ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ-Τουρκία: Σχέσεις οργής;

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

«Τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα» - Λόρδος Palmerston 1784-1865, Βρετανός πρωθυπουργός.

Το πιο πάνω το επανέλαβε κάποιες δεκαετίες αργότερα και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος εκμεταλλευόμενος στο μέγιστο την πιο πάνω αντίληψη κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την Ελλάδα.

Τη συγκεκριμένη φράση είναι καλό να τη θυμόμαστε κι εμείς είτε πρόκειται για πολιτικούς πρώτης γραμμής είτε για την κοινή γνώμη που κατά καιρούς φαντασιώνεται διάφορους «σωτήρες» ή «τιμωρούς» της Τουρκίας από το εξωτερικό. Προς μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη και απογοήτευση, ο θερμός «εναγκαλιασμός» της Τουρκίας και της Ρωσίας τον τελευταίο καιρό κορυφώθηκε με την πώληση των υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το όπλο αυτό δυστυχώς αλλάζει εις βάρος της Ελλάδας την όποια ισορροπία δυνάμεων υπήρχε μέχρι σήμερα. Πρόσφατα έβλεπα ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Designated Survivor» με τον Κίφερ Σάδερλαντ.

Είναι μια σειρά που διαδραματίζεται στον «Λευκό οίκο» και όπως ίσως θα προσέξατε όσοι παρακολουθείτε αντίστοιχες τηλεοπτικές σειρές όπως το «House of Cards» και το «Scandal», πολλές φορές οι σεναριογράφοι εμπνέονται από την πραγματικότητα και την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα. Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο λοιπόν ο Τούρκος «πρόεδρος» επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον προκάλεσε επεισόδια με διαδηλωτές, απείλησε για απόσυρση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ εάν ο «Πρόεδρος» δεν του παρέδιδε τον πολιτικό του αντίπαλο που εργαζόταν σε Αμερικάνικο πανεπιστήμιο και που οργάνωσε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του στην Τουρκία.

Όπως αντιλαμβάνεστε δεν κουράστηκαν και πολύ οι σεναριογράφοι. Έτοιμο το βρήκαν το σεναριάκι. Η πραγματικότητα δεν φαίνεται να απέχει και πολύ και ήδη έχει περιπλακεί ακόμη περισσότερο. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μετακινήσει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και το «αντάρτικο» της Άγκυρας και του Ερντογάν που πρωτοστάτησαν εναντίον των ΗΠΑ στον ΟΗΕ έχει φέρει τις δύο χώρες στα άκρα. Ο Ερντογάν παίζει το «χαρτί» της Ρωσίας και της στρατηγικής θέσης της Τουρκίας και θεωρεί ότι μπορεί να το τραβήξει όσο θέλει και να εκβιάσει τον Τραμπ. Αυτό είναι μιας πρώτης ευκαιρίας για την Ελλάδα και την Κύπρο να το εκμεταλλευτεί.

Ήδη υψηλόβαθμοι Αμερικανοί στρατιωτικοί με δηλώσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι μετά την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, ίσως να μην προχωρήσει η παραγγελία των «στελθ» F35 για την τουρκική πολεμική αεροπορία. Αυτό θα είναι μια πολύ θετική και σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα και την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Επίσης, οι Αμερικανοί προχωρούν σε παραχώρηση μεγάλων ποσοτήτων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα και το άνοιγμα Τσίπρα και Πάνου Καμμένου προς τις ΗΠΑ είναι ήδη πέρα κάθε προσδοκίας.

Φυσικά, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Όσον αφορά στα καθ’ υμάς, αυτή η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ που χειροτέρευσε λόγω Ιερουσαλήμ μπορεί να «διαβαστεί» με δύο τρόπους. Η Ουάσιγκτον δεν έχει πλέον τόσο ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα, αφού θεωρεί τον Ερντογάν έναν ανεξέλεγκτο παράγοντα, κάτι που θα είναι αρνητικό σε μια στιγμή κρίσης τύπου Ίμια, είτε με την Ελλάδα είτε με την Κύπρο. Από την άλλη με διάφορους τρόπους για να πάει κόντρα στην Τουρκία θα μπορεί με τον τρόπο της να ελέγξει τα πράγματα, είτε με διακριτικές κινήσεις του πολεμικού της στόλου στη Μεσόγειο είτε με διπλωματικές κινήσεις, ώστε να κάνει σαφές στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και παρακώλυση των εργασιών των ξένων εταιριών θα τη βρει απέναντι.

Η αλήθεια είναι ότι και η πολιτική που ακολούθησε η κυπριακή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με το διεθνές προφίλ που καλλιέργησε έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολο στην Τουρκία να μετουσιώσει τις απειλές της. Η Κύπρος και ο Νίκος Αναστασιάδης αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο αξιόπιστος εταίρος για τους ξένους από τον απρόβλεπτο Ερντογάν.

Το θέμα είναι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα να είναι προετοιμασμένες να κεφαλαιοποιήσουν και να επωφεληθούν από αυτό το συνεχές μεταβαλλόμενο πεδίο γεωστρατηγικών συμφερόντων που αυτή τη στιγμή φαίνεται να εξελίσσεται θετικά για μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X