ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιος Ρονάλντο; Η αγκαλιά του παιδιού!

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Τελείωσε το Euro. Ο καθένας κρατά τις αναμνήσεις που θέλει. Ο ένας τον Ρονάλντο να κλαίει ή να σηκώνει την κούπα, ο άλλος τη μαεστρία του Φερνάντο Σάντος, το κάζο των Γάλλων στο σπίτι τους, ακόμη και τους τρελούς Ιρλανδούς που δίδαξαν οπαδισμό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Έχω όμως την εντύπωση ότι τελικώς η πιο σημαντική ανάμνηση από το συγκεκριμένο τουρνουά προέρχεται από ένα ερασιτεχνικό βίντεο, απ’ αυτά που κυκλοφορούν μιλιούνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το εν λόγω βίντεο δείχνει έναν Γάλλο να βρίσκεται σ’ ένα από τα σημεία του Παρισιού, όπου μαζευόταν ο κόσμος για να παρακολουθήσει μαζικά από γιγαντοοθόνη τον τελικό του τουρνουά. Ο Γάλλος κλαίει σιωπηλά για την απώλεια του τροπαίου, έως ότου ένα πιο μικρό παιδί φορώντας τη φανέλα της Πορτογαλίας, τον πλησιάζει, δείχνει να τον παρηγορεί και ακολούθως αποχωρούν μαζί αγκαλιασμένοι από πλάνο της κάμερας.

Ένα μικρό βίντεο, χωρίς έξοδα, χωρίς εφέ, χωρίς τα μοντέλα ή τέλος πάντων πρόσωπα που αγαπάει ο φακός, κτυπά κατευθείαν στον ψυχισμό του ανθρώπου. Δύο άτομα, ένα παιδί και ένας νεαρός ενήλικας, διδάσκουν στην οικουμένη πώς αντιμετωπίζεται ο αθλητισμός, στέλνοντας ένα μήνυμα πανανθρώπινο.

Φοβερή σκηνή. Δεν νομίζω να υπάρχει άτομο που θα το δει και δεν θα τον αγγίξει, εκεί ακριβώς όπου πηγάζει ο συναισθηματικός κόσμος του καθενός από μας. Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί αυτό το βίντεο να μην ενσωματωθεί στην ακαδημαϊκή ύλη που διδάσκονται τα παιδιά μας στα σχολεία. Δεν ξέρω σε ποιο μάθημα ή ποια διδακτική ώρα θα μπορούσε να προβληθεί στα παιδιά, αλλά έχω την εντύπωση ότι τέτοιου είδους βιντεάκια, μοιάζουν τόσο σημαντικά όσο και η αλφαβήτα.

Είναι μικρές σκηνές που απεικονίζουν το μεγαλείο του ανθρώπου-οπαδού. Αυτού που αναγνωρίζει τον νικητή, συγχαίρει τον ηττημένο και βάζει στην άκρη οποιοδήποτε ακραίο συναίσθημα. Είναι απλώς με μια πρόταση… ο σεβασμός του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση

X