ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποδόσφαιρο… για κλάματα

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Όχι, δεν θα μιλήσουμε για τα κυρίως χαρακτηριστικά του κυπριακού πρωταθλήματος. Αφήνουμε δηλαδή στην άκρη, τα στημένα, το στοίχημα, την ασχετοσύνη των παραγόντων, την έλλειψη υποδομών, τον ερασιτεχνισμό της Ομοσπονδίας, τη βία, το χαμηλό επίπεδο διαιτησίας… Θα αναφερθούμε στο ποδόσφαιρο και μόνο.

Φαίνεται ότι και σε αυτό το σημείο, στο άθλημα δηλαδή από μόνο του, δυστυχώς υποφέρουμε. Ο λόγος είναι απλός. Άμα κανείς παρατηρήσει το μεταγραφικό σχεδιασμό των ομάδων μας, εύκολα παρατηρεί ότι διαγράφεται το κυριότερο συστατικό για την επιτυχία μιας ομάδας, η διάρκεια.

Άμα εξαιρέσεις τον ΑΠΟΕΛ, τον Απόλλωνα και την ΑΕΚ, τις τρεις δηλαδή πρώτες ομάδες του περσινού πρωταθλήματος, όλες οι υπόλοιπες έχουν «ξεριζώσει» τα ρόστερ τους, προσπαθώντας από τη βάση να δημιουργήσουν κάτι καινούριο.

Πέραν των τριών, επικρατεί ένας πανικός. Οι μικρές ομάδες καθόλου δεν νοιάζονται για την ποδοσφαιρική υγεία, αφού προσεγγίζουν την πραγματικότητα, με τη νοοτροπία της «αρπαχτής». Δηλαδή, μπαλώνουμε από δω και από κει, με σκοπό να βγάλουμε τη χρονιά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και βλέπουμε.

Το κακό είναι ότι αυτή τη νοοτροπία ακολούθησαν και τρεις μεγάλες ομάδες του νησιού. Λίγο τα λάθη της περασμένης χρονιάς, οι λανθασμένες επιλογές σε παίκτες, η έλευση νέων προπονητών, αναγκάζουν ομάδες όπως είναι η Ομόνοια, η Ανόρθωση και η ΑΕΛ να επιδίδονται σε κινήσεις που συνάδουν με ομάδες που τώρα ιδρύθηκαν.

Όλη αυτή η κατάσταση δείχνει ότι στο κυπριακό ποδόσφαιρο, δεν ακολουθείται το αυτονόητο στο άθλημα. Δεν υπάρχει δηλαδή διάρκεια. Δεν υπάρχει μία συνεχής ενασχόληση με την ομάδα που να έχει έναν βασικό πυρήνα φιλοσοφίας. Αντιθέτως, όλες σχεδόν οι κυπριακές ομάδες κινούνται κυρίως στο μοτίβο «χτίζουμε, χαλούμε και ελπίζουμε ότι κάτι δεν θα στραβώσει».

Μακριά από τέτοιου είδους αντιλήψεις είναι η ΑΕΚ, η οποία τα τελευταία χρόνια υπό την καθοδήγηση του Ρόκα, ακολουθεί υγιείς τακτικές, γι’ αυτό και πρωταγωνιστεί. Το ίδιο πάει να κάνει και ο Απόλλωνας, ο οποίος δείχνει να δουλεύει πια με τον σωστό τρόπο.

Δεν έχουμε ακόμη καταλάβει ότι οι μεταγραφές είναι απλώς κινήσεις ενίσχυσης. Δεν είναι μέσο για να χαλούμε και να χτίζουμε.

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση