ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο φαύλος κύκλος των εξοπλισμών στο Αιγαίο

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Πριν λίγα χρόνια ένας πρώην Κύπριος Πρόεδρος μου εξομολογήθηκε ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός τον πίεζε για αποδοχή του σχεδίου Ανάν με το επιχείρημα ότι «οι εξοπλισμοί στοιχίζουν ακριβά στην ελληνική οικονομία». Δεν έλεγε ψέματα. Γενικότερα ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός της Ελλάδας με την Τουρκία έχει «γονατίσει» τις δύο χώρες αρκετές φορές. Αν θυμάστε η Τουρκία είχε πάρε δώσε με το ΔΝΤ λίγο μετά το 2000, ενώ ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαιώθηκε με την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας το 2009 με την ένταξή της στο μνημόνιο.

Η Ελλάδα προ κρίσης είχε φτάσει να δαπανά περίπου 9-10 δισ. δολάρια τον χρόνο για εξοπλισμούς. Έχει γείτονα την Τουρκία. Το 1987 ήταν η κρίση στο Αιγαίο με το Σισμίκ που οδήγησε τον Ανδρέα Παπανδρέου να προχωρήσει στην «αγορά του αιώνα» με τα 40 Μιράζ και 40 F16 για την πολεμική αεροπορία. Ακόμα κι εδώ ο λογαριασμός εκτοξεύτηκε. Οι Αμερικανοί πρότειναν δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα για συναρμολόγηση και στη συνέχεια κατασκευή των F16 εάν η Ελλάδα αγόραζε 120 αεροσκάφη. Η Ελλάδα στη συνέχεια επί Μητσοτάκη αλλά και Σημίτη και Καραμανλή αναγκάστηκε να κάνει συμπληρωματικές παραγγελίες F16.

Εν όψει του ευρώ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ο Σημίτης αναλαμβάνοντας από τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αποφασισμένος να περιορίσει τη «γάγγραινα» των εξοπλισμών. Δεν πρόλαβε καν να το επεξεργαστεί και βρέθηκε αντιμέτωπος με την κρίση των Ιμίων το 1996 και την κατάληψη της ελληνικής βραχονησίδας από Τούρκους κομάντος. Έτσι χωρίς άλλη επιλογή μετά το «ευχαριστώ τους Αμερικανούς» και το no ships, no troops, no flags, εισάκουσε τις εισηγήσεις των Ελλήνων στρατηγών και προχώρησε σε μεγάλες παραγγελίες όπλων: 4 γερμανικά υποβρύχια type 214, που θεωρούνται τα πιο σύγχρονα συμβατικά υποβρύχια στον κόσμο και αυτή τη στιγμή είναι αυτά που κρατούν την ισορροπία στο Αιγαίο.

Καινούργια μαχητικά αεροσκάφη F16 (ανώτερα από τα τουρκικά), νέα Μιράζ 200-5 (σαν αυτό που χάθηκε πρόσφατα στο τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του Γιώργου Μπαλταδώρου) που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν την Τουρκία με τους υπoστρατηγικούς πυραύλους scalp, τις τορπιλάκατους Super vita από τους Άγγλους και σημαντική ενίσχυση του στρατού ξηράς με τα καλύτερα άρματα στον κόσμο Leopard HEL (από το HELLAS) που διατηρούν την αποτρεπτική δυναμική στον Έβρο και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PHZ 2000 από τους Γερμανούς που επίσης είναι τα καλύτερα στον κόσμο αλλά και τους πολλαπλούς εκτοξευτές MLRS. Μπροστά στην υπεροπλία της Τουρκίας στην αεροπορία η Ελλάδα έφτιαξε επίσης την καλύτερη αντιαεροπορική ομπρέλα με τους κυπριακούς S-300 στην Κρήτη, τους αμερικανικούς patriot να προστατεύουν τα κυρία αστικά κέντρα της χώρας (Αττική - Θεσσαλονίκη) αλλά και το Αιγαίο, τους ρωσικούς TOR M1 και OSA 8, και τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών Hawk.

Η Τουρκία από την πλευρά της μπροστά στον εφιάλτη της χρεοκοπίας στις αρχές του 2000 ακύρωσε πολλά εξοπλιστικά προγράμματα αναγνωρίζοντας ότι οι πανάκριβοι εξοπλισμοί την οδήγησαν εκεί. Τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί όμως πάλι σε φρενήρεις ρυθμούς που ταιριάζουν σε υπερδύναμη αφού κατασκευάζει μέχρι και αεροπλανοφόρο αυτή τη στιγμή. Το «καμπανάκι» όμως κτύπησε για ακόμη μια φορά. Η ανεξέλεγκτη κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας και της τουρκικής λίρας τον τελευταίο καιρό δεν είναι τυχαία. Η Ελλάδα από την άλλη σε μια στιγμή που θα έπρεπε να εξοικονομεί κάθε ευρώ έτσι ώστε να καταφέρει να βγει επιτέλους μετά από 9 χρόνια από το μνημόνιο αναγκάζεται να προχωρήσει σε εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων.

Όμως ποιος μπορεί να πει ότι δεν είναι αναγκαίοι; Με την Τουρκία να έχει αποθρασυνθεί και να είναι πλέον ανεξέλεγκτη χωρίς να μπορεί να την ελέγξει ούτε καν η Ουάσιγκτον, είναι μονόδρομος ο εξοπλισμός για την Ελλάδα. Οι δύο γαλλικές φρεγάτες που θα παραδώσουν άμεσα οι Γάλλοι είναι ένα καλό νέο επειδή με τα όπλα, την τεχνολογία και τους πυραύλους τους επαναφέρουν την ισορροπία στο Αιγαίο και αυξάνουν την αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας. Η Ελλάδα δυστυχώς φαίνεται ότι δεν θα έχει στις επόμενες δεκαετίες αυτή την πολυτέλεια. Είπαμε, η γεωγραφία είναι αμείλικτη και ευνοεί τον φαύλο κύκλο των εξοπλισμών στο Αιγαίο και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ