ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:09
 

Το κόστος για την Τουρκία

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

«Πόσο ξέφυγε η Τουρκία;» αναρωτιόμασταν την περασμένη Κυριακή στη στήλη αυτή. Η απάντηση είναι πλέον γνωστή... ακόμα και όταν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ πήρε εντολή να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να κατευθυνθεί προς τον στόχο «σουπιά», προφανώς μετά από εντολή της ιταλικής εταιρίας η οποία θα είχε πάρει λογικά το «πράσινο φως» από την ιταλική κυβέρνηση, δεν δίστασαν να το απειλήσουν με βύθιση. Η προσπάθεια του καπετάνιου έγινε φυσικά μετά από συνεννόηση της κυπριακής κυβέρνησης με την ιταλική και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρα το μόνο θετικό που βγαίνει απ’ αυτό είναι ότι πλέον είναι ξεκάθαρο σε όλους τι προβλήματα δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή και τι μπορεί να δημιουργήσει ακόμα στο μέλλον. Μπορεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα να είναι τεράστια στην Τουρκία αλλά πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι έχουν ήδη αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η θρασύτητα και η ασυδοσία της Τουρκίας. Η κυπριακή ΑΟΖ είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή και η ταυτόχρονη απειλή από την Τουρκία απέναντι σε δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει «βγάλει το σκοινί και το παλούκι» για να το πούμε λαϊκά.

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει τώρα να εξαντλήσουν κάθε διπλωματικό όπλο στη φαρέτρα τους και να προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία. Έχει φανεί, άλλωστε, ότι κάτι άλλο δεν μπορεί να αποδώσει. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να ξεκαθαρίσουν στους Τούρκους ότι «ώς εδώ και μη παρέκει». Τα προβλήματα της Τουρκίας είναι πολλά, παρόλο που η στρατιωτική της ισχύ μεγιστοποιείται όσο περνάει ο καιρός.

Το μέτωπο του Αφριν, το οποίο με την παρέμβαση του συριακού στρατού θα φέρει την Τουρκία και τη Συρία αντιμέτωπες σε ένα πόλεμο που σίγουρα θα έχει κόστος για τους Τούρκους δεν είναι κάτι αμελητέο αντιθέτως είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να αποδειχθούν ανεξέλεγκτες. Από την άλλη είναι και το «μέτωπο» με την Αίγυπτο, η οποία με τον Πρόεδρο Σίσι στην ηγεσία της, θέλει να βάζει συνεχώς εμπόδια στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογάν. Πρόσφατο παράδειγμα η εξαγγελία της κολοσσιαίας συμφωνίας με το Ισραήλ και η προαναγγελία της διοχέτευσης του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Αιγύπτου. Ο ανταγωνισμός Τουρκίας - Αιγύπτου για το ποια θα έχει το πάνω χέρι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου τώρα αρχίζει και θα ενταθεί με μαθηματική ακρίβεια προσεχώς. Υπάρχει, επίσης, το αιματηρό εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας με τους Κούρδους και φυσικά η αντιπαράθεση της με την Ελλάδα.

Όσο και αν είναι αποδυναμωμένη λόγω της κρίσης, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα δεν παύει να είναι μια ισχυρή στρατιωτικά χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ. Με την ισχυρή αεροπορία της και το πολεμικό της ναυτικό που με την προσθήκη των 4 ολοκαίνουργιων γερμανικών υποβρυχίων έχει το πάνω χέρι στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι σε θέση ακόμη και αν μην κερδίσει τον πόλεμο να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην Τουρκία που θα την κάνει να το ξανασκεφτεί ειδικά με τα τόσα ανοιχτά μέτωπα.

Γιατί αν κερδίσεις τον πόλεμο αλλά με τον κίνδυνο να υποστείς ανυπολόγιστη ζημιά, μοιραία θα το ξανασκεφτείς. Η Τουρκία λοιπόν έχει αυτοπαγιδευτεί σε ένα πολύ επιθετικό παιχνίδι σε πολλά μέτωπα που όσο ισχυρή κι αν νιώθει μέσα στην υπέρμετρη αυτοπεποίθηση του Ερντογάν, κάπου πρέπει να καταλάβει ότι θα έχει κι ένα μεγάλο κόστος αν φτάσει τα πράγματα στα άκρα. Στη Συρία θα επιτεθεί κατά μέτωπο στον στρατό του Άσαντ; Τότε τι θα κάνουν οι Ρώσοι που δυστυχώς έχουν δώσει πολύ «σχοινί» στους Τούρκους τον τελευταίο καιρό; Παραδοσιακός σύμμαχος του Άσαντ ο Πούτιν λογικά δεν θα μείνει απαθής παρά τους πρόσφατους εναγκαλισμούς με τον Ερντογάν.

Αν προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με την Ελλάδα ποιες θα είναι οι δικές της απώλειες, στρατιωτικές, οικονομικές και διπλωματικές; Στην Κύπρο τι θα κάνει; Θα την καταλάβει ολόκληρη; Αντέχει αυτό το βάρος; Είναι η ύστατη ευκαιρία όπως ανέφερα και πιο πάνω, Ελλάδα και Κύπρος συντονισμένα να αποδείξουν στην Τουρκία ότι πριν ακόμη φτάσουμε στην ένοπλη σύγκρουση, υπάρχουν τρόποι να της προκαλέσουμε κόστος. Μόνο εκεί θα καταλάβει ότι το έχει παρατραβήξει και θα πρέπει να μαζευτεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Αχ, αυτό το κόστος! Μια τόσο ευφυείς και απλή τακτική που δεν τη ξανασκέφτηκε κανείς πριν. `Νέα` παντιέρα για τους `κεντρώους` εθνικιστές μοιάζει. Και όπως η `Νέα` Στρατηγική, φαντάζει ‘τάσο’ άδεια όσο και οι υδατοφράκτες μας φέτος. Μιμηθείτε λοιπόν την κ Ερωτοκρητου, και περιοριστείτε να κάνετε ερωτήσεις – όπως στον Αδύναμο, κ Τρύφωνος.

Λευκωσιατης

Aγαπητέ κ.Τρύφωνος, επικεντρωθείτε στα τηλεπαίγνια.

Πέτρος Παπαστυλιανού

λυπαμαι αλλα παιρνεις μηδεν μπονους για το κυπριακο, πισω στο νηπιαγογειο και λιγη πιπιλα για να μην ξεστομιζεις αρλουμπες δημοσιως.

Russ

Mίλησε και ο αδύναμος κρίκος!!!

knak

Το εκτόπισμα της Τουρκίας
Η Τουρκία χρησιμοποιεί δύο στόματα. Το ένα των απειλών και το άλλο της εκλογίκευσης του δικαίου του ισχυρού μαζί με τα συμφέροντα των ισχυρών.
Όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις της Τουρκίας ξέρουν ότι πίσω από το ετσιθελικό καθεστώς Ερτογάν κρύβονται μεγάλα συμφέροντα για την Ευρώπη όπως διάφοροι αγωγοί φυσικού αερίου που περνούν μέσα από την Τουρκία προς την Ευρώπη και που είναι σε εφαρμογή (Ιράν και Αζερμπαϊτζάν) και άλλοι που φαίνονται σαν υποψήφιοι όπως πχ η ΑΟΖ της Κύπρου, το Κιρκουκ στο Ιράκ, αγωγός της Ρωσίας κλπ.
Η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και την Ευρώπη κρύβει εκατέρωθεν οικονομικά οφέλη της τάξης των 150 δις έκαστον.
Γερμανικές, Ολλανδικές , Δανέζικες, και Αμερικάνικες βιομηχανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία με οφέλη εκατέρωθεν και ταυτόχρονα ένας από τους πιο δυνατούς στρατούς του ΝΑΤΟ.
Επίσης, εκτός από τις διάφορες βάσεις που έχουν η Αμερική και Γερμανία στην Τουρκία υπάρχει το Αμερικανικό πολεμικό Εργοστάσιο της Locker Martin εδώ και τριάντα χρόνια και που αυτή την στιγμή συ παράγει κομμάτια του σύγχρονου πολεμικού αεροπλάνου της Αμερικής F-35.
Το τελευταίο χαρτί είναι οι 3,5 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία.
Αυτό είναι το εκτόπισμα της Τουρκίας. ΄Άρα ποιος θα έχει κόστος ?

Η κατάσταση :
Την αστάθεια της Τουρκίας τώρα άρχισαν να την αντιλαμβάνονται Οι Αμερικάνοι και ο κόσμος όλος και ακόμα να μπορέσουν να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση αντιμετώπισης. Με προς το παρόν κάποια διπλωματικές πιέσεις που αναμένονται να διαφανούν αν θα συνεχίσουν.
Τα κόμματα της συμπολίτευσης Ερτογάν δεν θέλουν να δουν τους Ευρωπαίους , Αμερικάνους και προφανώς χριστιανούς ούτε ζωγραφιστούς.
Ο Ερτογάν προσπαθεί να πάρει όσο περισσότερα ωφελεί μπορεί τραβώντας και τεστάροντας της αντοχές της Αμερικής και της Ευρώπης σε λεφτά και οπλισμό κρατώντας μια πολύ ακραία γραμμή αλλά προς το παρόν και σύμφωνα με τον Τιλερσον παραμένουν σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ???
Σύμμαχοι εν αμφιβολία. Στο μεταξύ η Τουρκία αμφισβητεί το μισό αιγαίο εδώ και 40 χρόνια, κατέχει το 37% της Κύπρου, κάνει εισβολή στο Αφρίν, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, και τώρα απειλή να πλήξει την Κυπριακή ΑΟΖ.

Κύπρος
Αυτό το τραγούδι της Τουρκίας ξεκίνησε να δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το θέμα είναι ότι όλοι είναι εγκλωβισμένοι σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο που αναφέρω για το εκτόπισμα της Τουρκίας.
Μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι με την Τουρκία , ίσως δεχθούμε σοβαρά, πολιτικά, και φυσικά πλήγματα στην οικονομία και το χειρότερο επί του εδάφους.
Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουμε ποιο είναι το οπλοστάσιο μας διπλωματικά και ποιες έιναι οι δυνατότητες μας, ποιοι με τα συμφέροντα τα δικά μας είναι διατεθειμένοι να μας υποστηρίζουν ακόμη και στην φυσική απειλή ή στις απειλές χρήσης βίας που θα ενταθούν αλλά και διπλωματικά να αναμένουμε κινήσεις στο κυπριακό που θα μας βάλουν σε μεγάλα διλήμματά.
Δηλαδή, μπορεί να έχουμε διπλωματικές δυνατότητες αλλά αν δεν προκαλούν σοβαρό κόστος στην Τουρκία ή αποτρεπτική ήτα να εγκυμονεί φυσικούς και οικονομικούς κίνδυνους από την συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα γιατί μας αναμένουν πολύ δύσκολα διλήμματά.
Η Τουρκία του Ιμπραχίμ Κανλίν δεν είναι συνηθισμένη να οπισθοχωρεί αλλά το αντίθετο. Αυτή την φορά βάλλουν οι Αμερικάνοι νερό στο κρασί τους και ταυτόχρονα μας λένε ότι δεν μπορούν να επέμβουνε .
Πρέπει να βρούμε σύμμαχους, ή να δημιουργήσουμε, με κόστος. Η λύση του Κυπριακού πλέον φαντάζει ουτοπία. Αν όσα ευ σταθούν όσα διέρρευσαν σε Αραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ ότι οι Αμερικάνοι έρχονται με λύση πακέτο για το μεσανατολικό – Ιράν και Κυπριακό εγώ προσωπικά το θεωρώ αρνητικό γιατί αναμένω να πιεστούμε και να βρεθούμε προ μεγάλων διλημμάτων με την Κάθοδο Τίλερσον μετά τον Απρίλιο.

ΜΡ
Διαβάστε όλα τα σχόλια (5) Διαβάστε λιγότερα σχόλια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Τάσου Τρύφωνος

Σχόλια αναγνωστών

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Αδιάλλακτη η Τουρκία παρά τον αποκλεισμό από τα F-35

«Η γελεία αυτή ιστορία έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να επιβεβαιώσει ότι ο άνθρωπος που ηγείται των ΗΠΑ ...»
ΑΚΑ  |  09:17

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Από τους αμπάλατους λαϊκιστές της βουλής άρχισαν τα δεινά όταν αρνήθηκαν την φορολογία 15% επί των καταθέσεων ...»
Αρμαγεδών  |  19:30

Τάσος Τρύφωνος: Τελευταία Ενημέρωση

X