ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η χρυσή ευκαιρία του Αναστασιάδη

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Ο λαός μίλησε και αποφάσισε την περασμένη Κυριακή. Έδωσε τελικά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ισχυρή εντολή που ζητούσε. Η νίκη του Λεμεσιανού πολιτικού ήταν μεγαλειώδης αν σκεφτεί κανείς ότι μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης, το κούρεμα, μνημόνιο και την αναμενόμενη φθορά της εξουσίας, ο Πρόεδρος πήρε μόλις 1,5% λιγότερο από το 57,48% του 2013 όταν τον υποστήριζε και το επίσημο τότε ΔΗΚΟ (που το μεγαλύτερο μέρος του είναι εκτός κόμματος σήμερα). Πρόκειται και για μια πολιτική και ηθική νίκη του Νίκου Αναστασιάδη αφού ξεπέρασε – τουλάχιστον στα εκλογικά αποτελέσματα – τον μέντορά του, τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη. Αν θυμάστε ο μέγιστος πολιτικός του τόπου είχε εκλεγεί με πολύ μικρότερα ποσοστά ειδικά το 1993, όταν κέρδισε στο νήμα τον Γιώργο Βασιλείου.

Τώρα όμως τι για τον Νίκο Αναστασιάδη; Την επόμενη της πρώτης εκλογής του, τον Φεβρουάριο του 2013, είχα γράψει ότι του ταίριαζε ο τίτλος δημοσιεύματος αγγλικού εντύπου αμέσως μετά την εκλογή της Μάργκαρετ Θάτσερ στην εξουσία που συνοψιζόταν στην προτροπή «και τώρα κυβέρνα» (now govern)... Όμως με την τόσο δύσκολη αρχή της πρώτης θητείας του όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, κάτι που δεν αντιμετώπισε κανένας άλλος Πρόεδρος ποτέ προηγουμένως, το μνημόνιο και την κακή ψυχολογία, ο Νίκος Αναστασιάδης εύλογα δεν μπορούσε να κυβερνήσει όπως ήθελε ή σχεδίαζε. Τώρα όμως μετά από τέτοιο θρίαμβο κι ενώ ο λαός τον εμπιστεύθηκε χωρίς να έχει την επίσημη στήριξη κάποιου άλλου κόμματος πέρα από τον ΔΗΣΥ, έχει μια μοναδική ιστορικά ευκαιρία που δεν πρέπει να χαραμίσει.

Κανείς άλλος Πρόεδρος δεν ήταν τόσο «απελευθερωμένος» από υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απέναντι σε άλλο ή άλλα κόμματα. Κανείς άλλος δεν πήρε τόσο ξεκάθαρη εντολή σε επανεκλογή, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες... Ιδού πεδίον λαμπρό λοιπόν για τον Νίκο Αναστασιάδη... θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει; Θα προχωρήσει σε τομές και ρήξεις που θα εκσυγχρονίσουν το κράτος και την κοινωνία μας; Ή θα κρυφτεί πίσω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και θα αποφύγει να συγκρουστεί φοβούμενος τον λαϊκισμό ή το πολιτικό κόστος ή είναι αποφασισμένος να αφήσει τη σφραγίδα του στην ιστορία; Θα συμπεριφερθεί σαν ηγέτης ή σαν κομματάρχης; Θα είναι πρωτοπόρος και θα εμπνεύσει ή θα διεκπεραιώσει απλά αυτή την πενταετία για να μη ζοριστεί ψυχολογικά και σωματικά; Ο Πρόεδρος βιώνει αυτή τη στιγμή το καλύτερο σενάριο για τον ίδιο.

Είναι πανίσχυρος και απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Με το 56% του λαού έχει το απόθεμα του πολιτικού κεφαλαίου για να προχωρήσει με τολμηρά βήματα (άλλωστε «σταθερά βήματα μπροστά» δεν ήταν το προεκλογικό του σλόγκαν;) στην οικονομία, το ΓΕΣΥ, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και φυσικά στο Κυπριακό. Κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει. Φυσικά, υπάρχει ο σκόπελος της βουλής απ’ όπου πρέπει να περνούν τα νομοσχέδια, αλλά ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει αποδειχθεί πολύτιμος συνεργάτης σε αυτό τον τομέα. Χωρίς κανένα επίσημο «συνεργάτη» στην κυβέρνηση από τα πολιτικά κόμματα, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνει διάφορες «μανούβρες» αντάξιες σεναρίου του House of Cards. Η σημερινή ισχυρή θέση του Αναστασιάδη είναι ακόμη πιο σημαντική για το εθνικό μας θέμα.

Μόνο ένας Πρόεδρος στη θέση του Αναστασιάδη έχει την ευχέρεια να κάνει τολμηρές κινήσεις στο Κυπριακό. Το πολιτικό κόστος, οι φωνές και οι αντιδράσεις δεν πρέπει να τον απασχολούν αυτή τη στιγμή. Χωρίς να έχει πλέον το άγχος της επανεκλογής αυτό που πρέπει να τον ενδιαφέρει είναι να αφήσει τη σφραγίδα του και το κληροδότημα σε μια Κύπρο καλύτερη απ αυτήν που παρέλαβε. Όχι για αυτούς που τον ψήφισαν τώρα αλλά για τις επόμενες γενιές. Όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης έχει να αναμετρηθεί με την ιστορία και τον εαυτό του. Αυτό είναι ένα ραντεβού που δεν πρέπει να χάσει γιατί μόνο έτσι θα κερδίσει η Κύπρος.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50
X