υπουργός; Για τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Τι θέλατε να πει;»... ας μάθουν ότι στην παιδεία και την εκπαίδευση δεν πρέπει η «πυξίδα» να είναι η θρησκεία ή η οποιαδήποτε θρησκεία (άλλωστε στην Κύπρο έχουμε ορθόδοξους, λατίνους, μαρωνίτες, αρμένιους και φυσικά μουσουλμάνους ) – θα χωρίζουμε τους μαθητές ανάλογα με τη θρησκεία τους; Η «πυξίδα» θα πρέπει να είναι η επιστήμη και το να βγάζουμε ανθρώπους που θα ξέρουν πώς να γίνουν ευτυχισμένοι (βασικός πυλώνας του Νο1 εκπαιδευτικού συστήματος διεθνώς - του φινλανδικού). Επίσης, έτσι πολύ απλά και σταράτα: λατρεύω την Ελλάδα, τα ιδεώδη και τις αξίες της. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Γι’ αυτό γνωρίζω συνειδητά πως «ό,τι είναι ελληνικόν είναι και ταυτόχρονα οικουμενικόν». Τα υπόλοιπα είναι αφηγήματα πρώτης ανάγνωσης δυστυχώς. Κύριε υπουργέ αναμένουμε έργο και όραμα χωρίς άλλες «μπανανόφλουδες».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44
X