ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ψαράδες και οι κερδοσκόποι

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Να δεις που σε λίγες μέρες οι «σοφοί» θα δηλώσουν ότι «αφού τα κατάφεραν οι Ισλανδοί, μπορούμε και εμείς». Χίλια τοις εκατό θα το ακούσεις από το στόμα τους, λίγο πριν από τα ματς της εθνικής.

Έλα όμως που δεν θα μας πουν πώς θα τα καταφέρουν. Αναρωτιέμαι κιόλας εάν ποτέ οι δικοί μας διερωτήθηκαν να μάθουν πώς μια χώρα με 300.000 και κάτι, κατάφερε να φτάσει στους «οκτώ» της Ευρώπης. Εάν κάποιος αρμόδιος μπήκε στον κόπο να μελετήσει τον τρόπο, πώς η Ισλανδία κατάφερε από την ποδοσφαιρική ανυπαρξία που βρισκόταν ν’ αναδειχθεί ως μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Να τα πούμε όμως κοφτά και χοντρά. Λοιπόν, οι «ψαράδες» δεν έχουν κανένα κλαμπ να υπερηφανεύονται. Η πολυνίκης τους είναι η ΚΡ Ρέικιαβικ. Άμα μπεις στο ρόστερ της θα διαπιστώσεις ότι οι παίκτες είναι όλοι τόπακες. Δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ξένος, εκτός από κανά Σκανδιναβό γείτονα, που μάλλον νταλαβερίστηκε με καμιά Ισλανδή.

Αυτό σημαίνει ότι μάλλον εκεί στον Ατλαντικό, ποτέ δεν αγνόησαν τα παιδιά τους. Αντιθέτως, τους παρέχουν όλα εκείνα τα εφόδια για να μπορούν να βελτιωθούν ως μονάδες και ακολούθως να μεταπηδήσουν στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Όπως και έγινε. Συνολικά, από το ρόστερ της Εθνικής που βρίσκεται στη Γαλλία ούτε και ένας παίκτης δεν αγωνίζεται στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Σε αντιδιαστολή με τους Ισλανδούς, το κυπριακό πρωτάθλημα ήταν μέχρι και πριν από δύο χρόνια, δεύτερο παγκόσμια, πίσω από την Premier League, σε συμμετοχή ξένων παικτών. Πού να δουλέψει κανείς στον πρωτογενή τομέα; Άλλες ήταν οι προτεραιότητες των ιθυνόντων. Η κερδοσκοπία.

Το ποδόσφαιρό μας ποτέ δεν έγινε αντικείμενο μελέτης. Δεν προσπάθησαν να το εκλάβουν ως άθλημα το οποίο μπορεί ν’ αναπτυχθεί με συγκεκριμένες μεθόδους. Το ποδόσφαιρό μας ήταν και έχει ακόμη καταστεί ως ένα μέσο για να κερδίζουν λεφτά ή εξουσία. Πρώτα με τα αλισβερίσια που γίνονται στο πλαίσιο μιας μεταγραφής και τώρα ακόμη χειρότερα… με τα στημένα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση

X