ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επικοινωνία… προπαγάνδα

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Να το ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξ αρχής. Εάν ο ΑΠΟΕΛ όντως ενδιαφέρθηκε για την περίπτωση του Άλεφ είναι όχι απλώς θεμιτό… αλλά και αυτονόητο, αφού πρόκειται για τον καλύτερο ίσως παίκτη του πρωταθλήματος. Και ως ΑΠΟΕΛ δικαίως ενδιαφέρθηκε να τον αποκτήσει από την Μπράγκα. Ξεκάθαρα πράγματα. Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Πάμε όμως στο άλλο σενάριο. Εάν το δημοσίευμα των Πορτογάλων ήταν στημένο από τη Λευκωσία, τότε μιλάμε για ξεφτίλα. Ηθική και επικοινωνιακή απ’ όλες τις απόψεις. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του Λάγο που η φήμη θέλει τον Απόλλωνα να ενδιαφέρεται για την πάρτη του.

Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω ποια είναι η αλήθεια. Δυστυχώς όμως η κουλτούρα και η νοοτροπία σ’ αυτό που λέμε «επικοινωνιακός πόλεμος» στο κυπριακό ποδόσφαιρο σε αναγκάζει να είσαι έτοιμος και για την πλέον ηλιθιότητα εκ μέρους των διοικήσεων.

Γιατί έχουν αποδείξει πολλάκις και άλλες μεγάλες ομάδες του νησιού, ότι έχουν μπλέξει την επικοινωνία με την προπαγάνδα. Λεπτή γραμμή μεν χωρίζει τις δύο έννοιες, δεν παύει όμως να είναι διαφορετικές στη σημασία τους.

Από τη μία η επικοινωνία επιτάσσει τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας περιλαμβάνοντας διάφορες τακτικές που φτάνουν μέχρι το μάρκετινγκ, από την άλλη η προπαγάνδα είναι κυρίως βασισμένη στο ψέμα και διαθέτει κιόλας επιθετικές τάσεις. Θέλει δηλαδή να πλήξει τον αντίπαλο.

Τα τελευταία χρόνια έχω την εντύπωση ότι τα γραφεία τύπου ή επικοινωνίας των ομάδων μας έχουν προ πολλού εντάξει την προπαγάνδα στην τακτική που χρησιμοποιούν.

Η δε πρώτη κίνηση που έχουν διαφυλάξει είναι ο έλεγχος των δημοσιογράφων προκειμένου να δημοσιεύεται ό,τι αυτοί θέλουν. Ακολούθως, έχουν προβεί και σε άλλα μέτρα, όπως δηλαδή τα «στημένα ρεπορτάζ», τα non paper που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία και πλέον η στόχευση του αντιπάλου με κάθε τρόπο.

Δυστυχώς, δεν βλέπω και κάτι να βελτιώνεται. Γιατί είναι προφανές ότι γραφεία επικοινωνίας δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συντεταγμένη. Αντιθέτως, γουστάρουν αυτό τον πόλεμο, θέλοντας να είναι πιο ισχυροί από τον οποιοδήποτε άλλο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Σχόλια αναγνωστών

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση

X