ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα fake news είναι εδώ

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Η ιστορία με τους Ομονοιάτες και τον τύπο που την είδε «Λεωνίδας» ή «Κολοκοτρώνης» πάνω στις Πλάτρες δεν είναι και τόσο αθώα.

Είναι μεν μια από τις πολλές κόντρες που εκτυλίσσονται μεταξύ των δύο μερών, δεξιών και αριστερών, τούτη όμως τη φορά το περιστατικό είχε και ως γαρνιτούρα αυτό που λέμε fake news.

Οι ψευδείς δηλαδή ειδήσεις που ταλαιπωρούν ολόκληρο τον πλανήτη και πλέον τον μικρόκοσμο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Το γεγονός ότι ένα ατυχές περιστατικό μεταξύ ενός «σούπερ ελληνάρα» και μιας παρέας κόντεψε να εκτυλιχθεί στο γεγονός των ημερών δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Λίγο οι δημοσιογράφοι που «ξεχείλωσαν» την ιστορία, πολύ περισσότερο οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέστησαν ένα περιστατικό σχεδόν ασήμαντο, σε τεράστιο κεφάλαιο που θυμίζει σ’ όλους μας τη διχόνοια που επικρατεί ανάμεσα στον λαό.

Είναι πλέον πασιφανές ότι η παρουσία των διάφορων μέσων κοινωνικής δικτύωσης δίνει δημόσιο βήμα στον καθένα που μπορεί να παρουσιάζει γεγονότα με τη δική του σκωπτική γωνιά, χωρίς ίχνος αντικειμενικότητας ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Τα fake news ταλαιπωρούν πια δημοσιογραφικά μέσα με εγκυρότητα πόσο μάλλον δε, τα διάφορα κυπριακά site που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στο αχανές λιβάδι του κυβερνοχώρου. Και το χειρότερο, δεν υπάρχει και κάποια συνταγή για να προστατευτεί το κοινό από τια διάφορες αρλούμπες που διαδίδει ο κάθε ανισσόροπος.

Πρέπει δηλαδή σιγά-σιγά να εκπαιδευτούμε σ’ αυτό φιλτράροντας τις ειδήσεις που μας πλασάρουν. Επί τούτου θα μπορούσε κανείς να κοιτάζει την εγκυρότητα του μέσου, την υπογραφή του αρθρογράφου ή να κοιτάζει και άλλα μέσα στο πως καταγράφουν την εν λόγω είδηση.

Τα fake news, οι ψευδείς δηλαδή ειδήσεις, αποτελούν πια όπλο στον καθένα που προτίθεται να διαμορφώσει την κοινή γνώμη. Εάν οι χρήστες ή αναγνώστες δεν το αντιληφθούν τότε εύκολα μπορεί κανείς να ολοκληρώσει το στόχο του.

Και για θέματα εννοείται πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι η ιστορία των Πλατρών και την πρώτη προπόνηση της Ομόνοιας. Άμα δηλαδή δεν το αντιληφθούμε τότε η συνείδησή μας βρίσκεται ενώπιον του κάθε «καλοθελητή» και τα κίνητρα που βρίσκονται από πίσω.

Τα fake news, λοιπόν, βρίσκονται πια στην καθημερινότητά μας. Ας είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί…

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Σχόλια αναγνωστών

Nικόλας: Στο β' γύρο ψηφίζουμε κατά Αναστασιάδη

«Θα παρέλθουν οι εκλογές και πέραν από γενικόλογους βερμπαλισμούς ο κος Παπαδόπουλος δεν θα μας έχει ...»
LEO  |  17:42

Ζητούνται παπάδες και μοναχοί

«Ξύπνησε ήλιε κι’ άργησε / η μέρα να χαράξει, / και η Κύπρος μας μέσ’τη φωτιά / τα ράσα να πετάξει… ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  12:59

Σύστημα πρόβλεψης σεισμών σώζει ζωές στο Μεξικό

«Η είδηση είναι λειψή: Δεν μας λέτε πώς έσωσε ζωές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων σεισμών στο Μεξικό. ...»
Παναγιώτης Νικηφόρου  |  17:10

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση