ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το κόστος για την Τουρκία

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

«Πόσο ξέφυγε η Τουρκία;» αναρωτιόμασταν την περασμένη Κυριακή στη στήλη αυτή. Η απάντηση είναι πλέον γνωστή... ακόμα και όταν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ πήρε εντολή να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να κατευθυνθεί προς τον στόχο «σουπιά», προφανώς μετά από εντολή της ιταλικής εταιρίας η οποία θα είχε πάρει λογικά το «πράσινο φως» από την ιταλική κυβέρνηση, δεν δίστασαν να το απειλήσουν με βύθιση. Η προσπάθεια του καπετάνιου έγινε φυσικά μετά από συνεννόηση της κυπριακής κυβέρνησης με την ιταλική και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρα το μόνο θετικό που βγαίνει απ’ αυτό είναι ότι πλέον είναι ξεκάθαρο σε όλους τι προβλήματα δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή και τι μπορεί να δημιουργήσει ακόμα στο μέλλον. Μπορεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα να είναι τεράστια στην Τουρκία αλλά πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι έχουν ήδη αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η θρασύτητα και η ασυδοσία της Τουρκίας. Η κυπριακή ΑΟΖ είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή και η ταυτόχρονη απειλή από την Τουρκία απέναντι σε δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει «βγάλει το σκοινί και το παλούκι» για να το πούμε λαϊκά.

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει τώρα να εξαντλήσουν κάθε διπλωματικό όπλο στη φαρέτρα τους και να προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία. Έχει φανεί, άλλωστε, ότι κάτι άλλο δεν μπορεί να αποδώσει. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να ξεκαθαρίσουν στους Τούρκους ότι «ώς εδώ και μη παρέκει». Τα προβλήματα της Τουρκίας είναι πολλά, παρόλο που η στρατιωτική της ισχύ μεγιστοποιείται όσο περνάει ο καιρός.

Το μέτωπο του Αφριν, το οποίο με την παρέμβαση του συριακού στρατού θα φέρει την Τουρκία και τη Συρία αντιμέτωπες σε ένα πόλεμο που σίγουρα θα έχει κόστος για τους Τούρκους δεν είναι κάτι αμελητέο αντιθέτως είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να αποδειχθούν ανεξέλεγκτες. Από την άλλη είναι και το «μέτωπο» με την Αίγυπτο, η οποία με τον Πρόεδρο Σίσι στην ηγεσία της, θέλει να βάζει συνεχώς εμπόδια στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογάν. Πρόσφατο παράδειγμα η εξαγγελία της κολοσσιαίας συμφωνίας με το Ισραήλ και η προαναγγελία της διοχέτευσης του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Αιγύπτου. Ο ανταγωνισμός Τουρκίας - Αιγύπτου για το ποια θα έχει το πάνω χέρι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου τώρα αρχίζει και θα ενταθεί με μαθηματική ακρίβεια προσεχώς. Υπάρχει, επίσης, το αιματηρό εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας με τους Κούρδους και φυσικά η αντιπαράθεση της με την Ελλάδα.

Όσο και αν είναι αποδυναμωμένη λόγω της κρίσης, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα δεν παύει να είναι μια ισχυρή στρατιωτικά χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ. Με την ισχυρή αεροπορία της και το πολεμικό της ναυτικό που με την προσθήκη των 4 ολοκαίνουργιων γερμανικών υποβρυχίων έχει το πάνω χέρι στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι σε θέση ακόμη και αν μην κερδίσει τον πόλεμο να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην Τουρκία που θα την κάνει να το ξανασκεφτεί ειδικά με τα τόσα ανοιχτά μέτωπα.

Γιατί αν κερδίσεις τον πόλεμο αλλά με τον κίνδυνο να υποστείς ανυπολόγιστη ζημιά, μοιραία θα το ξανασκεφτείς. Η Τουρκία λοιπόν έχει αυτοπαγιδευτεί σε ένα πολύ επιθετικό παιχνίδι σε πολλά μέτωπα που όσο ισχυρή κι αν νιώθει μέσα στην υπέρμετρη αυτοπεποίθηση του Ερντογάν, κάπου πρέπει να καταλάβει ότι θα έχει κι ένα μεγάλο κόστος αν φτάσει τα πράγματα στα άκρα. Στη Συρία θα επιτεθεί κατά μέτωπο στον στρατό του Άσαντ; Τότε τι θα κάνουν οι Ρώσοι που δυστυχώς έχουν δώσει πολύ «σχοινί» στους Τούρκους τον τελευταίο καιρό; Παραδοσιακός σύμμαχος του Άσαντ ο Πούτιν λογικά δεν θα μείνει απαθής παρά τους πρόσφατους εναγκαλισμούς με τον Ερντογάν.

Αν προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με την Ελλάδα ποιες θα είναι οι δικές της απώλειες, στρατιωτικές, οικονομικές και διπλωματικές; Στην Κύπρο τι θα κάνει; Θα την καταλάβει ολόκληρη; Αντέχει αυτό το βάρος; Είναι η ύστατη ευκαιρία όπως ανέφερα και πιο πάνω, Ελλάδα και Κύπρος συντονισμένα να αποδείξουν στην Τουρκία ότι πριν ακόμη φτάσουμε στην ένοπλη σύγκρουση, υπάρχουν τρόποι να της προκαλέσουμε κόστος. Μόνο εκεί θα καταλάβει ότι το έχει παρατραβήξει και θα πρέπει να μαζευτεί.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ