ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:01
 

Με ποιους θα κυβερνήσουν;

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Σε μία εβδομάδα θα οδηγηθούμε στις κάλπες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Βιώνουμε ήδη έναν υποτονικό προεκλογικό αγώνα που περισσότερο γίνεται μέσα από τα social media και όπως δείχνουν και οι διάφορες έρευνες το ενδιαφέρον του κόσμου είναι χαμηλό. Από την άλλη σε μια πρόσφατη έρευνα του ΡΙΚ, φαίνεται ότι η συμμετοχή θα είναι αρκετά μεγάλη και η αποχή μικρότερη από αυτή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Λογικό. Ο ανώτατος άρχοντας του τόπου είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γι’ αυτό οι προεδρικές εκλογές είναι πάντα Νο1 σε ενδιαφέρον και συμμετοχή.

Εκ προοιμίου οι προεδρικές εκλογές και ο προεκλογικός αγώνας φαίνεται προσωποπαγής. Έχει να κάνει με τα πρόσωπα, τους διεκδικητές του προεδρικού θώκου. Γι’ αυτό τον λόγο και πολύ σωστά οι δημοσκόποι έχουν εντάξει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις έρευνές τους που αφορούν στην αξιολόγηση των ικανοτήτων τους και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους.

Όμως μια εβδομάδα πριν πάμε στην κάλπη πιστεύω θα ήταν καλό να δούμε τη γενική εικόνα. Δεν είναι μόνο ο υποψήφιος που μετρά αλλά και με ποιους ανθρώπους θα κυβερνήσει εάν εκλεγεί. Έχει τη σοφία να επιλέγει ικανά και σοβαρά στελέχη γύρω του κάτι απαραίτητο για έναν πρόεδρο; Πολύ φοβάμαι ότι συγκεκριμένη ή συγκεκριμένες υποψηφιότητες έχουν μεγάλες αδυναμίες σε αυτό τον τομέα. «Μαθητευόμενοι» μάγοι και διψασμένοι διεκδικητές της εξουσίας δεν ήταν ποτέ καλοί συμβουλάτορες. Ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 4 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει δίπλα του σοβαρούς και ικανούς ανθρώπους που θα πάνε τον τόπο μπροστά και όχι κάποιους που δεν έχουν δουλέψει σχεδόν ποτέ στη ζωή τους και ονειρεύονται τη δύναμη της εξουσίας για το δικό τους προσωπικό συμφέρον. Είναι πολύ σοβαρός παράγοντας αυτός για την απόφαση μπροστά στις κάλπες της επόμενης και μεθεπόμενης Κυριακής. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει φυσικά το πλεονέκτημα, αφού σύμφωνα με τις έρευνες η οικονομία μετράει κατά 77% για τους ψηφοφόρους και ο Κύπριος βλέπει πώς παρέλαβε την οικονομία και που την έχει φέρει.

Ό,τι και να ισχυριστούν οι αντίπαλοί του σε αυτή την εκλογική κούρσα και όπως και να προσπαθήσουν να αποδομήσουν τις επιτυχίες στην οικονομία, ο κόσμος αυτά τα «μετράει» από τη δική του καθημερινότητα. Όταν η ανεργία πηγαίνει από το 16,2% στο 10,3% και όταν το ΑΕΠ καλπάζει με 3,5% ρυθμό ανάπτυξης, τα πράγματα μιλούν από μόνα τους.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για ένα πολιτικό δεν έχει να κάνει με τους αντιπάλους αλλά με τον ίδιο. Εάν στην «αναμέτρηση» με τον εαυτό του στον καθρέφτη θα μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέδωσε τη χώρα του ή την έφτασε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι την παρέλαβε. Εκεί που τόλμησε και κέρδισε το στοίχημα ο νυν Πρόεδρος είναι η εμπιστοσύνη που έδειξε σε 40άρηδες υπουργούς οι οποίοι τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο και αποδεικνύουν ότι έχει μια πολύ δυνατή ομάδα για μια νέα πενταετία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Παμπορίδης, ο Χάρης Γεωργιάδης, ο Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για τη δημοτικότητα και τα πεπραγμένα των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να κάνουν έργο. Άρα ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ένα σοβαρό προβάδισμα εδώ.

Το ΑΚΕΛ δηλώνει μέσω Άντρου Κυπριανού ότι δεν θα κυβερνήσει με στελέχη του κόμματος ο Σταύρος Μαλάς, προσπαθώντας να διασκεδάσει οποιεσδήποτε ανησυχίες υπάρχουν και που έχουν φυσικά ως βάση την αρνητική υστεροφημία της διακυβέρνησης Χριστόφια. Από την άλλη ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανάλωσε μια ολόκληρη προεκλογική χωρίς να μας εξηγήσει με ποιους θα κυβερνήσει αύριο και πώς θα συμφωνούν σε βασικά θέματα, όπως η οικονομία ή το Κυπριακό στα οποία διαφωνούν μεταξύ τους οι διάφοροι που τον υποστηρίζουν. Με ποια στελέχη; Με ποιους υπουργούς; Μόνο με ανέφικτες υποσχέσεις που χρειάζονται δύο και τρεις προϋπολογισμούς τους κράτους για να υλοποιηθούν και outdoor στους δρόμους δεν γίνεται σοβαρή πολιτική κουβέντα. Το έχουμε ξαναπεί. Θέλω να ελπίζω ότι οι εποχές έχουν αλλάξει.

Ο ψηφοφόρος πρέπει να είναι πιο υποψιασμένος. Ας δούμε τη συνολική εικόνα του κάθε υποψηφίου που συμπεριλαμβάνει το με ποιους θα κυβερνήσει και ας αποφασίσουμε μακριά από παρωπίδες και πολιτικά πάθη. 

ΣΧΟΛΙΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια καλή, ανθηρή οικονομία, προϋποθέτει μια καλή και σταθερή Κυβέρνηση. Όμως, η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία – με εναλλασσόμενους Προέδρους και δικαιώματα αρνησικυρίας (veto) προς τους Τουρκοκύπριους – μια λύση του Κυπριακού ζητήματος την οποία προωθεί ο κ. Αναστασιάδης, δεν προοιωνίζει ούτε καλή και ούτε σταθερή Κυβέρνηση. Ένα απτό παράδειγμα επί του προκειμένου θέματος, μάς παρουσιάζει η αρχική περίοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας των ετών 1960-63. Ευχαριστώ. Α. Κ.

Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Τάσου Τρύφωνος

Σχόλια αναγνωστών

Nέες απειλές Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους

«Ο σουλτάνος εννοεί μέχρι το δικό του τέλος! Τα μακριά κοντινά γινήκαν!!»
ΑΚΑ  |  11:24

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

Τάσος Τρύφωνος: Τελευταία Ενημέρωση

X