ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει…

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Ενδεχομένως να γνωρίζεις ότι οι Αμερικανοί αποκαλούν το ποδόσφαιρο, όχι football, όπως υιοθετήθηκε στην αγγλική γλώσσα, αλλά soccer. Μάλλον επειδή το εθνικό τους άθλημα, ένα σπορ με ομοιότητες με το ράγκμπι, το ονομάζουν football. Παράδοξο μεν, καθώς το συγκεκριμένο σπορ λίγη σχέση έχει με τα πόδια, αφού κυρίως παίζεται με τα χέρια και τη δύναμη του σώματος. Είναι άθλημα που περιστρέφεται γύρω από τα φυσικά προσόντα των αθλητών, αλλά και την τακτική που εκπονεί ένα πολυμελές τιμ προπονητών.

Κάπως έτσι τείνει να γίνει και το ποδόσφαιρο. Το διαπιστώνεις μάλιστα εύκολα παρακολουθώντας το Euro στα γήπεδα της Γαλλίας. Εμείς οι κάπως παλαιότεροι, αναπόφευκτα θα συγκρίνουμε τη διοργάνωση με αυτές που προηγήθηκαν τα παλαιότερα χρόνια. Και δεν είναι η τάση εξιδανίκευσης του παρελθόντος, που κάνουμε πολλοί. Είναι η πραγματικότητα. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει.

Καταρχάς, το άθλημα πλέον είναι επικεντρωμένο στα στοιχεία που αναφέραμε πιο πάνω. Οι ποδοσφαιριστές είναι κυρίως αθλητές που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν μέχρι και στο δέκαθλο. Είναι η συντριπτική πλειοψηφία τους γυμνασμένοι, τρέχουν ασταμάτητα και δεν είναι απαραίτητα γητευτές της στρογγυλής θεάς.

Πέραν τούτου, εξίσου σημαντική είναι η τακτική που ακολουθείται. Το άθλημα έχει πάει σε άλλο επίπεδο.

Δεν είναι όπως παλιά, που η κάθε ομάδα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Έβλεπες δηλαδή την Ολλανδία και γνώριζες ότι θα προσπαθήσει να παίξει το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που επινόησε ως χώρα τη δεκαετία του ’70. Ή την Ιταλία, που περίμενες πως θα κλέψει τη νίκη μέσα από την αμυντική της τακτική, τη Γερμανία που πάντοτε στηριζόταν στην τακτική και στα πολλά τρεξίματα. Όλα αυτά δεν υπάρχουν πια. Έχουν εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά που είχε η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Το ίδιο συμβαίνει και σε ατομικό επίπεδο. Ακριβώς αυτή η προσήλωση στην τακτική και στην ομαδική προσπάθεια έχει εξαφανίσει σε μεγάλο βαθμό το ατομικό στοιχείο. Τον παίκτη, δηλαδή, που θα κάνει τη διαφορά με μια μόνο κίνησή του. Θα μου πεις, τώρα, υπάρχει ο Μέσι ή ο Ρονάλντο. Άμα όμως αρχίσω να απαριθμώ τους παίκτες του παρελθόντος, που σημάδεψαν το άθλημα, θα χρειαστώ ολόκληρη εφημερίδα. Έχουμε, πλέον, μπει σε άλλη εποχή. Άμα κιόλας υιοθετηθεί και η τεχνολογία, τότε το DNA του αθλήματος θα έχει πια μεταμορφωθεί παντελώς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση

X